Hrvatski Fokus

Scenografija za ovu prigodu djelo je suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika međunarodnog ugleda, akademskog slikara Damira Medvešeka

 

Petnaestoga studenog 2023. godine izveden je Verdijev Rekvijem u zagrebačkom HNK-u, uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Scenografija za ovu prigodu je djelo suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika međunarodnog ugleda, akademskog slikara Damira Medvešeka.

Niz nadahnutih crteža izveden je srebrenkom, olovkom (grafit i srebro), (Leonardo je radio crteže sa srebrenkom) na formatu A 3.

Svi crteži nose izraziti karakter upita vječnosti života i neminovnog odlaska, ističe Medvešek.

Preko arhitekture i likova do anđela i nature, Medvešek je stvorio svijet adekvatan Verdijevom remek djelu, svijet koji okružuje glazbu, vještinom vrhunskog i talentiranog crtača, koji s nekoliko odlučnih poteza kreira cjelinu kompozicije.

Vrlo karakteristični motivi, koji inače žive aktivno u stvaralaštvu Damira Medvešeka, u ovom su uspješnom ciklusu maestralno oživljeni.

I ovom prigodom ukazujemo na osebujni opus specifičnog rukopisa Damira Medvešeka, kako figurativan, tako i apstraktan, u neprestanoj kreaciji novih likovnih svjetova.

Medvešek je pridonio iznimnom razinom likovnog doprinosa, svojom scenografijom izvođenju Verdijeva Rekvijema u zagrebačkom HNK-u.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Difamacijska kampanja s pseudo-ljevice

HF

Hrvati u Njemačkoj odgovorili na laži iz Süddeutsche Zeitunga

HF

Jubilarno natjecanje IEDC – Poslovne škole Bled

HF

Mudra, državnička i jedina ispravna odluka Tomislava Karamarka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više