Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus impozantnih platana

Izložba slika akademske slikarice Jasmine Runje

 

U Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac, u utorak 20. travnja 2021. otvorena je izložba slika „Arhitektura“ akademske slikarice Jasmine Runje koja se po prvi put velikom samostalnom izložbom predstavlja u svom rodnom gradu.

Jasmina Runje predstavlja se sa sedamnaest radova velikih formata koji su nastali tijekom 2019. godine. Inspirirana arhitektonskim remek-djelima stvorila je ciklus impozantnih platana koji su uokvireni tematski širokim pojmom arhitekture. Uzimajući segment pojedine arhitekture, bilo da se radi o sakralnoj građevini ili zapuštenoj tvornici čiji dijelovi pripadaju prošlosti, autorica kompozicijske elemente stavlja u kontekst slike i svojeg viđenja određenih arhitektonskih elemenata u njenoj likovnoj sadašnjosti te pri tome koristi harmonizaciju crteža i boje.

Kada stvarateljsko djelo puni pogled konstruktivnim odlikama svoje građe, čineći ga time budnim, onda ga je moguće percipirati energetski valentnim, poticajnim, razložnim. To je magijski osjećaj zaustavljanja pred djelom, koji nije moguće do kraja eksplicirati, osjećaj koji sadrži mjeru tajne samog umjetničkog čina, koji nije od poznatog, objašnjivog i izvjesnog. Takvi doživljajni momenti repliciraju se pred slikama Jasminke Runje, infiltrirajući ih u ukupno energetsko emaniranje „pustoši u prisutnosti“, te u konačnici inkarnira stanje zebnje i egzistencijalne ohlađenosti.

Izrečena vizualna sidrišta upućuju na spoznavanje samosvojnog i posviješćenog slikanja, u kojem su stvarateljska sredstva unaprijed odabrana, slikanja u kojem se više ne traži, nego nalazi i prezentira slijeđena vizija. Tek sa takvim stvarateljskim postignućem moguće je realizirati uvjerljivost osjećajnog, slućenog svijeta, kakav i je svijet zebnje i egzistencijalne hladnoće u slikarskoj mami Jasmine Runje. Ona takav svijet ne priziva, naprotiv, on je za slikaricu taktilan. Ova opservacija dovodi do bremenitih, negativnih, energetskih kumulusa. Ali, u takvom trenu, otkrivamo u svim, najnovijim, slikaričinim djelima obećavajuću prisutnost spiritualne perspektive djela, kao krucijalno središte: sam epicentar slike, koji se samo osjeća. U svim, najnovijim slikama, poput žiška u pustinji, svijetli ploha sedefa, koju valja „otkriti“: ploha zemaljskog (lugavog) svjetla nade. Nade da trajanje, koliko god bilo zapreteno, bremenito, ima „višu“ razložnost u vjerovanju i uvjerenosti u bolje, od onog što je znano i izvjesno. Takvo vjerovanje i takva uvjerenost i ljudskom svekolikom trajanju daje mjeru posebnosti i grandioznosti. Time se ostvaruje i prirodna žudnja svakog mislećeg bića za životnim smislom, unatoč svekolikim „gradovima od lotosa“ u nebrojenim vremenima.

Zbog iznjedrivanja izrečenog egzistencijalnog supstrata, iz najnovijih, slika samozatajne slikarice Jasmine Runje, u cijelosti posvećene ispunjavajućoj ljepoti svijeta stvaranja, postaje razložno i uvjerenje da u hrvatskom recentnom slikanju izrasta i razvija se umjetnost spiritualne perspektive: umjetnost u kojoj traganje za smislom nije i ne može, nikad biti promašaj. (Iz teksta kataloga izložbe Anto Kajinić)

Jasmina Runje, rođena je 1983. godine u Splitu. Diplomirala je 2006. godine na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Širokom Brijegu, Sveučilišta u Mostaru, smjer slikarstvo, u klasi prof.Antuna Borisa Švaljeka. Magistrirala je slikarstvo na Poslijediplomskom studiju „Ars Sacra“ 2008. godine, pod stručnim vodstvom mentora prof. Ante Kajinića. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Dubrovnika i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Splita, sudionica je brojnih likovnih simpozija i projekata te sudionica i voditeljica likovnih radionica. Do sada je ostvarila 11 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te preko 70 skupnih. Autorica je nekoliko javnih djela (mural „Uskrsli“, Maestral – dom za djecu i mlađe punoljetne osobe, Split; mural „Drvo života“, Maestral, dom za djecu i mlađe punoljetne osobe, podružnica „Miljenko i Dobrila“, Kaštel Lukšić; devet murala OŠ Ivana Gundulića – Dubrovnik…). Radi kao muzejska pedagoginja u Domu Marina Držića. Djela joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Živi i stvara u Dubrovniku i u Splitu.

Izložba se može razgledati do 10. svibnja 2021.

Nives Matijević

Povezane objave

Najznačajniji skladatelj glazbenog baroka Dalmacije

HF

Soneti tuđinom razasuti

HF

Hrvatska u srcu

HF

Jata očiju u novom ciklusu Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više