Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Apsurdi i paradoksi dvostrukih mjerila u politici i medijima!

Paradoksalno je kada predsjednik Vlade izjavi da ga ne interesira što i kako DORH radi ili ne radi

 

Logika je znanost o smislenom govorenju odnosno o takvom govorenju i općenito komunikaciji, kada se ono što se govori, sukladno sa onim o čemu se govori! I takav način komunikacije je prihvaćen općenito u društvu, a ako nije takav onda se to obično naziva bedastoćama ili lažima, a one koji tako govore naziva se bedacima, prevarantima ili lažovima, i čak se kazneno gone, kao na primjer prodavače krivotvorenih roba. No, postoji dio društva, a to su politika i mediji, gdje se korištenje dvostrukih mjerila u postupcima i komunikaciji smatra normalnim, i čak poželjnim u tumačenju političkih zbivanja i medijskoj promociji istih. Primjera za to je bezbroj.

Zar nije apsurdno i paradoksalno da predsjednik Vlade tvrdi da ‘njegova’ Vlada i on osobno imaju veća „postignuća“ od bilo koje Vlade do sada, a istovremeno Hrvatska je među najlošijim državama EU-a po kriterijima kojima se mjeri uspješnost/ postignuća neke države? Očito se tu radi u raskoraku između subjektivnih mjerila uspješnosti, i objektivne neuspješnosti! Zar nije apsurdno i paradoksalno da predsjednik Vlade, pod čiju ingerenciju spadaju sva ministarstva u pogledu njihovog ustrojavanja, u pogledu organizacijske i kadrovske strukture, te načina funkcioniranja, tvrdi da ga ne interesira što i kako DORH radi ili ne radi, a Hrvatska po problemima u pravosuđu i borbi protiv korupcije i kriminala, prema procjeni iz EU-a, spada među najlošije države EU-a? Očito se i tu radi u raskoraku između subjektivnih mjerila uspješnosti u ‘nemiješanju’ u ono što se radi odnosno ne radi u DORH-u, i objektivnih mjerila  da je za neuspješnosti u radu DORH-a odgovorna i Vlada, i njezin predsjednik!

Ako se za politiku, koja se kolokvijalno smatra „najstarijim zanatom“ na svijetu, i može razumjeti zašto između onoga što političari govore, i onoga što je realnost, sustavno vlada nesuglasje, veći je apsurd da su mediji koji su po definiciji na neki način namijenjeni informiranju javnosti o onome što se događa u društvu, osim časnih izuzetaka, uglavnom prihvatili da postanu ‘glasnogovornici’ takvih nakaradnih političara i njihovih politika.

Nedavni događaji u SAD-u i Rusiji su najbolji pokazatelji tog načina izvješćivanja uz primjenu dvostrukih mjerila. Naime ono što se dogodilo povodom demonstracije i sukoba pristalica Donalda Trumpa i policije u Americi, mediji su nazivali ‘napadom’ rulje na američku demokraciju i na temelje američke države, optužujući za to osobno Trumpa, dok demonstracije u Rusiji i sukoba rulje s policijom, koju je Aleksej Navljni javno poticao na sukobe s policijom, i na rušenje legalne Putinove vlasti, mediji nazivaju „nezadovoljnim narodom“?!

Putinovu nadmoćnu pobjedu na izborima mediji nazivaju manipulacijom i prijevarom, mada za to nema dokaza, a Bidenovu pobjedu na izborima, za koje  Trump smatra da su rezultat izborne prijevare, smatra se „pobjedom američke demokracije“?! Kakva su to mjerila ako ne dvostruka, ako su nezadovoljni Amerikanci rulja, a nezadovoljni Rusi spremni za nedemokratsko rušenje vlasti su „borci za demokraciju“? I kakva su to mjerila ako ne dvostruka, kada politika i mediji ZDS smatraju neprihvatljivim, a istovremeno se isticanje komunističkih znakovlja u Rijeci, i podizanje raznih četničkih spomenika po Hrvatskoj, u čast i spomen na one četnike koji su bili agresori na Hrvatsku, smatra „prihvatljivim“?

Tih primjera korištenja dvostrukih mjerila u politici i medijima ima bezbroj, i samo su dokaz da su se današnja politika i današnji mediji, uz čast izuzetcima, velikom većinom dobrano „proprostituirali“ politički i medijski, da bi se dodvorili međusobno i onim ‘silama’ koje im ovih tridesetak posljednjih godina ‘nose glavu’! U tom kontekstu naslov ovog teksta je mogao biti više sukladan stvarnosti, da je glasio „Apsurdi političke i medijske prostitucije!“, no to bi smetalo ušima onih za koje je narod RULJA, kada digne glas protiv onih koji su NEDODIRLJIVI!

Laslo Torma

Povezane objave

Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

HF

Pobjeda Trumpa – pobjeda razuma

HF

Anacionalna politika predsjednika Josipovića

HF

Samo Hrvatska ima »nacionalne manjine«

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više