Hrvatski Fokus
Povijest

Juraj Zaninović – hrvatski arhitekt

Učenik Wagnerove škole

 

Juraj Zaninović (talijanski Giorgio Zaninovich), dalmatinski arhitekt, Split, 27. travnja 1876. – Buenos Aires, 6. studenoga 1946.), potjecao je iz brojne tršćanske obitelji koja se nastanila u gradu Splitu 1887. Otac mu je bio pilot i polarni istraživač. Juraj se prvo školovao u Trstu. Potom je radio u Dubrovniku za Admiralitet kao dizajner i u tršćanskoj tvrtki San Marco kao inženjer dizajna, a nakon četiri godine prakse studirao je u Beču kod Otta Wagnera. Tada je radio kao arhitekt u bečkoj tvrtki Pittel & Brausewetter. Također je bio predstavnik Udruženja inženjera i arhitekata pri Bečkom društvu inženjera i arhitekata. 1913. postao je predsjednik Tršćanskog društva inženjera i arhitekata. Nakon Prvog svjetskog rata emigrirao je u Argentinu.

Kao učenik Wagnerove škole, Zaninović je stvarao u secesijskom stilu. Najpoznatiji je po Zmajskom mostu u Ljubljani, koji je projektirao za bečku tvrtku Pittel & Brausewetter. Njegov rad također uključuje neke stambene zgrade na Trgu Via commerciale u Trstu i zgrade u Dubrovniku, Beču i Varšavi. (t.t.)

Povezani članci

Uloga Randolpha Churchilla u Topuskome

HF

GOMOLAVA – Temelji zidova rimskoga poljoprivrednog imanja (6)

HF

Morski psi početkom XX. stoljeća u Dubrovniku

HF

Pisma obitelji Čingrija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...