Hrvatski Fokus
Kultura

Duhovni krajolici Matka Trebotića

Niz slika uznemirenih površina, nosi apstraktni pečat, koji se pojavio iz dubine ispod svih znanih i skrivenih slojeva

 
 
Kontinuirano portretirajući Mediteran i njegovo slojevito naslijeđe, istaknuti hrvatski likovni umjetnik, visokog europskog ugleda, Matko Trebotić, zaranja sve dublje u njegovu srž, nastavljajući svoje putovanje duhovnim krajolicima koje je nadahnuto i poetično oživio najčešće u kombiniranim tehnikama na platnu i papiru.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/matko-treboti-cIMG-20200428-WA0012.jpg
U novom ciklusu slika na platnu i papiru srednjeg formata i kombiniranih tehnika  karakterističnog kolorizma slikar se okreće prema nefigurativnom. Niz slika uznemirenih površina, nosi apstraktni pečat, koji se pojavio iz dubine ispod svih znanih i skrivenih slojeva, oslobođen i neomeđen, izazivajući strujanje energetskih naboja, tvoreći nakupine boja na bjeličastom sagu od oblaka.
 
Ipak, ponegdje, na slici se ukazuje križ koji lebdi, usred neba, u previranju bjeline i plavila. Trebotić bilježi u svojem složenom opusu doživljavanje Mediterana, ali i prohujala sjećanja, legende, događaje, okamine civilizacija, osjećaje i mirise, svjetlo i tamu, kako sam kaže. Niz novih djela Matka Trebotića, autora osebujnog i nadasve originalnog i ovom prigodom pokazuje raskoš njegova talenta i čudesnu imaginaciju. Njegovo djelo posvećeno Sredozemlju i domovini izniman je doprinos europskoj kulturi.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/Matko-Trebotic-4.jpg
Opus Matka Trebotića sjajno je prezentiran u nizu reprezentativnih monografija  i filmova o njegovom nesvakidašnjem djelu, pa smo tako i dvadesetog listopada na 3. Programu Hrvatske televizije mogli vidjeti polusatni dokumentarni film o njemu i njegovom djelu. Trebotić je uspješno samostalno  izlagao diljem svijeta u najuglednijim izlagačkim prostorima, praćen vrlo pozitivnim kritikama.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Književna nagrada Goran Bujić

HF

Štorija materine babe

HF

Do formule enigme života

HF

“Unutarnji pejzaži” Ranka Ajdinovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...