Hrvatski Fokus
Kultura

Grafička umjetnost Mladena Žunjića

Ovo je prvi takav grafički iskorak vrijednog umjetnika

 
 
Nedavno je slikar Mladen Žunjić predstavio posve novu artističku produkciju, naime, umjetnik je predstavio iz svojeg atelijera izvornu grafičku estetiku radova osobnim likovnim jezikom. Slikar nam predstavlja svoju grafičku ediciju limitirane serije umjetničkih radova naziva "plavo-sivo" od samo 30 komada. Ovo je prvi takav grafički iskorak vrijednog umjetnika, a radi se zapravo o kombinaciji njegovih konkretnih novih  ulja i akrila na platnu dorađenih posebnom tehnikom računalnog iscrtavanja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/11/PaperArtist_2020-09-26_11-47-59.jpg
Apstrakcija na platnu izrađena je u uobičajenom postupku slikanja, posebnim fotografskim postupkom prenese se na računalo. Slikar računalnim programom dodatnog oslikavanja dorađuje postojeću apstrakciju u željenom umjetničkom obliku slikaru svojstvenom, te tako dobivenu novu kompoziciju i simboliku umjetnine tiskarskim strojem otiskuje na željene dimenzije pergament reljefnog papira.
 
Poseban element u novom ciklusu svakako je motivika, koje se u mnogo čemu razlikuje od dosadašnjih tema koje su zanimale svestranog umjetnika. Pred nama je moguće i nadnaravni svijet dubina mora ili pak oblici života u dalekom svemiru ili sasvim jednostavno znakovi, simboli tajanstvenog podrijetla i značenja.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/11/Graficka-umjetnost-Mladena-Zunjica-2-930x620.jpg
U ovom ciklusu nema karakterističnog gibanja energije, sve odiše mirnoćom ili gotovo nepokretnošću, iako gledamo u živi svijet. Svijet fantastičnog podrijetla skriven rasprostire se na velikim formatima Žunjićevih slika, dočaravajući nam tematski novum u atelijeru. Naravno, i ovaj ciklus potvrđuje iznimnu radoznalost slikara na njegovom ustrajnom putu razotkrivanja mogućnosti različitog i njegovu  doista stvarnu odsutnost straha od suočavanja  s novim i nepoznatim.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Potpisnici Deklaracije nisu tolerantni ljudi

HF

Povratak pradjedovskim korijenima

HF

U zlu dobu

HF

Recesija Gorana Štimca u Opatiji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...