Hrvatski Fokus

Jedan je od osnivača Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata 28. prosinca 1991. u zagrebačkoj Dubravi

 

Danas, 17. svibnja 2021. godine, u jutarnjim satima u Zagrebu u 82. godini života preminuo je Antun Plivelić, istaknuti član Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. Antun Plivelić (Hrtkovci, 1. 6. 1939. – Zagreb, 17. 5. 2021.) rođen je 1. lipnja 1939. u srijemskome mjestu Hrtkovci, gdje živi i radi sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada se preselio u Hrvatsku. U Općini Hrtkovci zapošljava se 1958. godine, a na komercijalnim poslovima u tvrtkama  „Agro-Ruma“ i „Sirmium“ radi od 1963. godine. U Zagreb odlazi 1977. godine, gdje se zapošljava kao komercijalist u tvrtki „Droga – Portorož“, a nakon toga u zagrebačkoj tvrtki „Voćarsko-vinogradarska stanica“. Privatnu tvrtku „PAF promet“, danas „Gomolava“, osnovao je 1989. godine, koja ima stotinjak zaposlenika i preko 150 kooperanata.

Cijelo vrijeme je društveno aktivan. Jedan je od osnivača Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata 28. prosinca 1991. u Zagrebu, a 1992. godine bio je i njezin drugi po redu predsjednik. Bio je doživotni počasni predsjednik Zajednice, a jedan je i od utemeljitelja Zavičajnog kluba Hrtkovčana »Gomolava« 1997. godine. Na obilježavanju 10. godišnjice Kluba 2007. godine izabran je za predsjednika, a tu je dužnost obavljao sve do svoje smrti. Njegovom zaslugom sagrađena je crkva sv. Petra u Kuli pokraj Požege, gdje živi stotinjak obitelji protjeranih iz Hrtkovaca.

Antun Plivelić je dao veliki, neizmjerni doprinos zbrinjavanju prognanih iz Srijema, Bačke i Banata, kako Hrvata, tako i drugih naroda (Srba, Mađara, Slovaka…) za vrijeme Domovinskog rata, a sve u skladu sa Statutom Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. Njegov je uspješan dugogodišnji društveni angažman okrunjen 11. listopada 2012. godine,  kada ga je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović odlikovao Odličjem Republike Hrvatske Redom hrvatskog pletera.

Neka mu Gospodin daruje pokoj vječni, a obitelji najiskrenija sućut!

Ivana Andrić Penava

Povezani članci

Hrvati u Njemačkoj odgovorili na laži iz Süddeutsche Zeitunga

HF

Tko i zašto pokriva leđa titoiziranoj Akademiji?

HF

Vulinovo vrijeđanje bl. Stepinca odraz je protuhrvatske vladavine nenarodne vlasti

HF

Generala za ministra hrvatskih branitelja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...