Hrvatski Fokus
Kultura

Sakralni motivi Damira Medvešeka

Od Raspeća, lika Isusa Krista, vrlo dojmljivih slika Križa, do čestih varijacija anđela

 

Impozantan je opus s brojnim ciklusima u različitim tehnikama istaknutog akademskog slikara Damira Medvešeka, izlagan na brojnim samostalnim izložbama kako u domovini tako i u inozemstvu. Ne zaboravimo reći kako je njegov ugled u inozemstvu znatno veći od onoga kod kuće. Valja napomenuti za one koji ne znaju kako je Damir Medvešek glavni slikar scenograf u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Istodobno ovom se prigodom valja podsjetiti  njegovog  izvanrednog sakralnog ciklusa u akrilima i koloriranim crtežima različitih formata i motiva.

Medvešek je realizirao niz sakralnih tema, od Raspeća, lika Isusa Krista, vrlo dojmljivih slika Križa, do čestih, njemu osobito dragih varijacija anđela, većinom ženskih likova s raširenim, uzdignutim i spremnim za let, impresivnim i ponegdje zastrašujućim, nekako opominjućim krilima. Naglašena je emotivnost cijeloga ciklusa obilježenih mukom i bolom ali i profinjenim i nježnim pogledima anđela koji snažno prodiru u nutrinu promatrača. Crtačka vještina i odmjereni kolor Damira Medvešeka i u ovom ciklusu dolaze do punoga izražaja, uz izraziti autorski afinitet za motiv i suptilnu realizaciju.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Tekuća ulja na velikom formatu Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Crvene noći, nadahnuti ciklus Duška Šibla

HF

Čuvajte mi pjesme

HF

“Svatko na svojoj strani”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više