Hrvatski Fokus
Hrvatska

Granica prema Crnoj Gori ne će biti osobito sporna

Granica ide na pola između Ponte Oštro i otočića Mamule

 

Primjećujem da se sprema trilateralni dogovor (Italija, Hrvatska i Slovenija) – o čemu se glasovalo i u Saboru – vezano za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa. Crna Gora se ne spominje. Međutim, našao sam neke karte – i čini se da tu granica prema Crnoj Gori ne će biti osobito sporna – jer je azimut – prilažem i kartu – 220 stupnjeva ili veći – a neke bitne razlike u količini našega i njihova teritorija kako u teritorijalnom moru, tako i u pripadajućem IGP-u jer bi se – ako se naravno bude razmišljalo slično kao u mom prijedlogu – da granica ide na pola između Ponte Oštro i otočića Mamule – slijedeći dva pravila iz međunarodnog pomorskog prava – prvi je svakako epikontinentalni pojas -dakle dokle se dubine spuštaju, a drugi je pravo ekvidistancije – koji će se i inače i jedno i drugo pravilo upotrijebiti i prilikom određivanja konačnih granica teritorijalnih mora i IGP-a.

Ovo nacrtano na karti skroz se udaljava – recimo od Legazovih tvrdnji  gdje granica liže Ponte Oštro a onda ide vani po azimutu 206 – što nama daje više teritorija u teritorijalnom moru, ali je problem što bi Crna Gora vjerojatno pristala da se s rta Oštro ne možeš ni popišati u hrvatsko more – ali sigurno ne bi pristala na taj proizvoljno određeni azimut – u  privremenom Protokolu, kojime oni gube nešto teritorijalnoga mora.

Kako se vidi iz priložene sheme – Dubrovačko-neretljanskoj županiji pripada veliki teritorij teritorijalnog mora i unutarnjih voda, te isto tako nezanemariv dio IGP-a – tako da nije nezanimljivo – kako će se Pomorskim zakonikom urediti upravljanje.

Cvijeto Božović

Povezane objave

Etička osuda Georgea Sorosa

HF

Drago Pilsel na Agrokorovoj platnoj listi

HF

Ipak suđenje Dušanu Lončaru

HF

Osamsto milijuna kuna dali EU-u

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više