Hrvatski Fokus
Znanost

“Čarobni metak” moderne medicine

Predstavljena knjiga Vide Demarin, Sanje Toljan i suradnika Klinička psihoneuroendokrinoimunologija

 

U utorak 15. lipnja 2021. u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljena je knjiga Klinička psihoneuroendokrinoimunologija kojoj su autorice akademkinja Vida Demarin, dr. Sanja Toljan i suradnici, a izdavači Razred za medicinske znanosti HAZU i Orlando Medicus. Knjigu su predstaviti recenzenti akademik Marko Pećina i prof. dr. Robert Trotić te akademkinja Vida Demarin i dr. Sanja Toljan.

Psihoneuroendokrinoimunologija (PNEI) je znanstvena disciplina, nastala  kao rezultat istraživanja utjecaja stresa na zdravlje, naglašavajući povezanost i interakciju  između psihe, uma i tijela – organa i organskih sustava. Ideja o toj  povezanosti prisutna je u medicini već niz godina, i rezultati niza bazičnih istraživanja je svakim danom ponovo potvrđuju, no njena translacija u kliničku praksu, još uvijek nije zaživjela u onolikoj mjeri koju ovakav pomak paradigme zaslužuje.

PNEI danas jasno prepoznaje da kronični stres može promijeniti fiziološku vezu između mozga i bioloških sustava, dovodeći do utjecaja dugotrajne loše adaptacije (alostatsko preopterećenje) na živčani, endokrini i imuni  sustav, koji obuhvaća rezilijenciju na stres i zdravlje. Emocije i stres značajno utječu  na zdravlje i otpornost na različite patogene. PNEI  ujedinjuje znanje o biološkoj dinamici konvencionalne medicine i o potrebi promjena u  životnom stilu u borbi protiv bolesti. To je uvođenje nove fiziologije u kliničku praksu s naglaskom na sveobuhvatni, personalizirani pristup sa ciljem  postizanja harmonije u međusobnom djelovanju psihe i tijela.

Knjiga Kinička psihoneuroendokrinoimunologija prvijenac je u medicinskoj literaturi koja je dosadašnju, isključivo znanstvenu disciplinu PNEI, utjelovila u praksu te je zahvaljujući njoj postala živa i aktivna klinička disciplina.

Urednice i idejne začetnice knjige, akademkinja Vida Demarin i dr.med. Sanja Toljan, dijele zajedničku strast i ljubav prema medicini i na temelju više od udruženih sto godina karijere odlučile su okupiti renomirane stručnjake i znanstvenike kako bi nesebično prenijeli svoja znanja na nove naraštaje.

Knjiga je namijenjena liječnicima koji svakodnevno rade s pacijentima. Korisni savjeti iz knjige olakšat će im postavljanje dijagnoze, ali i skrenuti pozornost na terapiju u kojoj mora biti uključen personaliziran pristup pacijentu. U liječenju, fokus treba staviti na pacijenta, a ne na bolest. Štoviše, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) utvrdila je da zdravstveni sustav koji je orijentiran prema pacijentu dovodi do smanjenja troškova zdravstvene skrbi. 

PNEI medicina ne zaboravlja farmakološku terapiju, no s novim terapijskim pristupom omogućava njezino optimalno djelovanje. „Čarobni metak” moderne medicine nije lijek koji blokira jedan proces, a pri tome proizvodi nepoželjne nuspojave, nego terapija koja sinkronizira procese u tijelu, a jedina nuspojava jest ozdravljenje, ističu urednice knjige Klinička psihoneuroendokrinoimunologija.

Marijan Lipovac

Povezani članci

Vrijedno znanstveno djelo

HF

“Uzalud vam trud svirači”

HF

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (25)

HF

Misteriozna upala pluća u Kini

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...