Hrvatski Fokus
Kultura

“Oblik, gesta, trag”

Izložba Hane Lukas Midžić i Ivane Gagić Kičinbači u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac

 
 
Izložba Hane Lukas Midžić i Ivane Gagić Kičinbači pod nazivom 'Oblik, gesta, trag' otvorena je u petak, 17. srpnja u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu. Ova zajednička izložba rezultat je rada dviju autorica koje zajednički surađuju niz godina. Akademska kiparica Hana Lukas Midžić i akademska grafičarka i magistra slikarstva Ivana Gagić Kičinbači izložile su brojne kiparske i grafičke radove u kombiniranim kiparskim i grafičkim tehnikama prilagođavajući postav izložbe samom prostoru Galerije. Umjetnice, svaka u svom mediju, istražuju slične likovne i životne probleme.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/7_Soba-puna-ljudi_Hana-Lukas-Midzic_Prica-s-pocetka_Ivana-Gagic-Kicinbaci-scaled.jpg
Raznolikost kod zagrebačke umjetnice Ivane Gagić Kičinbači se proteže od oblika crteža, preko grafičkih listova, do svjetlosnih grafičkih kompozicija koje su zapravo ručno otisnuti drvorezi u drvenim okvirima i osvijetljeni led rasvjetom. Unutar radova, koji su na razini forme svedeni na minimalizam istih likovnih vrijednosti, autorica ima za cilj svođenje istih na elementarno i idealno uz krajnju redukciju kolorita. Splitska kiparica Hana Lukas Midžić sa zagrebačkom adresom, koristi svoje radove kao svojevrstan 3D znak kojima nastoji promatraču prenijeti određena psihološka stanja i emocije. Izlazeći van okvira, ona uz tradicionalnu skulpturalnu obradu drva u kojem ostvaruje željeni oblik, koristi još i druge različite materijale kao što su piljevina, prozirni najlon, pleksiglas, keramičke pločice i kamenje.
 
Odlomak iz predgovora teksta kustosa izložbe Ivora Igreca: (…) Moglo bi se reći da su dvije umjetnice  vrlo jezgrovito, a svakako vješto i precizno, secirale dramu ljudskog postojanja, te su iznad navedeni dojmovi nekako završili prvi izvađeni na operacijskom stolu. Cilj kao da je bio zaključiti koliko smo mi to „kompletni“ ili ćemo možda biti jednog dana? Kako se radovati toj kompletnoj budućnosti bez tih tamnih oblaka i svakog balasta ako su nam sadašnjost i prošlost nepokretna prepreka koja se, eto,nekako „dogodila“ i remeti nam to radosno očekivanje? (…)
Akademska kiparica Hana Lukas Midžić rođena je 1980. godine u Splitu. Diplomirala je kiparstvo u klasi prof. Šime Vulasa na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2002. godine. Svoje polje interesa u umjetnosti nalazi i gradi kao vizualna umjetnica ponajprije u kiparstvu, a zatim i u video umjetnosti, land artu, interdisciplinarnim i performativnim formama koje uključuju oblik, materijal, znak, riječ i/ili pokret. Iza sebe ima nekoliko samostalnih i skupnih izložbi, a neke svoje projekte provodi i izvan institucionalnih okvira. Bavi se pedagoškim radom kroz razne radionice s djecom i odraslima.
Ivana Gagić Kičinbači rođena je 1980. u Zagrebu. Magistrirala je na postdiplomskom studiju slikarstva pri Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani. Diplomirala je na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza. Kontinuirano se bavi grafikom. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU-a. Radi kao predavač na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Izložba ostaje otvorena do 31.srpnja 2020.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Oskvrnuti san

HF

Dok more spava i zemlja se odmara

hrvatski-fokus

Godišnja nagrada Branku Franceschiju

HF

Nenadmašna sezona kraljevskoga početka i srčanoga završetka!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više