Hrvatski Fokus
Znanost

Koronavirus na farmama krznašica

U uzorcima zraka sakupljenih izvan farmskih objekata nije otkriven koronavirus

 
 
Sredinom srpnja španjolski mediji izvjestili su o potvrđenoj pojavi zaraze američkih vidrica novim koronavirusom SARS-CoV-2 na farmama.
Američka vidrica (lat. Neovison vison) je zvijer iz porodice kuna (lat. Mustelidae) koje se uzgajaju na farmama zbog visoko cijenjenog krzna.
Zbog potvrđene zaraze novim koronavirusom i straha od novog žarišta i širenja bolesti COVID-19 odmah je donesena odluka o obaveznom usmrćivanju gotovo 100.000 američkih vidrica na farmi u sjeveroistočnoj Španjolskoj (životinje se usmrćuju ugljičnim monoksidom).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/1200px-Norka_amerykanska_neovison_vison.jpg
Joaquin Olona, ministar poljoprivrede španjolske regije Aragonije izvjestio je u utorak 14. srpnja 2020. španjolske medije o odluci usmrćenja oko 92.700 američkih vidrica zbog bolesti COVID-19. Ministar Olona izjavio je kako su životinje na farmi koja je oko 100 km udaljena od obale i ljetovališta u Valenciji bile pod nadzorom od 22. svibnja nakon što je kod sedam farmskih radnika testitanih na koronavirus potvrđena infekcija tj. COVID-19. Od tog trenutka ni jedna životinja više nije smjela napustiti farmu koja je ujedno i jedina farma takve vrste u Aragonu. Od tada su vlasti službeno provodile niz testiranja (PCR test) koji je 13. srpnja 2020. pokazao da je 87 posto životinja na farmi inficirano (zaraženo) novim koronavirusom: „Iz tog je razloga odmah odlučeno da se životinje usmrte kako bismo spriječili svaki rizik prijenosa infekcije na ljude,“ izjavio je ministar OLONA te dodao kako se sumnja da je inficirani radnik virus prenio na – životinje. No, Olona je također istaknuo kako nije posve jasno „je li moguća transmisija virusa sa životinja na ljude i vice versa tj. obratno.“
 
Međutim, prvi slučajevi infekcije američkih vidrica virusom SARS-CoV-2 potvrđeni su u Nizozemskoj 23. i 25. travnja 2020. na dvije farme – jedna s 12.000 i druga s 7.500 životinja.  Pokazalo se da je infekciju na farmu unio radnik inficiran koronavirusom SARS-CoV-2. Veterinarskim stručnjacima je poznato da se pitome vretice (pripitomljena vrsta tvora) i američke vidrice mogu zaraziti virusom humane influenze odn. gripe. Stručnjacima je bila zanimljiva jedna činjenica: „Dok je na jednoj farmi mortalitet bio zanemariv, na drugoj farmi mortalitet je bio oko 10 posto“ – izjavila je virologinja Marion KOOPMANS s nizozemskog „Erasmuns Medical Center“ u Rotterdamu. Također je bila zanimljiva činjenica da su i mačke lutalice u blizini farme krznašica koje kradu hranu američkim vidricama bile pozitivne na novi koronavirus.
 
Nizozemske vlasti započele su 6. lipnja s usmrćivanjem američkih vidrica na farmama gdje je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2. Pored odraslih životinja također je usmrćena i mladunčad u dobi od par tjedana. National Geographic u tekstu objavljenom 24. lipnja navodi kako je novi koronavirus potvrđen na 17 farmi američkih vidrica diljem Nizozemske te kako je nizozemska Vlada promptno zabranila daljnje razmnožavanje američkih vidrica, njihov transport kao i uvoz i izvoz životinja, a uzgajivačima će biti isplaćena kompenzacija.
Nizozemska je četvrti najveći svjetski uzgajivač američke vidrice i proizvođač krzna nakon Danske, Kine i Poljske.
 
Još početkom lipnja 2020. Danska kao najveći svjetski proizvođač krzna američkih vidrica (19 milijuna američkih vidrica na 1500 farmi) nije imala ni jedan potvrđeni slučaj zaraze COVID-19 na farmama, izjavila je Anne Sofie HAMMER, veterinarska znanstvenica Sveučilišta u Kopenhagenu (University of Copenhagen).
„Također ni Kina kao drugi najveći proizvođač krzna američke vidrice nije zabilježila ni jedan slučaj zaraze novim koronavirusom,“ izjavila je virologinja Chen HUALAN s Chinese Academy of Agricultural Sciences ('Kineska akademija poljoprivrednih znanosti') te istaknula kako u provinciji Hubei koja je bila najteže pogođena epidemijom SARS-CoV-2 (COVID-19) nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze na farmama američkih vidrica.
Međutim, Danska je sredinom lipnja potvrdila pojavu zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2 na dvije farme i tada je ubijeno oko 11.000 životinja.
Tom prigodom Mick MADSEN iz organizacije „FUR EUROPE“ – grupa koja predstavlja farmere i proizvođače krzna sa sjedištem u Bruxellesu izjavio je slijedeće:
„Farme američkih vidrica nisu odgovorne za širenje novog koronavirusa. Virus šire ljudi.“
 
Što se tiče pojave novog koronavirusa na farmama američkih vidrica u Nizozemskoj, zanimljiv je tekst koji je objavilo Sveučilište u Wageningenu ('Wageningen University and Research') 20. srpnja 2020. Naime, potvrđena je zaraza američkih vidrica novim koronavirusom na više od 20 farmi diljem Nizozemske. Životnje su pokazivale različite simptome bolesti uključujući i respiratorne (tj. probleme dišnog sustava). Pojedini zaposlenici također su imali simptome bolesti COVID-19. Istraživanje je pokazalo kako su životinje prenosile virus međusobno. Postoji vjerojatnost da su se zaposlenici inficirali od životinja. Nizozemska Vlada odmah donosi odluku o usmrćivanju životinja na farmama gdje se pojavio virus SARS-CoV-2, pa je usmrćenje započelo u petak 5. lipnja 2020. a do 17. srpnja infekcija je potvrđena na ukupno 25 farmi.
 
Ministrica Schouten (Cornelia J. Schouten, ministrica poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane) u svojem pismu upućenom nizozemskom Parlamentu 19. svibnja 2020. izvjestila je kako je vjerojatno da se jedan radnik na farmi zarazio od – američke vidrice. A u drugom pismu od 25. svibnja ona izvještava o još jednom vjerojatnom slučaju prijenosa novog koronavirusa s američke vidrice na čovjeka (zaposlenik na farmi). Tada je naređeno da svi zaposlenici na farmama američkih vidrica moraju nositi zaštitnu odjeću. Također su zabranjenene posjete farmama kao i svaki transport životnja, dok se izmet s farmi američkih vidrica mora otpremiti u postrojenja za proizvodnju bioplina gdje će se spaliti na temperaturi od najmanje 70ºC. U svrhu sakupljanja znanstvenih podataka o virusu i njegovom širenju uključeni su znanstvenici Sveučilišta u Utrechtu ('Utrecht University'), Animal Health Service, Erasmus Medical Center i Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).
 
Uzorci zdravih i bolesnih životinja skupljeni su jednako kao i uzorci zraka i prašine u neposrednoj blizini farmi kao i u unutrašnjosti farme. Ispitivanje uzoraka prašine uzetih u objektima farmi otkrilo je prisutnost virusne RNK što upućuje da farmski radnici mogu biti izloženi koronavirusu. U uzorcima zraka sakupljenih izvan farmskih objekata nije otkriven koronavirus. Međutim, virus je otkriven u neposrednoj blizini / okolini životinja i to u česticama prašine unutar objekta. „Nije poznato mogu li se ljudi inficirati/zaraziti s virusom bolesti COVID-19 putem čestica prašine“ izjavila je nizozemska ministrica poljoprivrede. No, u drugoj seriji sakupljenih uzoraka virus nije otkriven u česticama prašine u zraku unutar objekata kao ni izvan objekata na farmi.
 
Na jednoj od farmi na kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom SARS-CoV-2 u istraživanje je bilo uključeno i 11 mačaka – od kojih su tri bile pozitivne na COVID-19. Stručnjaci su stoga zaključili kako je potrebno provesti daljnja istraživanja o mogućoj ulozi mačaka u prijenosu virusa koji uzrokuje infekciju dišnog sustava.   
Wageningen Bioveterinary Research(WBVR) razvio je dijagnostičke testove za otkrivanje novog koronavirusa kod životinja, ali za sada to rade samo u rizičnim situacijama i u dogovoru s mjerodavnim institucijama. Za sada, infekcija virusom SARS-CoV-2 u Nizozemskoj je potvrđena samo kod američkih vidrica u farmskom uzgoju.
Iako je u svijetu do sada poznata zaraza kućnih ljubimaca (pas, mačka) novim koronavirusom, stručnjaci ističu potrebu za daljnjim istraživanjima u svrhu razumijevanja mogu li se zaraziti i kako se različite životinje mogu zaraziti novim koronavirusom.
Inače, nizozemski Parlament je još 2012. zabranio farmski uzgoj američkih vidrica iz etičkih razloga, a razdoblje postupnog ukidanja uzgoja trebalo je trajati do 2024. ali će vjerojatno završiti ranije – možda čak i ove 2020. godine.
 
Izvor:
 
1. „Spain To Cull Nearly 100.000 Mink With Coronavirus,“ Agence France Presse/AFP, 16. 7. 2020.; www.barrons.com
2. Martin Enserink: „Coronavirus rips through Dutch mink farms, triggering culls to prevent human infections,“ ScienceMag, 9. 6. 2020.;  www.sciencemag.org/news/
3. Dina Fine Maron: „Coronavirus is killing the Dutch mink industry,“ National Geographic, 24. 6. 2020.; www.nationalgeographic.com
4.Wageningen University & Research: „Coronavirus“ i „COVID-19 detected on multiple Dutch mink farms“, 20. 7. 2020.; www.wur.nl
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Od svih “naših”, Hrvati iz Hrvatske su najviše Slaveni, dok su Bošnjaci iz Bosne i Srbi iz Srbije najmanje

hrvatski-fokus

Znanje je bogatstvo i moć

HF

SZO kao “opunomoćenik Svjetske vlade”? Ukidanje nacionalne države?

hrvatski-fokus

Velika škotska studija pruža snažne dokaze o dugom trajnom utjecaju covida

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više