Hrvatski Fokus
Kultura

Zoran Šimunović izlaže u Šibeniku

Slike su gusto naseljene s različitim oblicima, karakterističnih međusobnih relacija, uz snažan kolorizam

 
 
Akademski slikar iz Osijeka Zoran Šimunović, predstavlja se s novom samostalnom izložbom u Šibeniku, u Galeriji sv. Krševana, s devet djela, većinom iz ciklusa Hommage prostoru ali ima ih nekoliko iz najnovije produkcije Je li astronautima potrebna umjetnost. Izložba se otvara prvog listopada ove godine. Sva su djela izvedena u ulju na platnu, jedinstvenog formata 150 x 150 cm.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/knin-izlozba-simunovic.jpg
U proteklom razdoblju Šimunović je izazvao značajno zanimanje kako javnosti ali i kritike, kontinuirano izlažući na samostalnim izložbama diljem Hrvatske, prezentirajući svoj kompleksni ciklus posvećen odrastanju i sjećanju na to vrijeme, stvarajući zasebne imaginarne, samostojeće svijete (jer njima doista ništa drugo nije ni potrebno), prepune uzajamno povezane simbolike, isječcima kadrova prisjećanja, koji se čudesno nadovezuju jedan na drugi ali uvijek ostajući jedinstveni i neponovljivi.
 
Tražeći skriveni ili potisnuti smisao nije nužno, no svakako se valja koncentrirati na elemente mikro svijeta na svakoj pojedinoj slici, uočiti njihovu stvarnu poziciju i vrijednost i sebi ih protumačiti na način, kako svakome od nas odgovara.
 
Šimunovićeve slike su gusto naseljene s različitim oblicima, karakterističnih međusobnih relacija, uz snažan kolorizam, no ipak i odmjeren, nenametljiv jer uvijek jače privlači neki znak i zagledajući se u njega dok  oko klizi preko boja i sustiže figuru iz djetinjstva, biljku, ptici, stolicu,svjetiljku… kreira se nova priča.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/Kao-da-jest-a-nije-izlozba.jpg
Šimunovićev  opus donio je slikara istaknutu poziciju u aktualnom domaćem slikarstvu. Naravno, sada bi bilo sasvim zgodno, kada bi Šimunović odabrao pedesetak slika iz ciklusa na kojima je nadahnuto radio i predstavio se u adekvatnom muzejsko galerijskom prostoru cjelovitom izložbom. Svi bi bili na dobitku, slikar bi se suočio sa svojim izborom a mi s njegovim slojevitim slikarstvom.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Drugi glas

HF

Izložba ‘Pohvala ruci’ u Galeriji umjetnina Split

hrvatski-fokus

Modri Kolori Mladena Žunjića

HF

Od suhoga cvijeta do čuđenja svijeta

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više