Hrvatski Fokus
Feljtoni

Misli Roberta Davida Kaplana (2)

Postoje državne akcije koje su ispravne, čak iako se ne mogu definirati u smislu konvencionalnog morala

 

Židovi su dali u svojoj povijesti niz fascinantnih intelektualaca, zasigurno je da će erudit i geopolitičar Robert David Kaplan (New York, 23. VI. 1952.) ostati upamćen makar po eleganciji i jasnoći svojih misli.

O njegovom djelu sam već pisao u Hrvatskom fokusu 2018. (https://www.hrvatski-fokus.hr/2018/10/18440/), stoga ću ovaj put samo iznijeti niz citata ovoga mudroga Američanina.

„Huntington tvrdi da je djelomična istina, a ne potpuna istina, da je Amerika nacija imigranata; Amerika je nacija anglo-protestantskih doseljenika i imigranata, pri čemu je ona prva filozofska i kulturna okosnica društva.”

“Dok ministranti globalizacije naglašavaju ono što ujedinjuje čovječanstvo, tradicionalni realisti ističu ono što nas dijeli.”

“Problem s vanjskom politikom koju ponajprije vodi geslo “Nikad više” jest da ignorira ograničenja i dostupnost resursa. Drugi svjetski rat imao je sekundarni, moralni učinak spašavanja onoga što je ostalo od europskog židovstva. Njezin je primarni cilj i učinak bio uspostaviti europsku i azijsku ravnotežu snaga na način podnošljiv za Sjedinjene Države – nešto što su nacisti i japanski fašisti srušili.”

“Jednostavno rečeno, postoje državne akcije koje su ispravne, čak iako se ne mogu definirati u smislu konvencionalnog morala.”

„Dva su se svjetska rata odnosila na to hoće li Njemačka dominirati Srcem Euroazije koje se nalazilo na njezinu istoku, dok se hladni rat usredotočio na dominaciju Sovjetskog Saveza u Istočnoj Europi“.

“Isto tako, demokracija u Saudijskoj Arabiji potencijalno je naš neprijatelj.”

„Dok smo potrošili stotine milijardi dolara kako bismo utjecali na povijesne ishode u Euroaziji, toliko smo začuđujuće pasivni prema onome što se događa sa zemljom s kojom dijelimo dugu kopnenu granicu (Meksiko, op., T.T.) i čija je populacija gotovo dvostruka od one Iraka i Afganistana zajedno, da ta naša opasivnost vodi u kaos.”

„Traženje moći ne služi  za postizanje moralnih vrijednosti; moralne vrijednosti koriste se za olakšavanje postizanja moći. “

“Morgenthau započinje svoj argument napominjući da je svijet” rezultat sila svojstvenih ljudskoj prirodi “. A ljudska je priroda, kako je naglasio Tukidid, motivirana strahom (fobos), vlastitim interesom (kerdos) i čašću (doxa).”

“Europska era unutarnje kohezije možda je već prošla.”

“Demokracija i moral jednostavno nisu sinonimi. „Sve  države su u iskušenju – a malo je onih koji su  spremne dugo se oduprijeti iskušenju – da svoje vlastite težnje i postupke odjenu u moralne svrhe svemira. Znati da su nacije podložne moralnom zakonu, “nastavlja”, jedno je, a pretvarati se da sa sigurnošću znamo što je dobro i zlo u odnosima među narodima sasvim je drugo.”

“Američka je povijest moralno nerješiva ​​jer je društvo koje je spasilo čovječanstvo u velikim sukobima dvadesetog stoljeća bilo i društvo izgrađeno na ogromnim zločinima – ropstvu i izumiranju domaćih stanovnika.”

“Rezultat je, prema profesoru političkih znanosti Sveučilišta Ohio Randall L. Schwelleru, da će “posljedica pretjerane stimulacije,” pomiješane s uznemirujuće velikom dozom individualnog ekstremizma i dogmatskog držanja država “, rezultirati” svojevrsnom globalnom zarazom “. Drugim riječima, svijet će biti i dosadniji i opasniji nego ikad prije.”

Dok je Carol I. (rumunjski vladar, op., T.T.) označavao realizam i stabilnost, čelnik liberalne Nacionalne seljačke stranke Iuliu Maniu, po odgoju grkokatolik, zalagao se za univerzalne vrijednosti. Kao lokalni političar sredinom dvadesetog stoljeća u izvanredno zastrašujućim okolnostima, Maniu je agitirao protiv napadaja na Židove i zalagao se za to da Antonescu pređe na stranu antifašista ;ubrzo nakon toga, tijekom najranijih dana hladnog rata, agitirao je protiv Sovjeta i njihovih lokalnih marioneta. Nacistički ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop jednom je zahtijevao Maniuovu egzekuciju. Kako se ispostavilo, komunistički režim Gheorghiu-Deja kasnije je osudio Maniua na montiranom suđenju 1947. (kako su komunisti međusobno slični, T.T.) Prkoseći svojim tužiteljima, oglasio se na sudu za slobodne izbore, političke slobode i temeljna ljudska prava. Umro je u zatvoru 1953., i njegovo je tijelo bačeno u zajedničku grobnicu. Maniuov napaćeni lik nalik drvetu s citatima iz Psalama sam po sebi je izuzetno dirljiv. Ali postoji potpuni nedostatak sklada između njega i masivnog susjednog koplja usmjerenog u nebo, u počast žrtvama revolucije 1989. godine”

„Hrvatska i Srbija uvijek će nastojati unaprijediti interese svojih etničkih sunarodnjaka u Bosni, šteteći jedni drugima, ali i bosanskim Muslimanima, bez obzira na to tko je glavni, demokrat ili autokrat. 

(a, si Vous voulez R. D. Kaplan?)

Ipak, vjeruje Huntington, vjeroispovijest je srž američke veličine. Držeći dužnosnike i institucije pod nemogućim (moralnim) standardima na način na koji to ne čini nijedna druga država, Sjedinjene Države povremeno to čine”.

“Ekoumene su u spoju euroazijske i afričke kopnene mase, s mnogo izlaza u Indijski ocean preko Crvenog mora i Perzijskog zaljeva, što taj prostor čini u najvećoj mjeri strateški važnim, kao i “kula babilonska” od migracijskih uzoraka i posljedičnih sukoba etničkih i sektaških skupina.”

“Bilo koji čin netrpeljivosti, ideološke nepopustljivosti ili prozelitizma razotkriva zvjersku srž cijelog zanosa … Nikad se ne može ostati dovoljno daleko od kandži proroka.” (protuvjerski stav Kaplana?)

“Ako su nas racionalizam i sekularizam odveli toliko daleko da više ne možemo zamisliti što je vidio Fidipid( negdje Filipid , čovjek koji je dotrčao iz Marathona do Atene da dojavi pobjedu nad Perzijancima 490 p.K, T.T), tada nismo sposobni razumjeti – i posljedično se braniti se – vjerskih pokreta koji preokreću Prosvjetiteljstvo i utječu na današnju geopolitiku.”

„Ako Sjedinjene Države pomognu srušiti diktatora Bashara al-Assada u srijedu, što će onda učiniti u četvrtak, kad utvrde da su pomogle pri porodu sunitskog džihadističkog režima, ili u petak, kada etničko čišćenje šijita započinu Alaviti?”

Upravo samoća, ublažena Twitterom i Facebookom, u konačnici vodi do sloma tradicionalnoga autoriteta i uzdizanja novih (vrijednosti, moralnosti, normalnosti? op., T.T.)”

“Oceana, oko Sjevernog pola postoji ocean okružen gotovo neprekinutim morem (strateška važnost Arktika, T.T.).

(Svršetak)

Teo Trostmann

Povezane objave

Dalmaciju Talijanima prodao je dr. Ante Trumbić 1915., a ne dr. Ante Pavelić 1941. (9)

hrvatski-fokus

SINARKIZAM – Frater Libero (6)

HF

PRIJE 23 GODINE – Udba, KOS, četništvo i jugokomunisti protiv samostalne Hrvatske (1)

HF

Pravo značenje Bellarmineovog ipso facto gubitka papinstva (1)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više