Hrvatski Fokus
Feljtoni

Clive Staples Lewis – proročanstva (1)

Lewis se uvjerio, da Bog postoji tijekom jednog razgovora s Tolkienom

Clive Staples Lewis (Belfast, 29. XI. 1898. – Oxford, 22. XI. 1963.) je bio sjevernoirski pisac. Sin Alberta Jamesa Lewisa i Flore Auguste Hamilton Lewis. Imao je i brata Warrena Lewisa koji se također bavio pisanjem, ali ne fantastikom, već povijesnim knjigama. Nakon što mu je majka umrla od raka s bratom odlazi u Englesku na fakultet gdje ga počinje zanimati nordijska mitologija i Wagnerova glazba. 1933. postao je član skupine “The Inklings” s J. R. R. Tolkienom, često su se nalazili u Lewisovoj sobi, ali i u pubu koji se zvao “The Bird and Baby”. 1938. izdaje prvi dio svoje ZF trilogije “Out of the silent planet”, a 1943. izdaje “Perelandru”, drugi nastavak znanstvenofantastične trilogije. Godine 1945. Charles Williams, Lewisov bliski prijatelj, član Inklingsa umire, a te iste godine izlazi i zadnji nastavak ZF trilogije “That Hideous Strength”.

Godine 1950., najvažnije u Lewisovoj karijeri, izlazi prva od sedam knjiga nazvanih Narnijske kronike – “Lav, vještica i ormar” (nedavno ekranizirana). Sljedeće godine izdaje drugi nastavak “Kraljević Kaspijan“. 1952. izlazi treći nastavak “Plovidba broda Zorogaza“, a Lewis upoznaje svoju buduću ženu Joy Davidman Gresham. 1953. “Srebrni stolac“, četvrti nastavak, 1954. “Konj i njegov dječak“, peti nastavak, 1955. “Čarobnjakov nećak“, šesti nastavak, te godine izlazi i Lewisova biografija “Surprised by Joy: The Shape of My Early Life.” 1956. “Posljednja bitka“, zadnji nastavak Narnijskih kronika.

Iste se godine građanski vjenčao s Joy da bi ona dobila dozvolu stalnog boravka u Britaniji. Godinu dana kasnije otkriveno je da Joy boluje od raka kostiju. Sljedeće godine Lewis i Joy odlaze u Irsku na 10 dana. Joy umire 1960. godine, a Lewisu ostavlja svog sina iz prvog braka Douglasa. Godine 1961. izdaje “A Grief Observed” u kojoj opisuje svoju bol i patnju zbog ženine smrti pod pseudonimom N. W. Clerk. C. S. Lewis umire 22. studenog 1963. godine, tjedan dana prije svog 65. rođendana, na dan atentata na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Pokopan je u Oxfordu.

Godine 1933. Clive Staples Lewis u djetinjstvu i mladosti bio je ateist. Njegovi najdraži pisci John Milton, George Herbert i Georg MacDonald bili su predani kršćani. I njegovi suvremenici većinom su bili kršćani. Lewis se uvjerio, da Bog postoji tijekom jednog razgovora s Tolkienom. Dvije godine kasnije 1933. postao je kršćanin. Odlučio je u svojim književnim djelima progovarati o vjeri i Kristu. U “Narnijskim kronikama” kroz sve knjige provlači se lik lava Aslana. Isus se u Bibliji naziva “lav iz plemena Judina”. Aslan nije Krist nego ima neke osobine Kristova karaktera. U knjizi “Lav, vještica i ormar” Aslan se žrtvuje, umire i uskrsava po uzoru na Krista. U knjizi “Princ Kaspijan” tema je vječni život kroz prolijevanje krvi za drugoga. U knjigama “Čarobnjakov nećak” i “Posljednja bitka” teme su stvaranje i svršetak, a u knjizi “Srebrni stolac” učeništvo, apostoli. Lewisov prijatelj Tolkien smatrao je, da je u “Narnijskim kronikama” kršćanska poruka preočita. To je C. S. Lewis i želio postići.

Eseji o balamutskim slovima – “Pisma Balamuta – Balamut nudi zdravicu”

Clive Lewis’s Balamut Letters jedinstveni je komad. Ovo je priča u najboljim tradicijama epistolarnog žanra, filozofska parabola i alegorijska vjerska pouka.

“Pisma” su stvorena 1941.-1942., kada je uspješni oxfordski profesor činio prve korake u svjetskoj fantastici … Na njegov račun je bilo nekoliko ranih zbirki poezije, prvi dio “Svemirske trilogije” i “Patnje” na vjerske teme. Nakon objavljivanja “The Balamut Letters” počeli su govoriti o Lewisu kao nadarenom proznom piscu. Još uvijek nije napisao desetak divnih filozofskih i religijskih djela i stvorio kultne Narnijske kronike koje će čitati cijeli svijet. No, priča o Cliveu Lewisu, književniku, započela je upravo s “Balamutovim pismima”.

Ratni propovjednik iz Oxforda

Trajao je Drugi svjetski rat. Clive Lewis, koji je već iskusio teškoće vojničkog života tijekom Prvog svjetskog rata i izgubio suborca, prijavljuje se u policiju. Pozvan je istaknuti profesor engleske književnosti da emitira, ali ne na filologiji. U vrijeme rata ljudi ne trebaju zabavljati znanost, već vjeru. Dakle, Clive Lewis, koji je relativno nedavno iz ateizma prešao u kršćanstvo, postaje propovjednikom.

Svoje vjerske nastupe odijeva u zabavni oblik. Prije svega, Lewis odabire potpuno nekonvencionalnog propovjednika – Sotona postaje. Ova izvanredna učenja kružila su u tisku. Dakle, 1941. godine novine The Manchester Guardian objavljuju slova “Od demona do demona”. Kasnije je Lewis svom predstavniku podzemlja dao razigrano ime Balamut, a raštrkana djela sakupljena su u koherentni roman slovima i nazvani “Pisma Balamuta”.

(Nastavak slijedi)

Povezane objave

Maske na licu su nedjelotvorne, štetne beskorisne (1)

hrvatski-fokus

Zašto tehnologija favorizira tiraniju (4)

hrvatski-fokus

Starci u zlatnom kafezu (1)

hrvatski-fokus

HRVATSKE AUTOCESTE I KONCESIJA – Kolika je vrijednost autocesta i koncesijske naknade? (3)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više