Hrvatski Fokus

Hrvatski pjesnik i neumorni djelatnik u kulturi

 

U utorak 6. travnja 2021. godine u Zagrebu u 73. godini života preminuo je istaknuti naš pjesnik, prijatelj i neumorni zaljubljenik u hrvatsku kulturu, svoju rodnu Viroviticu i Zagreb. Promicatelj hrvatske kulture cijeloga svoga života.

Profesor Kovačević rođen je 29. listopada 1948. godine u Virovitici. Diplomirao je hrvatski jezik i južnoslavenske književnosti te latinski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Ini je radio 28 godina na području promicanja kulturnog stvaralaštva udruga i djelatnika INE. Od 2006. do 2010. godine radi u Hrvatskom saboru kulture na mjestu tajnika, a od 2010. do 2016. kao stručni suradnik za kazališnu, književnu i likovnu kulturu. Od 2014. obnaša dužnost stručnog suradnika za književnost.

Član je Društva hrvatskih književnika. Književnim radom počeo se baviti od 1967. godine. Pisao je poeziju i brojne članke na temu kulture i kulturnog stvaralaštva, rekli bi iz prve ruke, jer je u svim tim akcijama osobno sudjelovao. Pripremio je više od četrdeset knjiga u području kulturnog stvaralaštva.

Pjesnik Mirko Kovačević objavio je osam samostalnih zbirki pjesama: 1994. – Svakidašnji krajolik; 1997. Slike srednjih godina; 2000. Čežnjive daljine; 2002. Zagasite sretnosti i Prisne različitosti i poneka crnozlatna; 2011. Dvadeset godina u hrvatskoj kulturi KUD – INA te 2005. Članke i eseje.

Bila mi je čast što sam kao njegov prijatelj s njim uređivao Biblioteku INE u kojoj smo objavili preko 50 naslova, od knjiga vezanih uz naftnu problematiku do knjiga književnih i umjetničkih ostvarenja Ininih zaposlenika. Usto, zajedno smo uredili sljedeće knjige: Monografiju o istaknutom hrvatskom slikaru Mladenu Veži; Monografiju o najvećem slikaru hrvatskoga baroka Ivanu Krstitelju Rangeru, Monografiju o obnovi crkve Marije Snježne u Belcu; Monografiju o hrvatskom umjetničkom fotografu Miljenku Marohniću i dizajneru Ivanu Šimetiću;  Jedanaest godina Nagrade INE za promicanje hrvatske kulture u svijetu; Monografije o pojedinim dobitnicima Nagrade INE: Vladimiru Malekoviću, Branku Franoliću, Jadranki Njerš Beresford Peirse, Dušanu Karpatskom, Elisabeth von Erdmann Pandžić, Istvanu Lokosu, Janu Jankoviću i Viktoru Žmegaču.

Mirko Kovačević bio je veliki zaljubljenik u svoju rodnu Viroviticu. Bio je jedan od osnivača Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, njegova duša i  dopredsjednik, aktivni član te sudionik kulturoloških programa i autor članaka, kao i monumentalne kronike Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu od 1999. do 2019. godine,  čemu je posvetio zadnje godine svoga života. Malo koga sam sreo i s njim prijateljevao a da je toliko volio svoj rodni kraj kao Mirko svoju Viroviticu.

Naš dragi i poštovani dugogodišnji prijatelj i suradnik u području kulture, umjetnosti i izdavaštva, prof. Mirko Kovačević bio je čovjek bogate kulture, svestranog obrazovanja, čovjek pun intelektualne znatiželje, neumoran u radu, znatiželjan i pun inicijativa za činjenje dobrih djela. Bio je pošten, čestit i skroman. Odan svom narodu, njegovoj kulturi i kršćanskoj vjeri. Bio je pravi kolega i prijatelj, uvijek želeći pomoći svima kojima je bilo kakva pomoć bila potrebita. Uvijek nasmijan i dobre volje bez obzira na pojedine životne nedaće koje su ga pratile. Koji mjesec prije smrti rekao mi je kako su mu ipak najljepše godine u radu bile one provedene u INI i kako su mu one pomogle da se lakše uklopi u poslove Hrvatskoga sabora kulture.

Veliki je intelektualni, moralni i duhovni trag iza sebe ostavio naš dragi neprežaljeni prijatelji i kolega prof. Mirko Kovačević. Stotine i stotine ljudi koji su s njim radili, kako njegovi Virovitičani, tako i mi ostali diljem Lijepe naše, rado ćemo se s zahvalnošću sjećati njegova djela i lika dobroga čovjeka.

U ime tvojih prijatelja i suradnika iz Ine: Miljenka Marohnića, Ferde Buve, Ilijane Palčec, Lidije Gregurek, Ivana Đereka, Mile Batarela, Vedrane Zrnić, članica i članova KUD-a INA i KUD-a BAKLJE, Kreše Ivankovića, Mije Ivureka…. zahvaljujemo ti za tvoje prijateljstvo i ljubav koju si nam godinama darivao.

Neka ti je laka hrvatska zemlja koju si toliko volio. Zbogom i doviđenja dragi naš Mirko.

Mijo Ivurek

Povezane objave

Ante Plivelić pokopan u rodnim Hrtkovcima

hrvatski-fokus

Posljednja veleizdaja Ive Josipovića

HF

Profesionalno njegovanje iluzija

HF

Tavankutski trokut i “nepodobni građani”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više