Hrvatski Fokus
Povijest

Juraj Zaninović – hrvatski arhitekt

Učenik Wagnerove škole

 

Juraj Zaninović (talijanski Giorgio Zaninovich), dalmatinski arhitekt, Split, 27. travnja 1876. – Buenos Aires, 6. studenoga 1946.), potjecao je iz brojne tršćanske obitelji koja se nastanila u gradu Splitu 1887. Otac mu je bio pilot i polarni istraživač. Juraj se prvo školovao u Trstu. Potom je radio u Dubrovniku za Admiralitet kao dizajner i u tršćanskoj tvrtki San Marco kao inženjer dizajna, a nakon četiri godine prakse studirao je u Beču kod Otta Wagnera. Tada je radio kao arhitekt u bečkoj tvrtki Pittel & Brausewetter. Također je bio predstavnik Udruženja inženjera i arhitekata pri Bečkom društvu inženjera i arhitekata. 1913. postao je predsjednik Tršćanskog društva inženjera i arhitekata. Nakon Prvog svjetskog rata emigrirao je u Argentinu.

Kao učenik Wagnerove škole, Zaninović je stvarao u secesijskom stilu. Najpoznatiji je po Zmajskom mostu u Ljubljani, koji je projektirao za bečku tvrtku Pittel & Brausewetter. Njegov rad također uključuje neke stambene zgrade na Trgu Via commerciale u Trstu i zgrade u Dubrovniku, Beču i Varšavi. (t.t.)

Povezane objave

Nikad ne zaboravimo Ivana Mažuranića

HF

Nezavisna Država Hrvatska

HF

NEKA SVATKO ZNADE – Borba za podpuno prekinuće i razrješenje bilo kakovog državnopravnog veza s Beogradom i Srbijom

hrvatski-fokus

Crna ruka – tajna srpska teroristička i militaristička organizacija

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više