Hrvatski Fokus
Kultura

Sakralni motivi Damira Medvešeka

Od Raspeća, lika Isusa Krista, vrlo dojmljivih slika Križa, do čestih varijacija anđela

 

Impozantan je opus s brojnim ciklusima u različitim tehnikama istaknutog akademskog slikara Damira Medvešeka, izlagan na brojnim samostalnim izložbama kako u domovini tako i u inozemstvu. Ne zaboravimo reći kako je njegov ugled u inozemstvu znatno veći od onoga kod kuće. Valja napomenuti za one koji ne znaju kako je Damir Medvešek glavni slikar scenograf u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Istodobno ovom se prigodom valja podsjetiti  njegovog  izvanrednog sakralnog ciklusa u akrilima i koloriranim crtežima različitih formata i motiva.

Medvešek je realizirao niz sakralnih tema, od Raspeća, lika Isusa Krista, vrlo dojmljivih slika Križa, do čestih, njemu osobito dragih varijacija anđela, većinom ženskih likova s raširenim, uzdignutim i spremnim za let, impresivnim i ponegdje zastrašujućim, nekako opominjućim krilima. Naglašena je emotivnost cijeloga ciklusa obilježenih mukom i bolom ali i profinjenim i nježnim pogledima anđela koji snažno prodiru u nutrinu promatrača. Crtačka vještina i odmjereni kolor Damira Medvešeka i u ovom ciklusu dolaze do punoga izražaja, uz izraziti autorski afinitet za motiv i suptilnu realizaciju.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Za najbolji hrvatski povijesni roman

HF

Ja i moja bol

HF

Deset godina Muzeja krapinskih neandertalaca

HF

Svjedočiti povijest

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...