Hrvatski Fokus
Aktualno

U Vlade je vlast, ali ne i pameti!

Vlada ne će spriječiti raznorazne uvozničke lobije

 
 
Uvijek u svugdje vlast je u rukama Vlada, ali veoma rijetko ili čak nikada posjedovanje vlasti i posjedovanje pameti ne idu zajedno, dapače obično idu u divergentnim smjerovima. Nema nikakvog razloga da u nas ne bude isto tako, dapače sve što se događa u nas samo potvrđuje tu divergenciju, što je lako pokazati na nekoliko najizrazitijih primjera takve očite divergencije, kako slijedi:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/08/813526.jpg
– Vlada IMA u cijelosti ili u djelomičnom vlasništvu razne tvrtke, i institucije poput banaka, agencija, osiguravajućih društava, obrazovnih institucija, zdravstvenih institucija, te raznih javnih ustanova, a ima, raznolike i mnogobrojne mogućnosti da ima uvida, te da nadzire njihov rad i uspješnost poslovanja, ali unatoč tomu NEMA dovoljno pameti da za vođenje svega toga postavlja kompetentne osobe, već se rukovodi time koliko je netko od njih podoban po stranačkoj, rođačkoj, prijateljskoj ili inoj podobnosti. A NEMA dovoljno pameti ni za to da i nakon dokazane nesposobnosti i korumpiranosti, te loših rezultata poslovanja SMIJENI takve osobe. Rukovodstva kao što su bila one po škverovima, u HEP-u, HRT-u, ministarstvima itd., ostaju na svojim funkcijama, ili dok ne dovedu tvrtke u stečaj, ili pod pritiskom javnosti moraju biti zamijenjeni.
 
– Vlada ima svu vlast da spriječi raznorazne uvozničke lobije, da upropaštavaju domaću poljoprivredu, industriju i izvoznu orijentaciju, Vlada IMA svu vlast da sve to spriječi, ali NEMA dovoljno pameti (a možda ni volje), da nešto učini u korist hrvatskog gospodarstva i hrvatskih građana.
 
– Vlada IMA svu vlast da raznim poticajnim uvjetima učini Hrvatsku poželjnom za tzv. grenfiled ili brownfield investicije, koje bi dovele do značajnijeg porasta zaposlenosti, ali NEMA dovoljno pameti (ili čak volje) da to učini, već hrvatski razvoj misli ostvariti na turizmu i investicijama, koje ne donose ni značajan broj novih radnih mjesta, ni stvaranje novih dodanih vrijednosti.
 
– Vlada ili Vlast općenito pokazuje evidentni nedostatak PAMETI kada smatra da se dolaskom na vlast ili funkciju automatski stiče i neko znanje koje prije toga osoba nije posjedovala, pa time postaje kompetentna za donošenje ili ne donošenje odluka koje bi bile od opće koristi za društvo i građane. Rezultat je obično to da osobe koje nisu u životu nikada u svojoj struci praktično imali nikakvog iskustva u radu, niti uspješno radili bilo kakav posao, ali su po političkoj podobnosti došli na vlast ili neku izvršnu funkciju, praktično donose odluke o stvarima o kojima, blago rečeno, nemaju puno pojma. Tako osobe koje osim stranačkog aktivizma nemaju nikakvih drugih radnih iskustava dolaze na mjesto ministara, pa čak i predsjednika Vlade, ili na čelna mjesta u javnom sektoru, pa se Saboru podnose prijedlozi zakona i mjera, koje su nedorečene pa čak i pogrešne, te se redovito vrše dorade i dopune istih.
 
– A glede dva trenutačno „najbolnija“ problema Hrvatske, a to su korupcija i demografska katastrofa, sasvim je očito da VLAST odnosno Vlada nema dovoljno PAMETI, da ih rješava ili počne sustavno rješavati, budući da je negativan trend u oba slučaja tako očiti, da nam to već signaliziraju i istraživanja renomiranih i kompetentnih institucija EU-a. Komentar Vlasti odnosno Vlade koja nemaju dovoljno PAMETI, na rezultat takvih istraživanja je IGNORIRANJE, što je klasično ponašanje onih koji ignoriraju ono o čemu malo ili nimalo znaju.
 
No, valja na koncu reći, istini za volju, da nije uvijek i svugdje nedostatak pameti uzrok lošim postupcima i nepoduzimanju ništa za rješavanje problema, samo nedostatak pameti, već često i namjerno djelovanje kao da se nema pameti, već su tome razlozi, kao što se izrazio libanonski premijer, endemska korupcija, to jest naklonost korupciji, klijentelizmu, pa i onomu što bi se moglo nazvati naklonošću k toleriranju nezakonitih postupaka, pa i ordinarnog kriminala. Nedostatna efikasnost u funkcioniranju pravosudnog sustava samo dodatno doprinosi raširenosti svih oblika negativnih ponašanja u društvu, od neodgovornosti u obnašanju funkcija, do svijesti da su negativna ponašanja zapravo POŽELJNA ponašanja, kao najlakšeg puta do ispunjavanja osobnih želja za boljim prosperitetom i materijalnim statusom.
 

Laslo Torma, dipl. ing. el.

Povezane objave

LEX BULJ – Miro 11 – neplatiša

HF

Nova podjela Hrvatske

HF

Trump mora birati između Turske i Kurda

HF

Frljić, Teršelić, Pupovac, Vučić, Nikolić, Dodik, Pusić, Lukić… u istom kolu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više