Hrvatski Fokus
Znanost

Englezi ne odgovaraju za nuspojave!

Farmaceutska kompanija zaštićena od odgovornosti zbog mogućih nuspojava cjepiva protiv Covid-19

 
 
Viši dužnosnik farmaceutske kompanije Astra Zeneca potvrdio je da ta tvrtka neće moći biti pravno gonjena zbog potencijalnih nuspojava uzrokovanih cjepivom protiv Covid-19. Na taj način oni koji nastradaju zbog primanja cjepiva ne će moći tražiti odštetu. Astra Zeneca je jedna od 25 farmaceutskih tvrtki širom svijeta koje već testiraju cjepiva protiv Covid-19 na ljudima. Uslijed proglašenja pandemije i medijski potencirane histerije, današnjica je postala vrlo plodna za najveću britansku farmaceutsku tvrtku. Tvrtka je nedavno izvijestila o dobiti od 12,6 milijardi dolara samo u posljednjih šest mjeseci.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/08/WireAP_9935534e92ee4ed1848cbd6951a79b17_16x9_992.jpg
No, unatoč ovom bogatstvu, AstraZeneca nije voljna biti odgovorna za bilo kakve nuspojave svog kandidata za cjepivo. Drugim riječima, tvrtka je u potpunosti zaštićena od tužbi ljudi koji prime njihovo cjepivo te se suoče s mogućim negativnim učincima, bez obzira na to koliko su oni ozbiljni ili dugotrajni. Odvjetnici tvrtke zahtijevali su da se klauzule u tom smislu stave u njihove ugovore sa zemljama u koje je Astra Zeneca pristala isporučiti cjepivo protiv Covid-19. Iz tvrtke kažu da bez takvih jamstava za odštetu ne bi bili poticani na proizvodnju cjepiva. I čini se da je većina zemalja pristala na ovaj zahtjev, navodi Reuters.
 
Ruud Dobber, član izvrđnog odbora tvrtke objasnio je jednostavno stavove kompanije: »Ovo je jedinstvena situacija gdje mi kao kompanija jednostavno ne možemo preuzeti rizik ako u … iduće četiri godine cjepivo pokaže nuspojave. U ugovorima koje trenutačno imamo, tražimo odštetu za slučaj gubitaka. Za većinu zemalja je prihvatljivo preuzeti taj rizik na svoja ramena, jer to je u njihovom nacionalnom interesu.« Točnije rečeno, „nacionalni interes“ je interes vlada i samih farmaceutskih tvrtki, a odgovornost očigledno nitko neće preuzeti, jer takvo nešto ne postoji u demokraciji. Začudo, Dobber je odbio navesti imena država čije su vlade odlučile kupiti cjepivo od Astra Zenece, premda se smatra da bi to svakako mogle biti mnoge zapadno-europske zemlje. Dužnosnici EU-a navode kako u Europi trenutno nema zakonskih procedura vezanih za odgovornost po pitanju cjepiva protiv Covid-19, dok su se vlasti namjerile na ugovore za kupnju cjepiva od tvrtki Pfizer, Sanofi i daleko najkontroverznijeg Johnson&Johnsona. U SAD-a je pravna situacija bitno drugačija, budući da tamo postoji zakon (PREP Act) kojim se sprječava traženje odšteta u slučaju korištenja proizvoda koji bi navodno trebali pomoći u kontroli zdravlja javnosti.
 
Astra Zeneca obvezala se ispostaviti u SAD-u, Britaniju te druge europske zemlje više od dvije milijarde doza cjepiva, navodno bez profita. Ugovori ove tvrtke razlikuju se od ostalih po tome što su njezini proizvodnja i razvoj financirani novcem poreznih obveznika.
Informacije o učinkovitosti, štetnosti ili nuspojavama potencijalnih cjepiva protiv Covid-19 trenutačno su nedostupna za javnost, budući da su cjepiva još u razvoju ili fazama testiranja. Povijest, neosporne činjenice i iskustva sugeriraju da će nuspojave svakako postojati.
Međutim, ukoliko dođe do ozbiljnih problema, čini se da nitko neće biti odgovoran za nastale njih, što dodatno potpiruje tvrdnje onih koji se protive cjepivima, a koje neki vole demonizirati i omalovažavati kao „teoretičare zavjera“ čiji se „dokazi“ ne poklapaju s tvrdnjama recimo „fact checkera“, koji se pak prezentiraju kao nekakvi renomirani epidemiološki i farmakološki stručnjaci. Kao svojevrsni oblik „odšteta“ za možebitne nuspojave, neke zemlje otvorile su tek zaklade kako bi se iz njih isplaćivale odštete. Dakako, novac za to uzima se od – poreznih obveznika, pa je krug „odgovornosti“ sasvim jasan.
 

https://tribun.hr/farmaceutska-kompanija-zasticena-od-odgovornosti-zbog-mogucih-nuspojava-cjepiva-protiv-covid-19/

Povezane objave

Izložba Sat anatomije – nekad i sad

hrvatski-fokus

Znanje pretvoriti u hvatljivo tijelo

HF

Zdravstveni problemi od WIFI zračenja

hrvatski-fokus

MAJMUNSKE BOGINJE – Bolest životinja, koja je prisutna među afričkim glodavcima i drugim životinjama

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više