Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Izmišljanje “bunjevaca” dio je projekta iz triju Memoranduma SANU-a

Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske mora imati puno veće ovlasti

 

Hrvati imaju jednu od najvećih dijaspora u odnosu na broj stanovnika i po svim statističkim podacima ima nas nešto više izvan Republike Hrvatske nego u samoj domovini. Htio bih istaknuti dva problema. Prvi je problem Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, gdje nažalost nismo uspjeli riješiti glavna pitanja a to je izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Drugi problem je Hrvata u Republici Srbiji, točnije u Vojvodini. Nekada je u Vojvodini živjelo preko 159 tisuća Hrvata, a danas ih ima svega 57 tisuća. Radi se o području gdje nije bilo Hrvata. Devedesetih godina velikosrpska politika odlučila je nacionalni hrvatski korpus razmrviti tako što su uz hrvatsku nacionalnost ponudili još jednu – bunjevačku. A zadnji čavao u lijes događa se zadnjih nekoliko tjedana kada je pokrenuta procedura u Skupštini općine Subotica gdje bunjevački jezik treba postati službeni jezik pored dosadašnjih: mađarskog, srpskog i hrvatskog jezika. Radi se o jednom izmišljenom jeziku što potvrđuju i hrvatski i srpski jezikoslovci.

Zanima me što bi napravio Aleksandar Vučić i Republika srpska kada bi Republika Hrvatska u nacionalno miješanim sredinama ponudila primjerice „banijski“ ili „kordunaški“ ili „vlaški“ kao manjinski jezik? Što bi napravio Milorad Pupovac? Vjerojatno bi cijela Europska unija znala o tomu i dobili bi odmah „packu“ i bili bi manji od makova zrna. Ne bi ni pomislili takvo što napraviti. Nažalost, Republika Srbija i dalje provodi politiku cjepkanja i mrvljenja hrvatskog nacionalnog korpusa u Vojvodini. Smatram da Ured za Hrvate izvan RH mora imati puno veće ovlasti! Očekujem da će Državni ured za hrvate izvan RH u dogledno vrijeme postati Ministarstvo za iseljeništvo sa puno većim proračunom i sa puno većim ovlastima! (Cijeli govor možete pogledati na poveznici: https://fb.watch/4seMqavKDq/)

Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista u Saboru

Povezane objave

Zajednica Hrvata u Rumunjskoj

HF

Facebook stranica “Dobar dan Santa Cruz”

HF

Crna ovca

HF

Hrvati su poniženi, zapostavljeni…

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više