Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Damira Medvešeka

Radovi su plod stečenog iskustva dugogodišnjeg oslikavanja scenografija u HNK Zagreb

 

Kontinuirano radeći na novim scenografijama, akademski slikar Damir Medvešek, glavni scenograf u HNK-u, suvremeni hrvatski likovni umjetnik s dobrim inozemnim ugledom, iznenada je došao do sjajne ideje. Uočio je sasvim neprijepornu privlačnost mrlja, fleka, barica i potočića boje na zaštitnoj foliji, te jednostavno izdvojio nekoliko manjih površina, na kojima je zatim po potrebi intervenirao i tako realizirao zanimljivi i izazovni ciklus „Ništa nije slučajno“. Doista, ubrzo se pred slikarom ukazao  koloristički živahan, tematski nefigurativni niz slika, na kojima neprekinuto teku energetski naboji, naravno u različitim brzinama i snagama,tvoreći alternativni svijet.

Jedan je slikarski svijet krenuo i završio u scenografiji, dok su ovi slučajni ostaci uprizorili drugi,paralelni svijet boja i oblika obilježen miješanjenjem većih i manjih obojanih ploha, u izravnom sudaru ili tek doticaju raznolikog kolora. „Što se tiče ovih radova, oni su plod stečenog iskustva dugogodišnjeg oslikavanja scenografija u HNK Zagreb. Naime, nakon svake završene oslikane predstave po podu slikarskog atelijera ostane od slikanja gomila zanimljivih formi ,obrisa ,kolorita itd. Naravno treba znati samo odabrati zanimljive segmente, otuda i sam naziv izložbe“, govori Medvešek o novom ciklusu.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Na latici ruže

HF

Animalistika Alfreda Krupe

hrvatski-fokus

Nagrada za životno djelo ‘Ivo Maček’

HF

Za svjetlom kreni

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...