Hrvatski Fokus
Hrvatska

Granica prema Crnoj Gori ne će biti osobito sporna

Granica ide na pola između Ponte Oštro i otočića Mamule

 

Primjećujem da se sprema trilateralni dogovor (Italija, Hrvatska i Slovenija) – o čemu se glasovalo i u Saboru – vezano za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa. Crna Gora se ne spominje. Međutim, našao sam neke karte – i čini se da tu granica prema Crnoj Gori ne će biti osobito sporna – jer je azimut – prilažem i kartu – 220 stupnjeva ili veći – a neke bitne razlike u količini našega i njihova teritorija kako u teritorijalnom moru, tako i u pripadajućem IGP-u jer bi se – ako se naravno bude razmišljalo slično kao u mom prijedlogu – da granica ide na pola između Ponte Oštro i otočića Mamule – slijedeći dva pravila iz međunarodnog pomorskog prava – prvi je svakako epikontinentalni pojas -dakle dokle se dubine spuštaju, a drugi je pravo ekvidistancije – koji će se i inače i jedno i drugo pravilo upotrijebiti i prilikom određivanja konačnih granica teritorijalnih mora i IGP-a.

Ovo nacrtano na karti skroz se udaljava – recimo od Legazovih tvrdnji  gdje granica liže Ponte Oštro a onda ide vani po azimutu 206 – što nama daje više teritorija u teritorijalnom moru, ali je problem što bi Crna Gora vjerojatno pristala da se s rta Oštro ne možeš ni popišati u hrvatsko more – ali sigurno ne bi pristala na taj proizvoljno određeni azimut – u  privremenom Protokolu, kojime oni gube nešto teritorijalnoga mora.

Kako se vidi iz priložene sheme – Dubrovačko-neretljanskoj županiji pripada veliki teritorij teritorijalnog mora i unutarnjih voda, te isto tako nezanemariv dio IGP-a – tako da nije nezanimljivo – kako će se Pomorskim zakonikom urediti upravljanje.

Cvijeto Božović

Povezane objave

Svi se srame osim političara

HF

Uskrsnici

hrvatski-fokus

Naš je Mile premazan svim bojama

HF

Moje prvo more

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više