Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Od DSHV-a do DŠV-a

Umni napor uz Knjaza Miloša

Takozvani „Informativno-politički tjednik svih Hrvata“ u Srbiji „Hrvatska riječ“ iz Subotice ima portal na jeziku (i pismu) koji razumije cijeli svijet (po ovdašnjoj uzrečici „Govori, bre, srpski da te razume ceo svet“)! (https://www.facebook.com/niuhrvatskarijec/posts/2007598169251679/ )

Tu se može pročitati i jedna od posljednjih jako važnih vijesti vezane za djelovanje međunarodnog vrha DŠV-a. Tko ne zna što je DŠV može po slici pretpostaviti da je to skraćenica za Društvo šaljivaca, šašavaca, švalera ili tako nešto slično, ali nije. U pitanju je „nesporni faktor manjiskih pitanja u međunarodnom kontekstu“!

Pažljivo pročitajte ovaj tekst pa ćete shvatiti da je DŠV na ovom jeziku (pismu, gramatici i pravopisu) vjerojatno skraćenica za Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, jer je očito da je predsjednik DŠV-a i predsjednik DSHV-a! No, ni to nije sigurno jer je ovaj lik predsjednik svega i svačega, pa ga je možda na ovaj onlajn „pozvalo“ kao predsjednika DŠV-a jer mu je mandat kao predsjedniku DSHV-a odavno istekao. Bilo kako bilo vrh DŠV-a, koji čine (s lijeva na desno) „Knjaz Miloš“ iz flaše, „Srijemski Hrvat“ iz Subotice i „Hrvatski Bunjevac“ iz Donjeg Tavankuta (zaokruženi), dva sata su, koliko smo razumjeli, onlajnisali s Denesom Nađom i Lorantom Vinčeom, valjda oko pitanja statusa srbijanskih Hrvata u Europi. A ako ste toliko informirani da znate tko su Angela Merkel, Emmanuel Macron ili Vladimir Putin, onda znam da i o Denesu i o Lorantu znate sve, ili bar toliko koliko o „Knjazu Milošu“, „Srijemskom Hrvatu“ i „Hrvatskom Bunjevacu“ kao europskim velikanima!

Kao svi visoki politikanti, ni „Knjaz Miloš“, ni „Srijemski Hrvat“, ni „Hrvatski Bunjevac“ nisu nas, prosti hrvatski puk, obavjestili o rezultatima ovog uzvišenog dvosatnog onlajanja, no, sve nas ovdašnje Hrvate je, do poslijednjega (57.900 duša), čim smo čuli ovu vijest, obasjala neopisiva sreća, bolje reći van sebe smo od oduševljenja, jer znamo da će „prinosi“ ovih razgovora riješiti sve naše probleme. Prije svega i mi ćemo sada konačno ući u Europu kao što su svi drugi Hrvati (izuzev u BiH) u Europi već u Europi, jer će Srbija, na zamolbu vrha DŠV-a, biti primljena u Europu bez ispunjenja bilo kojeg uvijeta. Odnosno, jedini uvijet je ispunjen samim tim što u Srbiji  žive Hrvati čiji je predsjednik „Hrvatski Bunjevac“ iz Donjeg Tavnkuta i međunarodni tajnik „Srijemski Hrvat“ iz Subotice, koji „troše“ „Knjaza Miloša“!

Budući da je DŠV i do sada rješavao probleme ovdašnjih Hrvata uspješno i brzo, Hrvati u Republici Srbiji će, između ostalog, prvi u ovoj državi (za koji dan, odmah poslije Engleza u Engleskoj) biti cijepljeni protiv korone i tako će sigurno opstati kao ovdje najomiljenija nacionalna manjina. Hvala našem predsjedniku! Ali sve to kada bi se šalili, da ne kažem neku „pristojniju“ riječ! U zbilji je ovo golo i šuplje prikazivanje ovih likova kako rade neke jako važne, za nas neshvatljive stvari, a za „dobrobit svih Hrvata u Republici Srbiji“, pri čemu zloupotrebljavaju naš novac i naše medije.

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

NOVA PODVALA – Žigmanov bi na izbore, a bez Hrvata

hrvatski-fokus

Rat

hrvatski-fokus

Hrvati u Bačkoj i bunjevačka prela

hrvatski-fokus

Dolazi golemi val useljavanja u Hrvatsku

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više