Hrvatski Fokus
Društvo

Otvorena izložba “Zagreba na kotačima”

Izložbu otvorila Jelena Pavičić Vukičević

 

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević otvorila je u Muzeju Grada Zagreba izložbu „Zagreb na kotačima (1906. – 2021.)“ autora Valentina Valjka. Izložba se održava u povodu obilježavanja 115. obljetnice zagrebačke i nacionalne automobilističke povijesti, odnosno osnivanja prvog hrvatskog automobilističkog kluba 1906. u Zagrebu. Fotografije te brojne druge memorabilije i razne artefakte, kao i stare automobile izložene u dvorištu Muzeja, posjetitelji mogu razgledati do 23. svibnja.

Muzej grada Zagreba ovih dana u svojim je prostorima ugostio izložbu Zagreb na kotačima autora Valentina Valjka (osnivača Muzeja automobila Ferdinand Budicki). Pozivamo sve zainteresirane da dođu pogledati izložbu i informiraju se o počecima automobilizma u Hrvatskoj, od 24. travnja do 23. svibnja 2021.

Cijena ulaznice za izložbu je 10 kuna po osobi, što uključuje vodstvo.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera dozvoljeno je sudjelovanje do 7 osoba na vodstvu.

Na izložbi su prezentirane i brojne memorabilije i artefakti: knjige, kataloge, prospekte, novine, novinske isječke, vozačke dozvole, medalje, pehare, značke, motocikle i bicikle. Izložene su i originalne igračke (dječji automobili na pedale, auto modeli) iz perioda 1940 . – 1960., benzinske pumpe, poprsje Ferdinanda Budickog, lutke s originalnom odjećom s automobilističkih utrka tog vremena – kaciga, rukavice i dr. Prikazuje se i  video materijali: Društveni događaji u Zagrebu iz 1920-ih i 30-ih.

Osim obljetničkog obilježavanja, izložbom Zagreb na kotačima nastoji se i revitalizirati premalo poznat dio naše nacionalne povijesti i dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima. Najznačajniji događaji i ličnosti vezane uz ovu temu prikazali su na izložbi ćemo u novom svjetlu.

Anđelka Felja

Povezane objave

O povijesti, kulturnoj i duhovnoj baštini

HF

AFORIZMI – Ravnica ili gorica

HF

(Sjeverna) Makedonija danas

hrvatski-fokus

Židovsko sve

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više