Hrvatski Fokus
Aktualno

Ishodi lokalnih izbora kao pokazatelj budućnosti

Tomaševićeva gigantska pobjeda je dokaz da se HDZ ogadio mladima i narodu od Sanadera preko Kosorice sve do Plenkovića

 

Počnimo od općina, jer su one realnost i znače stvarnu moć za razliku od županija koje treba ukinuti. Najmasnija “kost” je Zagrebačka županija, jer gradonačelnik Zagreba kontrolira najveći izvor prihoda i najveći bazen radne snage i intelektualaca u Republici Hrvatskoj. Budimo načisto, to je bitnije od položaja Predsjednika dxržave, koji je de facto fikus – a predsjednik Vlade danas jest sutra nije. Tomislav Tomašević je pametan momak, ali ako ga usporedimo sa kemijskim tehnologom i politologom Xi Jinpingom, koji je od 16. do 23. godine bio (radi oca koji je skrenuo sa Maova kursa) poslan u najzabitije selo da radi teške fizičke poslove, te je postupno napredovao dokazujući sposobnost  u partijskoj strukturi od dna prema vrhu, kao što su nekada kapetani započinjali kao “mali od kužine”, tada ćemo u toj usporedbi vidjeti da je Tomislav ono što je pokojni Bandić nazivao knjiški čovjek, rekao bih od pogrješnih knjiga i sa lošim sponzorima. (bad guys!) Njegova gigantska pobjeda je dokaz da se HDZ ogadio mladima i narodu preko Kosorice, Sanadera i Plenkovića, a računajući i prvotnu postavu u kojoj je pri vrhu stranke bilo previše UDBA-ša i koristoljubaca! Dokaz je i moći lijevo liberalnih medija koji su vrlo uspješno mladima stvorili navike, prioritete i stavove tzv. neurolingvističkim programiranjem i biheviorizmom! I to u vrijeme kada se liberalni svjetski poredak raspada a generali u Francuskoj prorokuju  građanski rat!

Izlaznost u Zagrebu je anemična u prosjeku cijele zemlje, tj. 47 posto.

Koliko je patriotizam na cijeni pokazuje i katastrofalan rezultat u Splitu Gorana Dodiga od 1,31 posto. U Istri ostaje premoćan IDS uz izlaznost od samo 42 posto, tamo MOST-a nema, a DP je izrazito slab. U Vukovaru hrabri i nezavisni Ivan Penava je deklasirao HDZ. U Rijeci SDP je moćan, ali napokon slabi, posebice u gradskoj skupštini!

Dobar je izbor HDZ-a bio Gari Capelli koji je osvojio čak 26 % glasova nasuprot Komadini (SDP) 42 %. U Trogiru trijumf SDP-a, slično i u Makarskoj. Južnjačka utjeha! U Kninu koalicijski partner HDZ-a SDSS je otvoreno nevjeran, tj. vara ga sa SDP-om, tj. gospođom Anjom Šmipraga! U Sinju Miro Bulj (MOST) pokazuje tko je gazda u svojoj kući. U Imotskom dobar rezultat Budalića (HDZ), HDZ ostaje jak u većini Slavonije, te bivšoj Vojnoj krajini i Šibeniku, Kninu, Zadru.

Dubrovnik je važan jer zbog svoje mikrostrukture pokazuje tendencije u Hrvatskoj, ali i zbog strateškog položaja. Dosadašnji gradonačelnik Mato Franković u prvom krugu je osvojio 36,9 %, a iza njega je Pero Vićan (13,54 %), poznati trgovac i mešetar koji je nasreću pretekao dr.  A. Vlahušića (13,28 %) o kojem (doktoru) imam vrlo loše mišljenje, štogod je dodirnuo od hrvatskog zdravstva, dubrovačke bolnice do grada Dubrovnika nije pretvorio u zlato (poput Mida) nego u nešto drugo. Za sobom je ostavio tragove megalomanije, demagogije i zbrkanosti što je imalo i sudske epiloge. Dobar rezultat Srđa sa 14,48 % u gradskoj skupštini, iza HDZ-a (36,87%), a ispred Vićana (13,86 %). Srđevci nalik su Tomaševiću i povezani sa tom ekipom, ali bili su vrlo konkretni u pozitivnoj borbi protiv opustošenja Srđa i Omble na račun poreznih obveznika a u korist krupnog kapitala. Radnik Ivica Roko ponizio je SDP osvojivši 9,05 % glasova. Dakle, opet će vremešni Pero Vićan biti Jupiter i Merkur, odnosno u Gradu trgovine solad (novac) je Bog.

Obiđimo i županije i izlaznost u njima u zagradama. U Dubrovačko-neretljanskoj (izlaznost 57 posto) idu u drugi krug vremešni Nikola Dobroslavić HDZ (40,12 %) i Petrov MOST (21,11 %). Isti postotak ljudi je glasovao i za Dobroslavića i za HDZ županijsku listu!

U splitskoj (47 %) vodi Boban (39,5 %), pred notornim Ostojićem (17,51 %)

U Ličko-senjskoj Milinović (LiPO) vodi mrtvu trku sa HDZ-om. U Zadarskoj županiji vodi HDZ, u Šibensko-kninskoj prednost dajem nezavisnom Marku Jeliću. U Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji HDZ je vrlo jak (iznad 40 %).

SDP ima krapinsko-zagorskog župana, a ing. Radimir Čačić je u Varaždinu i okolici ostvario vrlo visok postotak glasova, rekao bih neugodno previše za čovjeka s toliko afera. Nezavisni Matija Posavec trijumfira u Međimurju, i kao župan ali i u skupštini. Na Hvaru dvojica nezavisnih drže većinu u skupštini, te se bore za gradonačelnika, posramivši tako i lokalni HDZ i lokalni SDP.

MOST se održao, ali nije se uspio proširiti, Domovinaši su ostvarili slab rezultat (da nije bilo tzv. corone bili bi vlast u Hrvatskoj), a vrlo vjerojatni poraz od Tomaševića će ih dodatno pokopati. Tako im i treba kada su odbacili svog najjačeg čovjeka gospođu Karolinu Vidović Krišto! HDZ ima tendenciju opadanja, a SDP osim Rijeke i endemičnih dalmatinskih socijalista kao da ga i nema. Lijevoliberalni ekolozi u ovoj anemiji lijepo napreduju i jedu nekadanje biračko tijelo HNS-a, Glasa i sličnog neukusa, i kada bi bilo vremena i novca zavladali bi desperatnom domovinom kao Ivica Kičmanović Laurom.

Hrvatska je poput Proustovoga junaka i iznaddržave EU-a u potrazi za izgubljenim vremenom, tj. wo sind die Menschen? A vrijeme se ne vraća, panta rei! Ili ipak svi prolaze, a dundo Pero ostaje? Kao broj 1 iz pozadine!

Teo Trostmann

Povezane objave

Zrin su razorili partizani i pobunjeni Srbi

HF

M. Jareb i I. Lučić Plenkovićevi “povjesničari”!

HF

Skakavci napali Saudijsku Arabiju

HF

Sabor i ucjenjivačka politička skupina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više