Hrvatski Fokus
Znanost

Japanci predskazali COVID-10 prije četiri desetljeća

MM88 je smrtonosni virus koji je slučajno stvorio američki genetičar i pojačava snagu bilo kojeg drugog virusa ili bakterije

 

Film Virus (復活 の 日, Fukkatsu no hi) (doslovni prijevod: Dan uskrsnuća) japanski je postapokaliptični znanstveno-fantastični film iz 1980. godine koji je režirao Kinji Fukasaku. Na temelju romana Sakyoa Komatsua iz 1964. godine, u filmu glumi međunarodna glumačka postava u kojoj su sudjelovali Masao Kusakari, Sonny Chiba, George Kennedy, Robert Vaughn, Chuck Connors, Olivia Hussey, Edward James OlmosGlenn Ford i Henry Silva. Po izlasku, film je bio najskuplji japanski film ikad snimljen.

Godine 1982. događa se sumnjiva transakcija između istočnonjemačkog znanstvenika dr. Krausea i skupine Amerikanaca koja uključuje supstanciju poznatu kao MM88. MM88 je smrtonosni virus koji je slučajno stvorio američki genetičar i pojačava snagu bilo kojeg drugog virusa ili bakterije s kojima dolazi u kontakt. Amerikanci oporavljaju uzorak virusa koji je godinu dana prije ukraden iz laboratorija u SAD-u, ali virus se slučajno pušta nakon pada zrakoplova, stvarajući pandemiju koja je u početku bila poznata kao “talijanska gripa”.

U roku od sedam mjeseci gotovo je cijelo svjetsko stanovništvo izumrlo. Međutim, virus je neaktivan na temperaturama nižim od -10 Celzijevih stupnjeva, a polarna zima poštedjela je 855 muškaraca i osam žena smještenih na Antarktiku. Britanska nuklearna podmornica HMS Nereid pridružuje se znanstvenicima nakon što je potonula sovjetska podmornica čija zaražena posada pokušava sletjeti u blizini stanice Palmer.

Nekoliko godina kasnije, dok grupa počinje ponovno naseljavati svoj novi dom, otkriva se da će potres aktivirati Automatizirani reakcijski sustav (ARS) i lansirati američki nuklearni arsenal. Sovjeti imaju svoju verziju ARS-a koja će zauzvrat pucati iz njihovog oružja, uključujući onu koja cilja postaju Palmer. Nakon što su sve žene i djeca i nekoliko stotina muškaraca poslani na sigurno na ledolomac, Yoshizumi i bojnik Carter ukrcavaju se na Nereidu u misiji zatvaranja ARS-a, zaštićene od MM88 eksperimentalnim cjepivom. Podmornica dolazi u Washington, DC, a Yoshizumi i Carter žure prema zapovjednom bunkeru ARS-a. Međutim, prekasno stižu do sobe i svi osim onih na ledolomcu propadaju u nuklearnoj razmjeni. Tijekom godina Yoshizumi se vraća natrag prema Antarktiku. Došavši do Tierre del Fuego 1988. godine, pronalazi neke preživjele iz ledolomca, imunizirane od tada razvijenim cjepivom. Prigrle se, a Yoshizumi izjavljuje “Život je divan”.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća producent Haruki Kadokawa osnovao je proizvodnu tvrtku Kadokawa. Njegova izdanja uključeni Kon Ichikawa je Inugamis i Junya Sato je dokaz o čovjeku, s posljednjim imaju američkim glumcima kao što su George Kennedy. Kadokawa je počeo razvijati filmove koji su se često temeljili na književnim svojstvima u vlasništvu Kadokawine izdavačke grane.

Domaća blagajna ovih filmova bila je velika, što je dovelo do toga da je Kadokawa u film Virus uložio 16 milijuna američkih dolara, što ga je učinilo najskupljim filmom u japanskoj povijesti po izlasku. Film je sniman u Tokiju i na raznim lokacijama diljem Kanade, uključujući KleinburgOttawu i Halifax. Produkciju je snažno podržala čileanska mornarica koja je podmornicu Simpson (SS-21) posudila na korištenje kao mjesto snimanja. Interijeri podmornica snimljeni su na brodu HMCS Okanagan (S74), brod klase Oberon koji je služio u kanadskim snagama. Tijekom snimanja švedska krstarica koja se koristila za prijevoz posade teško je oštećena koraljnim grebenom uz čileansku obalu, a mornarica ju je morala spasiti.

Virus je pušten u kina 28. lipnja 1980. u Japanu, gdje ga je distribuirao Toho. Američka verzija filma prikazana je za pregled na Filmskom festivalu u Cannesu u svibnju 1980. godine kao tisak “u pripremi”. Snimka na neengleskom jeziku sinkronizirana je na engleski za ovo izdanje i trajala je 155 minuta. Prvotno je pušten u kućni video u Sjedinjenim Državama sa 108-minutnim prikazivanjem, a na televiziji je predstavljen s 93-minutnim trajanjem. Izvorni rez na japanskom jeziku pušten je u kućni videozapis 2006. godine s engleskim titlovima. (h.f.)

Povezane objave

mRNK injekcije za goveda u Australiji – hoće li meso i mliječni proizvodi biti više sigurni?

hrvatski-fokus

Kemija protiv kemijske evolucije

HF

Jokićevi reformatori = prosvjetna birokracija

HF

Bit će to veliki promet a mala zarada

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više