Hrvatski Fokus
Hrvatska

Potres na Banovini razotkrio povezanost političke i građevinske mafije

Svako zlo je za neko dobro!

 

Katastrofalni potres u Banovini je tragični događaj, koji je pored gubitaka ljudskih života, prouzročio i golemu materijalnu štetu, i to su nepobitne činjenice! No, ne govori naš narod uzalud da je svako zlo za neko dobro, i to će nadajmo se biti dokazano i povodom ovoga velikog zla, koje je pogodilo Banovinu. Naime, uporno odbijanje političara i tzv. stručnjaka, pa i bivših i sadanjih ministara, da je nakon rata obnova kuća vršena sukladno svim propisima i normama u građevinarstvu, demantirano je, nažalost tek sada nakon ovog potresa, s brojnim primjerima onih kojima su „obnovljene“ kuće oštećene u većoj ili manjoj mjeri, a da do toga nije smjelo doći, da je obnova kuća tada rađena kako struka i pošteno rađen posao zahtijevaju.

Brojni ‘mudrijaši’ koji tvrde da je u obnovi sve bilo u redu, pa i sam Andrej Plenković koji se u svom sarkastičnom stilu pita, kada se postavljaju pitanja o odgovornost svih sudionika u poslijeratnoj obnovi kuća, pa „nije valjda Žinić kriv i za potres?“, samo govore o tomu da se projektiralo prema propisima, no „mudro“ izbjegavaju postavljanje pitanja o krucijalnoj odgovornosti izvođača radova!

Jedini koji se usudio nešto evidentno pametno reći na tu temu, bio je Radimir Čačić kad se usudio dijelom nekvalitetno izvedene radove u obnovi kuća nazvati pravim imenom, a to je „ratno profiterstvo“! Jer floskula političara da se „projektiralo“ prema svim propisima je možda i točna, no obnovljene kuće u ovom potresu nisu oštećene radi lošeg projektiranja, jer bi to bio „suicid“ struke građevinskog projektiranja u Hrvatskoj, u što je teško povjerovati. Nu, primjeri na koji se način u Hrvatskoj dobiva posao kada se radi o javnim natječajima i trošenju državnog novca, i ako se prisjetimo tragičnih događaja u Italiji, kada su se rušili objekti koje je gradila operativa koja je bila povezana s talijanskom mafijom, onda mora biti jasno da je ovaj potres pokazao da i u nas ima tzv. građevinske mafije, o kojoj se do sada malo govorilo, jer je povezana s vladajućom politikom, na ovaj ili onaj način, pa Radimir Čačić opravdano govori o ratnom profiterstvu.

Velika je vjerojatnost da poslove koji su nekvalitetno izvedeni dobivali tvrtke „bliske“ HDZ-u, SDP-u, HNS-u i političarima povezanim s njima i s onima koji su odlučivali tko će gdje dobiti posao u toj poslijeratnoj obnovi! Plenković govori da „ne treba upirati prstom“ ni u koga dok se ne ispita vjerodostojnost ‘optužbi’ za loše izvedene radove u obnovi kuća nakon rata i u krivce za to! Nu, riječ ‘odgovornost’ za loše izvedene radove njemu teško izlazi iz usta, kao i obično u situacijama kada treba biti konkretan i rezolutan. A utvrđivanje odgovornosti za „fušeraj“ u obnovi kuća nakon rata, kao i utvrđivanje odgovornosti za druge „fušere“ u njegovom mandatu, kao i obično ne će biti nikad i na za koga utvrđeno.

I što je onda dobro što može donijeti ovo veliko zlo? Pa u najmanju ruku je dobro to što se više ne može skrivati pred građanima i članovima HDZ-a u Plenkovićevo vrijeme da je ‘vrh’ HDZ-a spreman braniti sve propuste svih onih svojih članova, uhljeba i nesposobnjakovića, koji nisu došli na funkcije jer nešto znaju i žele ozbiljno i pošteno raditi, već je za ro bio presudan stranačko podobnički kriterij! Također je dobro što su narod, svi građani sa pravom glasa na izborima, mogli vidjeti i shvatiti, ako to žele, koliko je tzv. država odnosno vlast, bila apsolutno neodgovorna u obnovi kuća nakon rata, nesposobna u prihvaćanju silne pomoći za Banovinu i koliko je ona puna demagogije, kada treba pogledati istini u oči! Hoće li glasači, u prvom redu članovi HDZ-a, SDP-a, HNS-a i njihovih ostalih ‘prirepaka’ to konačno shvatiti ili ne, i konačno početi misliti svojom glasom i slušati vlastitu savjest, a ne ‘komande’ stranačkih vođa, bit će presudno za to hoće li napokon Hrvatska početi sličiti na državu za kakvu se ginulo u Domovinskom ratu tijekom srpske agresije, ili će ostati karikatura od države u kojoj se sve događa prema ‘direktivama’ koje dolaze izvan nje i služe interesima onih koji joj upućuju te direktive?! Živi bili pa vidjeli, ako do tada još bude kojeg Hrvata u Hrvatskoj koji nije iz nje pobjegao glavom bez obzira!

Laslo Torma, dipl. ing. el.

Povezani članci

Rapallski ugovor

HF

Hrvatska šuma

HF

Neiskrena isprika titoljupca

HF

Poštujem izbor hrvatske predsjednice

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...