Hrvatski Fokus

Gradska knjižnica Kaštela domoljubnom poezijom i pjesmom povezala stariju i mlađu generaciju

 

Gradska knjižnica Kaštela je u sklopu večeri domoljubne pjesme i poezije S mora dar za Vukovar povezala stariju generaciju – hrvatske branitelje pjesnike, i mlađu generaciju – učenike koji pjevaju domoljubne pjesme u sjećanje na Domovinski rat i sve ono što se događalo prije 32 godine, a zbog čega danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj.

Povodom obljetnice Vukovara i Škabrnje Gradska knjižnica Kaštela je u utorak 14. studenoga u Nadbiskupovom kaštelu u Kaštel Sućurcu  organizirala večer domoljubne pjesme i poezije S mora dar za Vukovar.

Uz književnika, tekstopisca i skladatelja Nikšu Krpetića koji je kazivao svoje pjesme domoljubne tematike, kao i pjesme posvećene Vukovaru, od kojih je veliki dio istih uglazbljen, te književnika Petra Merčepa, tijekom večeri su stihove svojih pjesama pročitali i Ivan Pavić-Mrgud, Goran Protega i Zoran Jurišić čije se pjesme nalaze u zbirci Vridilo je Naklade Bošković.

Marijana Škare, gošća Petra Merčepa, pročitala je svoju prvu objavljenu pjesmu Do zvijezda za koju je dobila priznanje i ista je objavljena u zbirci Grad u školjci 2020. Sljedećih godina je na istom natječaju dobila priznanja za pjesme Kuštravi dječaci te Majčine suze.

Pjesme domoljubne tematike u čast Vukovara i Škabrnje pjevali su učenici Osnovne škole kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice pod vodstvom Darija Cuculića te Pučki pivači župe sv. Jurja m. iz Kaštel Sućurca, koji su na samom početku večeri otpjevali autorsku skladbu Nikše Krpetića Gospe ribara težaka, a zatim i Podno Klisa tvrda grada.

Na početku večeri sve nazočne pozdravila je u ime Gradske knjižnice Kaštela ravnateljica Renata Dobrić koja je istaknula: “Ovo događanje smo odlučili organizirati povodom obljetnice stradanja Vukovara i Škabrnje jer je to najmanje što možemo učiniti u sjećanje na sve one koji su dali svoje živote kako bismo mi danas živjeli u slobodnoj domovini Hrvatskoj. Zamolila bih vas da na početku večeri minutom šutnje odamo počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, svim braniteljima koji su ovaj svijet napustili u sadašnjoj slobodnoj Hrvatskoj, kao i svima onima koji su tlo naše domovine Hrvatske tijekom burne povijesti natopili svojom krvlju.”

Nakon što je Nikša Krpetić pročitao svoje dvije pjesme napisane u čast Vukovara Jesmo li mi bili malo ludi i Štafeta smrti, prisjetio se početaka Domovinskog rata i “tužnih dana u studenom 1991. kada nam je svima u mislima bio Vukovar”.

Ivan Pavić-Mrgud, Goran Protega i Zoran Jurišić su također pročitati svoje pjesme prisjetivši se pritom prvih trenutaka na ratištu i Domovinskog rata u koji su krenuli kao dvadesetogodišnjaci, i to sa samo jednom mišlju – “Hrvatska mora biti slobodna i mi smo generacija koja će to morati ostvariti, čak i po cijenu života, kako bi sljedeće generacije mogle živjeti u miru i slobodi u samostalnoj Hrvatskoj”.

Petar Merčep kazivao je pjesmu Pismo bratu u Poljica koju je napisao hrvatski branitelj Miroslav Gudelj Velaga zvani Migi koji je imao 21 godinu kad je dao život za Hrvatsku.

“Pjesma je pronađena uz Migijevo tijelo zajedno s njegovim posmrtnim ostacima. Znakovito je i to što je pjesma pronađena na papiru koji nije istrunuo, iako je njegovo tijelo pronađeno nakon sedam godina. Miroslav Gudelj Velaga je samo još jedan od prešućenih junaka Domovinskog rata. Bio je pripadnik Tigrova, a poginuo je u Šarengradu. Njegovi prijatelji su prikupili njegove pjesme i izdali zbirku. Ako kupite njegovu zbirku pjesama nećete se pokajati, a kapnut će i pokoja suza. Hvala mu za žrtvu, a kod Boga nek’ uživa mir i nagradu”, rekao je Petar Merčep.

Petar Merčep ispričao je ovom prilikom i nekoliko anegdota iz Domovinskog rata, istaknuvši “kako su mladići u Domovinskom ratu uvijek pronalazili razlog za nasmijati se”. Anegdote iz Domovinskog rata objavljene su u njegovoj knjizi Ratne zgode 1991. – 2021.

Posljednji stihovi pjesme Nikše Krpetića Stari ratnik: Ne pitaj me je li itko fali, / noćas lumin s didon ti zapali. / Tare vrime, čuvaj, dite, sime, / stari ratnik i Bogu je brime bili su ujedno i poziv učenicima OŠ kneza Trpimira da zapjevaju pjesme Moja domovina i Dajem ti srce, zemljo moja. kao i svim sudionicima da za sam kraj večeri pročitaju još jednu svoju pjesmu.

Uputivši svima nazočnima optimistične završne riječi, branitelji pjesnici su zaključili:

“Neke od pjesama koje smo večeras pročitali napisali smo upravo na terenu, na ratištu, u najtežim trenucima u Domovinskom ratu. Za papirom i olovkom posežemo i danas, jer sve ono što stavimo na papir djeluje izlječujuće.”

Petar Merčep istaknuo je kako bi svi hrvatski branitelji trebali što više pisati o proživljenom “kako bi sve to ostalo sačuvano za buduće generacije koje žele znati više o svemu što se događalo hrvatskim braniteljima, tim malim velikim ljudima, odnosno svim neznanim junacima koji su dali svoj obol kako bismo dočekali slobodnu Hrvatsku”.

Nikša Krpetić je napomenuo kako današnje generacije ne moraju biti opterećene s bilo čim u svezi Domovinskog rata, ali je “bitno uvijek naglašavati golemu činjenicu – nakon tisuću godina ostvaren je san o samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj”.

Ovu večer domoljubne poezije najbolje je prokomentirala jedna nazočna petnaestogodišnjakinja: “Vidljivo je kako vi branitelji i danas posežete za papirom i olovkom, a svi mi ovdje večeras se možemo složiti da ste 90-tih bili izvrsni ratnici, a danas ste izvrsni pjesnici. Molim vas, nastavite pisati, jer nas ima mnogo – i više nego što mislite – koje itekako zanima sve o Domovinskom ratu. Vi, hrvatski branitelji, koji ste prije 32 godine kao mladići od 20 godina otišli u rat za sve nas i za Hrvatsku – vi ste za sve nas istinski heroji.”

Samo tebe volim, draga nacijo…

Večer je privedena kraju uz stihove A. G. Matoša: Samo tebe volim, draga nacijo, / Samo tebi služim, oj, Kroacijo, / Što si duša, jezik, majka, a ne znamen, / Za te živim, samo za te, amen!, pri čemu je ravnateljica Renata Dobrić istaknula: “Večeras smo ovdje povezali mlađu generaciju – učenike OŠ kneza Trpimira koji kroz pjesmu održavaju sjećanje na Domovinski rat, s predstavnicima starije generacije – hrvatskim braniteljima, ali i pjesnicima, koji su im večeras kroz stihove i razgovor predočili sve ono što su 90-tih proživjeli, a kako bismo svi mi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj.  

Uz golemo HVALA svim hrvatskim braniteljima – i onima iz Domovinskog rata, ali i svim našim pretcima koji su hrvatski narod i Hrvatsku voljeli i branili kroz stoljeća, večeras možemo poručiti – Vukovar, Škabrnja i Domovinski rat će zauvijek zlatnim slovima ostati zapisani u srcu hrvatskog naroda”.

Renata Dobrić

Povezane objave

Kvaziprogresivci opet aktiviraju “proletere”

HF

Razmotriti mogući prestanak ili suspenziju primjene ugovora

HF

Pozivamo na dijalog i uvažavanje

HF

Tamni ciklus Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više