Hrvatski Fokus
Kultura

Geometrijski ciklus Ranka Ajdinovića

Niz akrila koji se rasprostiru dijelom sliku iznad, ispod ili unutar obojanih fluktuirajućih ploha boja

 

U posljednjih nekoliko godina osjeća se aktivna nazočnost akademskog slikara Ranka Ajdinovića iz Karlovca, pripadnika srednje generacije, u suvremenom domaćem likovnom životu, kontinuiranim izlaganjem niza  poticajnih ciklusa sa zanimljivim apstraktnim ciklusima u tehnici kombiniranog akrila na platnu, različitih većih i velikih formata, od 80 x 80 do 120 x 80 cm, izvedeno snažnim, impulzivnim kolorističkim gestama. Ovom prigodom ističemo „geometrijski ciklus“ Ranka Ajdinovića, niz akrila na formatu s uočljivim geometrijskim elementima koji se rasprostiru dijelom sliku iznad, ispod ili unutar obojanih fluktuirajućih ploha boja.

Geometrijski oblici, raznoliko izraženi, umreženi su kolorističku strukturu platna, istodobno pokazujući svoju zasebnost, drugu izvornost od svijeta plivajućih boja, dokazujući i pokazujući dvojnost slike, istodobno, paralelno postojanje. Ponegdje ti geometrizmi izazivaju stanoviti otpor kod gledatelja, doimaju se poput stranog tijela, pokatkad nam se čini, kako su upravo ti neobični oblici plod,plodovi raznovrsnog svijeta boja, kako izniču i šire se svojim oblim, uspravnim ili kratkim kracima.

Da, slikar govori o dualnosti, o licu i naličju,o aversu i reversu istog novčića, iste osobe,istoga naizgled nepromjenjiva svijeta. Sve postoji kao dualnost, udaljeno prvo od drugoga, lice od zrcalećeg lika,s ve je istodobno i A i B. U ovom cilusu slikar je vješto osim postavljene dvojbe o dualnosti, još više u prvi plan izbacio svoj specifični, razlistani kolor. Slikarstvo Ranka Ajdinovića već sada zauzima visoke pozicije u aktualnoj likovnoj produkciji ,kontinuirano predano slikajući, sve dublje zaranjajući u motiv i boju.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Večer domoljubne poezije

HF

Reci, Bože

HF

Dan hrvatskih knjižnica

HF

Završeni 12. Dani kršćanske kulture

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više