Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

Duhovne pjesme kroz Nebeske vibracije

Objavljena sedamnaesta knjiga Peje Šimića, hrvatskoga književnika iz Bosanske Posavine

 

Uoči Uskrsa svjetlo dana ugledala je sedamnaesta zbirka pjesama Peje Šimića Nebeske vibracije, duhovne pjesme u izdanju ogranka Matice Hrvatske Osijek. Zbirka ima 208 stranica. Pjesnik Pejo Šimić živi u Zagrebu, rođen je u Foči kod Dervente u Bosanskoj Posavini, no poznat je javnosti diljem Hrvatske i BiH. Knjiga je ovo u kojoj su se našle njegove najznačajnije duhovne pjesme iz prethodnih šenasest zbirki pjesama objavljenih u zadnja tri desetljeća.

Na početku knjige Šimić poručuje kako ne smijemo se strmoglaviti u ponor, dotaknuti dno života, da bi se onda shvatila kolika je Božja moć, ljubav i dobrota. Kako je u recenziji knjige napisao mr.sci Anto Pranjkić, književnik i teolog, životni projekt Peje Šimića neodvojiv je od tri zavičajne odrednice posavskih Hrvata: Bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja. Stihovi su to egzistencijalno-duhovno-zavičajne tematike.

U pjesmi „Molitva“ Šimić pjeva Bogu kroz molitvu, ali i shvaća bit života, te ističe svoju spremnost da ga Bog shvati onakav kakav jest. U drugom djelu zbrike autor progovara riječima običnog malog čovjeka o egzistencijalnim problemima sadašnjice i pogađa u izvor problema. Treba izdvojiti i dio zavičajne poezije o rodnoj Bosanskoj Posavini, koji autora stavlja u vrh. Dosta pjesama su uglazbljene i nagrađivane.

Kako kazuje recenzent Anto Pranjkić, ova zbirka pjesama donosi poseban aforistički pristup. Njime svaka pjesma, u svojim završnim stihovima, čitatelju donosi jasnu poruku, koja mami čitateljev pogled. Pjesme Peje Šimića gledaju naprijed i poput ptice lete u nebesko plavetnilo, noseći slobodu temeljenu na iskustvu tuge i muke, ali s jasnim poglednom u budućnost.

Boris Ćavar

Povezane objave

Šokantni detalji o pritiscima vrha DORH-a i prijetnjama stegovnim postupcima prema troje tužitelja iz afere Agrokor

hrvatski-fokus

Oreškoviću, Predsjednice, sramite se!

HF

Naš S.O.S.-ed – U Strasbourg po pravdu

HF

Međimurska kvatrologija Dominika Kolarića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više