Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

IZBORI U SRBIJI – Potop Žigmanovljeva DSHV-a

Jedini uspjeh zabilježen je u Srijemskoj Mitrovici, gdje je prošao član Predsjedništva DSHV-a Krunoslav Đaković na listi radikala

 
 
Težak poraz Tomislava Žigmanova na izborima u Srbiji. Izgubio je na svim mjestima. Nije prošao u državnom parlamentu jer je njegova srpska lista dobila tek 0,98 posto glasova birača. Nije prošao ni u pokrajinskoj skupštini jer je prvi njegov na listi bio tek na 19. mjestu (jako loše ispregovarano), a u Subotici je dobio tek 2 vijećnika, koliko je i imao, a treći je koalicijski partner. Prošao mu je još samo jedan vijećnik na zajedničkoj listi Vojvođanskog fronta u Baču (Željko Pakledinac) i, skandalozno, u Srijemskoj Mitrovici prošao je član Predsjedništva DSHV-a, katolički raspop Krunoslav Đaković, i to listi SNS-a – četničkih radikala. Inače, Đaković je predsjednik Podružnice Srijemska Mitrovica DSHV-a, koji je bio na 26. mjestu na izbornoj listi pod nazivom "Aleksandar Vučić  – za našu decu" na lokalnim izborima u gradu Srijemska Mitrovica.  Izborna lista pod nazivom "Aleksandar Vučić – za našu decu" dobila je 58,01 % glasova i osvojila 42 mandata u gradu Srijemska Mitrovica. Jedina hrvatska stranka koja je išla na izbore samostalno – Hrvatski demokratski forum – dobio je 1,26 posto glasova i nisu ušli jer im nisu priznali manjinski status, inače bi ušli po prirodnom pragu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/sns-vucic-za-nasu-decu.jpg
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini na lokalnim izborima u gradu Subotici osvojio je tek 2 vijećnička mandata, a na lokalnim izborima u općini Bač jedan mandat, gdje su sudjelovali u koaliciji pod nazivom Vojvođanski front (VF). Koalicija Vojvođanski front u Baču osvojila je  dva mandata, s obzirom na to da su dobili potporu 10,53 posto glasača. Na lokalnim izborima u gradu Subotici izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratsku Suboticu je osvojila 4,98 posto glasova i 3 mandata. DSHV će u novom sazivu subotičkog parlamenta imati 2 vijećnika: Tomislava Žigmanova koji je bio nositelj liste i Josipu Vojnić na 3. mjestu. 
Time je DSHV "ponovio" najgori izborni rezultat od 2016. godine u Subotici, što znači da ne će moći formirati svoju vijećničku grupu, za koju je potrebno da bi se formirala tri vijećnika. 
 
DSHV u Somboru ostvario je slabiji izborni rezultat na lokalnim izborima u odnosu na izbore održane 2016., i DSHV u novom sazivu Gradskog vijeća ne će vijeća imati vijećnika. Na lokalnim izborima u gradu Somboru, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Sombor dobila je 1104 glasa i osvojila 2 mandata, a kandidat DSHV-a Zoran Čota je bio na 3 mjestu izborne liste. 
Na lokalnim izborima u gradu Zrenjaninu, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Zrenjanin dobila je 5,97 % glasova i osvojila 4 mandata koja su pripala Ligi socijaldemokrata Vojvodine, a kandidat DSHV-a Aleksandar Lakatuš bio je na 12 mjestu izborne liste. Na lokalnim izborima u gradu Novi Sad, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad osvojila je 4,43 % glasova i 3 mandata. Kandidat DSHV-a Mato Groznica bio je na 15. mjestu izborne liste. Na lokalnim izborima u općini Beočin, izborna lista pod nazivom „Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Beočin dobila je 203 glasa i nije prošla izborni cenzus od 3 %. Socijalistička partija Srbije (SPS) osvojila je više glasova od Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima u Beočinu, pokazuju rezultati izbora koje je objavila općinska izborna komisija. SPS je dobio 4.170 glasova, a SNS je ukupno dobila 4.010 glasova.
 

Vid Hinković

Povezane objave

Što slijedi: nakon “bunjevačkoga” i “šokački jezik”!?

hrvatski-fokus

Još jednom

HF

Tražimo i potičemo odgovornost u području javne komunikacije

hrvatski-fokus

Rose Perica Mofford – američka političarka hrvatskih korijena

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više