Hrvatski Fokus
Intervjui

Novi kolaži u Londonskom ciklusu

U Londonu ništa ne slikam, nego opet radim kolaže

 

Istaknuti likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl neprekidno putuje, od jednog do drugog grada, od jednog do drugog atelijera, od Zagreba, preko Dubrovnika i Opatije do Londona, gdje se trenutno nalazi.

Novi niz energičnih kolaža Duška Šibla pravo su osvježenje u ovim tamnim, opasnim vremenima. Njegovi likovi izrazitog ,ali ne onako žestokog kolora kao prije i dalje žive nesputano svoje živote ispunjene lančanim pokretima jer oni, nikada ne miruju i svrha života likova s kolaža je kretanje, svako zaustavljanje je prestanak stvarnoga života izrezanih figura. Ovi zanimljivi i živopisni kolaži Duška Šibla podsjećaju  na sačuvane frizove hramova iz drevnih vremena, bilježeći protok vremena. I ovi moderni likovi na kolažima Duška Šibla razmišljaju o vremenu  i o uzaludnom otporu klepsidri i nezaustavljivom protjecanju pijeska, duboko uronjeni u magiju kretanja, barem u nizu isprepletenih, prožetih trenutaka.

  • Slikate li u Londonu?

– Ništa ne slikam nego opet radim kolaže. Tu je strogi lockdown – danas, u Engleskoj ima 1800 mrtvih od covida i ništa nije otvoreno osim apoteka i dućana s hranom,alatom i na moju sreću papirnica pa opet radim s papirima.

  • Nije ugodno nikome u ovom vremenu.

– Ono što mi je u ovom trećem lockdownu u Britaniji najteže je nemogućnost spontanog ulaska u muzeje i galerije. Uvijek sam najviše volio lutati londonskim ulicama i ići na muzejske izložbe svjetski poznatih ili meni neznanih autora u opskurnim improviziranim izložbenim prostorima-jedno i drugo me zanimalo. Zbog korone je to već skoro godinu dana nemoguće. Moraš se najaviti online i doći kada te naruče, obično za tjedan ili dva. U tome nema ni čara ni avanture, a osim toga otkud ja znam gdje ću biti za dva tjedna.

  • Ipak radite u atelijeru?

– Uz sve ove zabrane preostaje mi sjediti doma i preslagivati i rezati papire i sjećati se ljepših vremena.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Zakonom o hrvatskom jeziku će se urediti samo javna uporaba jezika

hrvatski-fokus

Glavni izvor magnetizma u materiji su nenadmašni elektroni ili njihovo okretanje

hrvatski-fokus

Uvjereni smo da će Orešković vratiti mlade i iseljene u Hrvatsku

HF

Vrijeme je za promjene i u Vijeću sigurnosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više