Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

IZBORI U SRBIJI – Potop Žigmanovljeva DSHV-a

Jedini uspjeh zabilježen je u Srijemskoj Mitrovici, gdje je prošao član Predsjedništva DSHV-a Krunoslav Đaković na listi radikala

 
 
Težak poraz Tomislava Žigmanova na izborima u Srbiji. Izgubio je na svim mjestima. Nije prošao u državnom parlamentu jer je njegova srpska lista dobila tek 0,98 posto glasova birača. Nije prošao ni u pokrajinskoj skupštini jer je prvi njegov na listi bio tek na 19. mjestu (jako loše ispregovarano), a u Subotici je dobio tek 2 vijećnika, koliko je i imao, a treći je koalicijski partner. Prošao mu je još samo jedan vijećnik na zajedničkoj listi Vojvođanskog fronta u Baču (Željko Pakledinac) i, skandalozno, u Srijemskoj Mitrovici prošao je član Predsjedništva DSHV-a, katolički raspop Krunoslav Đaković, i to listi SNS-a – četničkih radikala. Inače, Đaković je predsjednik Podružnice Srijemska Mitrovica DSHV-a, koji je bio na 26. mjestu na izbornoj listi pod nazivom "Aleksandar Vučić  – za našu decu" na lokalnim izborima u gradu Srijemska Mitrovica.  Izborna lista pod nazivom "Aleksandar Vučić – za našu decu" dobila je 58,01 % glasova i osvojila 42 mandata u gradu Srijemska Mitrovica. Jedina hrvatska stranka koja je išla na izbore samostalno – Hrvatski demokratski forum – dobio je 1,26 posto glasova i nisu ušli jer im nisu priznali manjinski status, inače bi ušli po prirodnom pragu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/06/sns-vucic-za-nasu-decu.jpg
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini na lokalnim izborima u gradu Subotici osvojio je tek 2 vijećnička mandata, a na lokalnim izborima u općini Bač jedan mandat, gdje su sudjelovali u koaliciji pod nazivom Vojvođanski front (VF). Koalicija Vojvođanski front u Baču osvojila je  dva mandata, s obzirom na to da su dobili potporu 10,53 posto glasača. Na lokalnim izborima u gradu Subotici izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratsku Suboticu je osvojila 4,98 posto glasova i 3 mandata. DSHV će u novom sazivu subotičkog parlamenta imati 2 vijećnika: Tomislava Žigmanova koji je bio nositelj liste i Josipu Vojnić na 3. mjestu. 
Time je DSHV "ponovio" najgori izborni rezultat od 2016. godine u Subotici, što znači da ne će moći formirati svoju vijećničku grupu, za koju je potrebno da bi se formirala tri vijećnika. 
 
DSHV u Somboru ostvario je slabiji izborni rezultat na lokalnim izborima u odnosu na izbore održane 2016., i DSHV u novom sazivu Gradskog vijeća ne će vijeća imati vijećnika. Na lokalnim izborima u gradu Somboru, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Sombor dobila je 1104 glasa i osvojila 2 mandata, a kandidat DSHV-a Zoran Čota je bio na 3 mjestu izborne liste. 
Na lokalnim izborima u gradu Zrenjaninu, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Zrenjanin dobila je 5,97 % glasova i osvojila 4 mandata koja su pripala Ligi socijaldemokrata Vojvodine, a kandidat DSHV-a Aleksandar Lakatuš bio je na 12 mjestu izborne liste. Na lokalnim izborima u gradu Novi Sad, izborna lista pod nazivom Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Novi Sad osvojila je 4,43 % glasova i 3 mandata. Kandidat DSHV-a Mato Groznica bio je na 15. mjestu izborne liste. Na lokalnim izborima u općini Beočin, izborna lista pod nazivom „Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratski Beočin dobila je 203 glasa i nije prošla izborni cenzus od 3 %. Socijalistička partija Srbije (SPS) osvojila je više glasova od Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima u Beočinu, pokazuju rezultati izbora koje je objavila općinska izborna komisija. SPS je dobio 4.170 glasova, a SNS je ukupno dobila 4.010 glasova.
 

Vid Hinković

Povezani članci

Zemlja Hrvata

HF

Nova zbirka Franje Mladena Nikšića

HF

Deset godina Dnevnika na hrvatskom jeziku

HF

Folklor kot točka identifikacije (11)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...