Hrvatski Fokus
Feljtoni

Starešinino seciranje Balkana (3)

Lord Owen je pažljivo “očistio” svoju dokumentaciju

 

Odvratno i nevojnički snage UNPROFOR-a su zarobljene od strane bosanskih Srba koji su ih preko TV-a izvrgavali ruglu učeći ih kako se pravi pizza itd. Kasnije je američki predsjednik Obama izjavio da je među nizozemskim UN snagama bilo previše tetkastih vojnika. Ne samo da su Francuzi i Englezi nastojali preko Kopta Ghalija zaustaviti američku zračnu akciju, već su iako su imali obavještajne podatke da će Srbi napasti izolirane Bošnjake u Podrinju, počeli gomilati snage u Tomislavgradu, izvan bojišnice i na području pod čvrstom hrvatskom kontrolom.

Lord Owen je pažljivo “očistio” svoju dokumentaciju. Zašto? Carl Bildt koji ga je naslijedio je, iako Skandinavac, rabio britanski sigurnosni kod. Zašto? U vrijeme srebreničkog pokolja više od 1.500 najelitnijih britanskih i francuskih specijalaca vježbaju u tomislavgradskim kukuruzištima sa bojevom municijom. Impresivna pobjeda nad kukuruzom i kravama na ispaši, nema šta! K.Zubak razgovara sa engleskim brigadirom Pringleom i pita ag što njegovi vojnici rade u Tomislavgradu daleko od bojišta i koji mandat i zadaću imaju? Zubak nastoji spriječiti dolazak novih engleskih snaga.

Pringle traži da njegovi vojnici odu na Dinaru, a francuski na Kupres.(očito sprječavanje oslobođenja Knina) Komunikacija Pringlea i Zubaka bila je vrlo oštra. Pringle je pokušao nagovoriti Izetbegovića na dopuštanje izvođenja vježbi na Kupresu, ali zaludu. Pringle namjerno prijeti da će ne dođe li do razmještaja njegovih snaga na željene pozicije one morati vojno djelovati, a on ne bi želio da to učine protiv krivih ljudi! Oslobađa se Knin uz dobro opravdanje da se mora spasiti Bihać, da ne doživi sudbinu Srebrenice.

Nevjerojatno čemu su se sve domišljali šef UN-a Boutros Ghali, Yasushi Akashi, Stoltenberg i BBC ne bi li zaustavili ili usporili Hrvate. Dr Tuđman je dao pobunjenim Srbima vrlo fer ponudu i kratak rok da prihvate hrvatsku vlast. Zgodno je podsjetiti da je kod oslobođenja zapadne Slavonije dopisnik BBC-a Gunnes ispričao gomilu laži, npr. o odvođenju 1.000 muškaraca u nepoznatom pravcu, što je dalje plasirao britanski ambasador u UN -u Honney i notorni David Owen koji je još jednom pokazao nepoštivanje Hrvatske i njenih granica. Francuski ambasador Turot dokazao je da Britanci lažu. Proradila je i senzibilnost Carla Bildta kojemu nije smetalo 4 godine bombardiranja Sarajeva, ali jest jedan dan Knina u kojemu je poginuo 1 civil. Nakon oslobođenja Knina Pringle i Britanci su još izražavali nade da će se Hrvati i Bošnjaci sukobiti, te da će istočna Slavonija ostati Srbima. Čak su i pravili ambicije sa zapadnom Bosnom, istočnom Slavonijom i Dubrovnikom.

Nakon uspješnog mira u BiH američki državni tajnik W. Christopher pitao je dr Tuđmana :”Možemo li što učiniti za Vas?” Umjesto da zatraži podršku u ulazu u EU, nove avione ili ulazak u NATO Predsjednik je zamolio puštanje nesretnog Zvonka Bušića iz zatvora iz zatvora. Zvonko je svojedobno naivno oteo američki putnički zrakoplov, te je tada jedan policajac poginuo razmontirajući eksploziv. Zvonko i supruga Julie su tada osuđeni na doživotni zatvor ; ona je ipak kasnije pomilovan. Lijep i emotivan potez doktora Tuđmana! Zatim slijedi cirkus od Haaškog suda, što rado preskačem. Hrvatska je po Starešini nakon akcije Oluja počinila niz diplomatskih, sigurnosnih i organizacijskih gafova, a tu spada i odnos prema Haaškom sudu, osobito do dolaska Salaja.

Britanci su bili osobito aktivni protiv hrvatskih optuženika! David Owen tražio je za Srbe Prevlaku a za Bošnjake luku Ploče, ali to se ne spominje kao što se spominje neka salveta Padyja Ashdowna koju predlažem kupiti na aukciji kao bizarnost i ekscentričnost britanske politike!

(Svršetak)

Teo Trostmann

Povezane objave

Europa 1905. očima Stjepana Radića (3)

hrvatski-fokus

Starešinino seciranje Balkana (1)

hrvatski-fokus

USAID i pobačaj (3)

hrvatski-fokus

Živi li Hrvatska u sadašnjosti? (1)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više