Hrvatski Fokus

Prije 96 godina u Bijakovićima kod Međugorja rođen je Vinko Vice Ostojić, najstarija žrtva jugopartizana i jugokomunista

 
 
Vinko Vice Ostojić rodio se 30. srpnja 1924. u Bijakovićima kod Međugorja, što znači da se rodio u mjestu Gospinih ukazanja, samo nekoliko stotina metara od prvoga Gospina ukazanja na hercegovačkom surom Podbrdu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/vice_ostojic.jpg
Cijeli njegov život bio je buran i težak, kao i cjelokupna hrvatska povijest ne samo u XX. stoljeću. Kao i svaki pravi Hrvat, iako mlad stavio se u službu domovine. Kraj rata, tada već 21-godišnjeg Vicu, u pokušaju bijega ispred Hrvatima nenaklonjenih partizana, jugokomunista i Srba, uhićuju ga. Tada nastupa križni put ovoga mladića iz danas u svijetu poznatoga Međugorja. Nakon uhićenja i zatvora upućuju ga u tadašnju vojsku. Nakon vojske jako je malo uživao slobode. Nakon godina provedenih u jugokazamatima iz zloglasne Zenice puštaju ga na slobodu 1964. godine, što znači da je od 1941. do 1964. proveo u ratu, zarobljeništvu, JNA i robiji 23 godine. Po izlasku iz zeničkoga zatvora imao je 40 godina. Na izlaznim vratima robijašnice komandir Srbin mu je poručio:
 
»Čuj Ostojiću, mi te više ne ćemo da zatvaramo, jer negativno utječeš na ostale robijaše, ali ja ti garantujem da ćemo te ubiti na putu k'o kera«. Vinko je znao što to znači i kriomice došao u Zagreb, odakle je bez ikakvih dokumenata i novaca prebjegao u Italiju. Preko Trsta, Rima, Nice, Pariza i Strasbourga – nakon velikih peripetija – ipak je stigao u Stuttgart. Kada je mislio da je njegovim mukama došao kraj, u Stuttgartu ga je dočekao čovjek koji ga je lažnim svjedočenjem u Sarajevu 1951. strpao u zatvor. Udba je posvuda među emigracijom imala "svoje ljude".
 
U domovinu se nije smio vratiti do demokratskih promjena. To mu nije smetalo da i danas, kada navršava 96 godina života, zrači optimizmom i ljubavlju prema svim ljudima dobre volje. Vice živi između Zagreba i Karlsruhea, gdje na njega i njegovu pet godina mlađu ženu Ljubicu danonoćno pazi njihova kći Jadranka.
I zato, nakon svega, sretan ti 96. rođendan, dragi naš Vice!
U prilogu nalazi se prigodni film o životu Vinka Vice Ostojića: https://youtu.be/IT6qWvUUbZQ
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Franck predstavio dva nova okusa

HF

Mi ćemo sa svojom koalicijom Hrvatsku promijeniti i gospodarski preporoditi

HF

Zdravko Mamić: Došla mi je poruka – do izbora će biti krvi do koljena!

HF

SVJETSKI OTPOR – Prosvjedi protiv nezakonitih Covid odredbi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više