Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvatska stvorila partnerski odnos s Hrvatima izvan Hrvatske

Savjet za Hrvate izvan RH je uspješna poluga za usmjeravanje suradnje između svih Hrvata iz cijelog svijeta

 

Stotinjak članova Vladinog Savjeta za hrvatsku dijasporu završilo je 29. lipnja drugu sjednicu trećeg saziva Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH  u Cavtatu, a djelovanjem preko različitih pododbora doneseni su savjeti za unaprjeđenje odnosa i suradnje koji će se predstaviti hrvatskoj Vladi na usvajanje.

“Veliki iskoraci su rezultat otvorene komunikacije i neumornog rada, a platforma Savjeta je izvrsna poluga za usmjeravanje suradnje. Od investicija u turizam koje kontinuirano od devedesetih godina dolaze iz hrvatskog iseljeništva, do borbe za ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“, poručio je državni tajnik Zvonko Milas u svom završnom obraćanju.

Naglasio je da je Hrvatska stvorila partnerski odnos s Hrvatima izvan Hrvatske te da su Hrvati, neovisno o tome gdje žive, nedjeljiv narod. Vlada tu nedjeljivost jasno demonstrira i to se vidi kroz uspjehe Hrvata u BiH, i kroz povećanje broja povratnika iz iseljeništva kao i kroz položaj hrvatske nacionalne manjine bilo u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj ili u drugim državama.

Jozo Dalić, predstavnik Hrvata iz Švicarske pri Savjetu Vlade za Hrvate izvan RH je objasnio da se pododbor za Europu, putem kojeg on sudjeluje u donošenju preporuka, zalaže za određene korekcije u djelovanju Savjeta.

“U Pododboru smatramo da bi smo najprije trebali ustanoviti registar svih hrvatskih udruga i medija izvan Domovine kako bismo kvalitetnije i efikasnije rasporedili sredstva za potporu koja imamo na raspolaganju.“, kaže Dalić.

Naime, u europskom pododboru smatraju da određeni natječaji ne razlikuju najbolje potrebe udruga i medija koje su u svom djelovanju drukčije i stoga imaju i drukčije potrebe.

“Zbog važnosti transparentnog djelovanja te efikasnosti alociranih sredstava na projekte mislimo da bi se mediji trebali odvojiti od udruga. Također, u tom cilju smatramo da bi se određeni dio ukupnog budžeta trebao izdvojiti samo za Europu. Na taj način sredstva dijelila ravnopravnije.“, izjavio je Dalić.

Poseban gost ovogodišnje sjednice Savjeta bio je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je članovima Savjeta zahvalio na globalnoj potpori te zamolio da tu poruku prenesu hrvatskim zajednicama diljem svijeta.

https://www.hrvati.ch/savjet-za-hrvate-izvan-rh-je-uspjesna-poluga-za-usmjeravanje-suradnje-izmedu-svih-hrvata-iz-cijelog-svijeta/

Povezane objave

Gustav Likan hrvatski umjetnik-slikar iz Srba

hrvatski-fokus

Smanjiti manjince, povećati iseljenike

HF

HSK podnio kaznenu prijavu protiv Dane Budisavljević

HF

Josip Dušević – uzoran čovjek i liječnik, domoljub i javni radnik

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više