Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Iseljeništvo i domovina, paralele s drugima… (2) 

Portugalski i švicarski primjeri  

 

Od 2008. godine Portugal se zbog financijske krize okrenuo svojoj dijaspori jer je prepoznao globalnu snagu svog iseljeništva, a jedna od mjera njihove vlade bilo je i imenovanje državnog tajnika za iseljeništvo. Osim toga, 2012. godine, pod pokroviteljstvom predsjednika, osnovali su Vijeće portugalskih zajednica u svijetu, koje broji 80 članova, a koje služi kao savjetodavno tijelo u izradi zakona i drugih odluka. Ovo se vijeće sastaje jednom godišnje, a po potrebi i više puta u Lisabonu. Sastoji se od 5 regionalnih svjetskih vijeća na različitim kontinentima. Jedan aspekt ovog vijeća je i briga o popisu portugalskih iseljenika, a vijeće također sudjeluje u izbornom procesu i pomaže u svim pravnim i građanskim predmetima koji se odnose na iseljenike. Sve ove aktivnosti svrstane su u 4 najvažnije skupine; gospodarstva, znanosti, kulture i građanstva. RTP International javna je i besplatna satelitska televizija osnovana 1992. godine, a posvećena je dijaspori i njegovanju veza s domovinom. Svojim emitiranjem diljem svijeta pokrili su 20 milijuna domova.

Naoružan svim tim alatima, Portugal pokazuje snažnu povezanost sa svojom emigracijom. Mogu li i Hrvatska i BiH to postići uz malo dobre volje? Treba li to biti dio programa svake parlamentarne stranke, bez obzira na svjetonazor? Organizacija Švicaraca sa sjedištem u Bernu osnovana je 1916. godine, a kao zaklada borila se 1992. godine za pravo Švicaraca da glasaju poštom, što je uvelike povećalo njihovo sudjelovanje na političkim izborima u toj zemlji. To je kulminiralo njihovim velikim sudjelovanjem u radu 4 glavne parlamentarne stranke.

Godine 1958. osnovali su Fond solidarnosti za Švicarce u inozemstvu, čija je zadaća pružanje financijske pomoći svojim građanima u inozemstvu u slučaju gubitka sredstava za život iz političkih razloga. Također, na početku svake saborske sjednice prvo se raspravlja o utjecaju zakona na interese Švicaraca u inozemstvu. Svake godine u kolovozu ova organizacija organizira kongres dijaspore koji se svaki put održava u drugoj regiji Švicarske. Osim ovog kongresa, 2015. godine osnovali su i Parlament Švicaraca u inozemstvu, koji služi kao platforma za mlade iz švicarske dijaspore koji se zalažu za obranu interesa mladih i koji namjeravaju provoditi projekte u zemlji u kojoj žive. korištenje mreže mladih ljudi koji žive u drugim zemljama. Mogu li i Hrvatska i BiH uspostaviti sličan model za dijasporu, koji bi u budućnosti mogao omogućiti ne samo bolju povezanost s mladima izvan domovine, već i omogućiti velikom dijelu njih povratak?

(Svršetak)

Srećko Barišić, https://croativ.net/iseljenistvo-i-domovina-paralele-s-drugima-52624/

Povezane objave

DSHV na izbore u samo 8 mjesnih zajednica

HF

Pobjednica priča Paule Ćaćić ‘Na kraju sela’

HF

U traganju za istinom

HF

Povjerenstvo za dodjelu nagrade ‘Emerik Pavić’ za najbolju knjigu godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više