Hrvatski Fokus
Kultura

Izrazit kolorist, razigranih i brzih poteza

Mala retrospektiva Frane Radaka u Muzeju Prigorja u Sesvetama

 

Akademski slikar Frane Radak odavno je prisutan u likovnom životu,rođen je davne 1935 godine,u Zagrebu je završio školu Primijenjene umjetnosti, diplomirao na ALU-u u klasi prof. Postružnika, aktivno sudjelujući u javnosti svojim slikarskim opusom, brojnim samostalnim izložbama i uočenim specifičnim artističkim izrazom uz kontinuirani rad i svakodnevno autorsko suočavanje s bjelinom platna. Nedavno je u Muzeju Prigorja u Sesvetama predstavio odabrana djela, dvadeset i dva, ulja i akrile na platnu i kartonu, pastele u izložbi nazvanoj Mala retrospektiva. Izložba je otvorena krajem svibnja i može se razgledati do polovice lipnja. Manji dio djela potječe iz ranijih vremena,iz šezdesetih i osamdesetih, uz devedesete i veći broj radova nastalih u neposredno proteklom vremenu. I ovom prigodom publika se mogla uvjeriti u snagu i svježinu Radakovog slikarstva, izrazit kolorist, razigranih i brzih poteza, slikar je kreirao ozbiljan ali i privlačan opus.

Njegovi su česti motivi posve svakodnevni, od brodova i krovova, preko cvijeća do aktova i maslina,njegovi motivi svjedoče o životu, o ljepoti i prolaznosti, o prošlosti i sadašnjosti, o sjećanjima i zamišljanjima. Mala retrospektiva samo je uvod u veliku retrospektivu koja bi trebala uslijediti u bliskom budućem vremenu jer Radakov bogati slikarski i posve samosvojni slikarski  opus to zaslužuje.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

‘Pogled iznutra’

HF

Vitezovih pedeset let

HF

“Tragovi” Vladimira Živaljića

HF

Emotivni ciklusi Ivane Jovanović Trostmann

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...