Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Izmišljanje “bunjevaca” dio je projekta iz triju Memoranduma SANU-a

Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske mora imati puno veće ovlasti

 

Hrvati imaju jednu od najvećih dijaspora u odnosu na broj stanovnika i po svim statističkim podacima ima nas nešto više izvan Republike Hrvatske nego u samoj domovini. Htio bih istaknuti dva problema. Prvi je problem Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, gdje nažalost nismo uspjeli riješiti glavna pitanja a to je izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Drugi problem je Hrvata u Republici Srbiji, točnije u Vojvodini. Nekada je u Vojvodini živjelo preko 159 tisuća Hrvata, a danas ih ima svega 57 tisuća. Radi se o području gdje nije bilo Hrvata. Devedesetih godina velikosrpska politika odlučila je nacionalni hrvatski korpus razmrviti tako što su uz hrvatsku nacionalnost ponudili još jednu – bunjevačku. A zadnji čavao u lijes događa se zadnjih nekoliko tjedana kada je pokrenuta procedura u Skupštini općine Subotica gdje bunjevački jezik treba postati službeni jezik pored dosadašnjih: mađarskog, srpskog i hrvatskog jezika. Radi se o jednom izmišljenom jeziku što potvrđuju i hrvatski i srpski jezikoslovci.

Zanima me što bi napravio Aleksandar Vučić i Republika srpska kada bi Republika Hrvatska u nacionalno miješanim sredinama ponudila primjerice „banijski“ ili „kordunaški“ ili „vlaški“ kao manjinski jezik? Što bi napravio Milorad Pupovac? Vjerojatno bi cijela Europska unija znala o tomu i dobili bi odmah „packu“ i bili bi manji od makova zrna. Ne bi ni pomislili takvo što napraviti. Nažalost, Republika Srbija i dalje provodi politiku cjepkanja i mrvljenja hrvatskog nacionalnog korpusa u Vojvodini. Smatram da Ured za Hrvate izvan RH mora imati puno veće ovlasti! Očekujem da će Državni ured za hrvate izvan RH u dogledno vrijeme postati Ministarstvo za iseljeništvo sa puno većim proračunom i sa puno većim ovlastima! (Cijeli govor možete pogledati na poveznici: https://fb.watch/4seMqavKDq/)

Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista u Saboru

Povezane objave

Hrvatski nazivi u obitelji

hrvatski-fokus

Pula domaćin Šestoga hrvatskog iseljeničkog kongresa 2024. godine

hrvatski-fokus

Uključiti i iseljene Hrvate i iz BiH

HF

Tri kamenčića u temeljčiću

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više