Hrvatski Fokus
Kultura

Nutarnja čežnja za svijetom bez nasilja

Slike pokušavaju dočarati radost življenja skokom u vodu, opuštenosti na suncu ili druženjem na plaži

 
 
Vladimir Vrljić Ankin, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, slikar iznimnog senzibiliteta, autor značajnog opusa. Ovih je dana predstavio novi ciklus Kupači.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/IMG-20200604-WA0006.jpg
• Gospodine Vrljiću, radite već neko vrijeme na novom ciklusu s temom kupača. U središtu vaše pozornosti je uživanje u ljetu, vodi, suncu, u bezbrižnosti.
– Ciklus je to kojem se vraćam već treće ljeto uzastopno. Tema ljudske figure i problematika svakodnevnog života koja me već godinama zaokuplja, u ovom opusu propitkuje naše ponašanje kad smo opušteni , radosni, smireni, a to je najupečatljivije uz more i u moru. Slike pokušavaju dočarati radost življenja skokom u vodu, opuštenosti na suncu ili druženjem na plaži, a sve kao suprotnost opterećujućim obvezama u životu. Tako kolorističkim sudarima uz crtački naglašen pokret, bilježim emocije i moj zaron u temu biva potpun.
 
• Je li to Vaš odgovor suvremenom svijetu koji je preozbiljan, često i mračan i bez perspektive za mnoge?
– U moru obveza izgubili smo sposobnost radovanja i stvorili smo prostor u kojem nema vremena za mir i opuštenost, a trajanje na moru prelijepo poništava društvene i kulturne razlike te oblikuje onu bolju, tako željenu, perspektivu. Ovim motivima pokušavam razumjeti a i nudim vjeru da je naše postojanje shvatljivo i poželjno kroz našu izvornu vrijednost i ljepotu povratka čovjeka svom nastanku.
 
• Puno je igre na ovim slikama. Možda se je suvremeni čovjek zaboravio igrati?
– Kažu da si prestao biti dijete kad se zaboraviš igrati i kad te prestanu veseliti sitnice. Ali je divno vidjeti odrasle kako se brčkaju, skaču u more, doslovno su zaigrani. Eto, tu radost pokušavao u ovom ciklusu naslikati. Nutarnja je to čežnja za svijetom bez nasilja, za dječjim svijetom radosti. Možda je to i vapaj da se ujedinimo u stvaranju takvog svijeta gdje je čovjek središte života u kojem bismo svakodnevno otkrivali vlastitu ljepotu.
 
• Evocira li ovaj ciklus vlastita sjećanja?
– Sjećanja na sretne dane bosonogog djetinjstva ovim opusom, na neki način, ponovo proživljavam. Odlascima na more ljeta su postajala posebna, radost je bila opipljiva. Ove slike su i uspomena i sjećanje na to djetinjstvo, na mladost i prijateljstva.
 
• Slike u ovom ciklusu nastaju u vrlo različitim formatima, no kolor ih povezuje.
– I različitim formatima i različitim tehnikama. Neki motivi traže uske visoke formate zbog naglašavanja dinamike (na pr. skok u more). Uz mnogo crtaćih tehnika, puno je akrila na papiru koji su najčešće skice za ulja naplatnu, moju najdražu tehniku, ali često akrili budu tako dobri da ih više ne ponavljam.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/IMG-20200604-WA0005-806x1024.jpg
• Planovi, izložbe?
– Planovi uvijek postoje, ali izložbe neću više organizirati, iako imam dva opusa neizlagana koji bi bili spremni za izložbu. Ako netko drugi bude htio organizirati, ja imam spremno.
 
• Ima li drugih novosti u ateljeu?
– Veseli me rad na novoj tematici. Slikam, naime temu rijeka, ali ne rijeke kao određeni pejzaž, nego rijeke kao simbol naših života koje se pojavljuju i nestaju. To su rijeke  i graditeljice i rušiteljice, zavojite, mirne i brze kao i naši životi.
 
• Kako ste Vi u odnosu na sretni svijet Vaših slika?
– Bez obzira na slike i na svijet u današnjoj dramatično paničnoj situaciji, ja sam savršeno.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Niz portreta Duška Šibla

hrvatski-fokus

Jako je važno izlagati

HF

Jednostavni svakodnevni motivi

HF

Samostalna izložba Mladena Žunjića u Zagrebu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više