Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus novih kolaža

Boje plesa Duška Šibla

 

O nastanku novoga razigranog, rasplesanog i nadasve ciklusa sjajnog raspoloženja, akademski slikar,trenutno u Londonu, Duško Šibl kaže: „Jake boje su kompenzacija za zimsko sivilo i “lockdown” sa silnim restrikcijama zbog covida ovdje u Engleskoj. Dok ja sjedim doma likovi u kolažima plešu u ludim bojama, bez opterećenja i inhibicija. Nema duboke poruke niti razmišljanja, samo želja za spasom iz ove situacije u kojoj smo već godinu dana.“ Ovom prigodom bi dodali kako  niz pokretljivih, razgibanih, vrućih gesti u kontinuitetu, od harmonije do grča, uglavnom trolisti isprepletenih likova, povezanih ili svezanih poput cvijeća, tijela poput stabljika a glave poput cvjetova. Precizno postavljena vibrirajuća tijela u određeni položaj dočaravaju nam završnu sliku koreografije, u nizu plesne manifestacije. Različitost dominirajući boja daju sasvim određeni karakter kolažu, od ritma, brzine, do geste.

Šibl je kreirao vrlo poticajan ciklus, optimističan ponajprije, s izrazitom težnjom ka oslobođenju i pokreta u vrtlogu pripijenih tijela. Iako lica osoba na ovim kolažima nisu odveć prepoznatljiva, njihova tijela govore više o njima i o onom što tinja ili gori u njihovim nutrinama. Osloboditi udove, ruke, noge, osloboditi oči i vidjeti željeno, kretati se i pokretati se neprestano do ostvarenja. Ciklus novih kolaža izveden je na srednjem, vrlo prihvatljivom formatu, koji je dovoljno velik i širok i dubok za svu tu nakupljenu energiju nametnute suzdržanosti.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Dileme

HF

Vlaho Bukovac na brodu

HF

Pokrenut Zadarski književni ljetopis

HF

Tamni mač izokrenute pravde

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...