Hrvatski Fokus
Aktualno

Jesu li uhićenja zbog uhićenja?

Više je bilo onih koji su Bandića podržavali, nego onih koji su ukazivali na njegov sumnjiv rad i djelovanje

 

Počelo, je počelo! Čisti se Zagreb. Međutim, sve su to još uvijek male ribe. Žao mi je gospođe sveučilišne profesorice doktorice Ane Stavljenić Rukavina. Dala se je uvući i uplesti u kriminalnu hobotnicu na čelu s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Bila mu je jaki alibi u njegovim sumnjivim i nezakonitim radnjama. Za ne vjerovati je da je to ista ona osoba koja je kao ministrica pravosuđa dala onomad ostavku u Račanovoj vladi iz moralnih razloga. Kasnije se ispostavilo da dotična kao ministrica, u tom nesretnom slučaju nije ništa bila  kriva. Kako i zašto je dospjela iza Bandićevih leđa? Štitila ga je svojim autoritetom i integritetom. Manipulirao je njome i iskorištavao je. Postavljena je na nekoliko važnih funkcija i tamo odrađivala Bandićeve naredbe. Je li on toga bila svjesna? Je li uspio uvjeriti kako je to što ona radi nužno potrebno, kako je to dobro za Zagreb i za sve nas? Čisto sumnjam da je to radila iz strogo utilitarnih razloga da bi se osobno okoristila.

Imala je sve. Što joj trebalo blatiti se i kompromitirati za nju nedostojnim aktivnostima i izvršavanja nečasnih zadataka, u ime Bandića i njegove stranke. Jedna druga dama, gospođa, akademkinja Vida Demarin mu je otkazala poslušnost, kad je spoznala i uvidjela kuda to sve vodi. Gospođa sveučilišna profesorica je svuda za Bandićem cupkala, poput malog peseka, koji obožava svojeg gospodara, gledala u njega kao u božanstvo, niti ne pokušavajući ga upozoriti, kad je pretjerao u svojim eskapadama, omalovažavanjem i vrijeđanjima ad hominem. Tako se obično ponašaju uhljebi, kumovi rodijaci, a ne kompetentne, kompetitivne, kompletne, cjelovite i zrele osobe. Čime je to pokojni gradonačelnik zadužio ili držao u šaci gospođu profesor Anu Stavljenić Rukavina? Zar je onih nekoliko tisuća naknade u pojedinim odborima vrijedilo ugleda i časti? Čisto sumnjam. Isto tako sumnjam da je ta gospođa primala mito i bila korumpirana. Bila je zavedena i iskorištavana.

Istina, sad je najlakše sve bacati na pokojnog gradonačelnika. Svi su oni nedužni i ništa nisu krivi, a ubirali su pristojne naknade, za svoje dodatne poslove i izvršene tajne zadatke. Međusobno su dijelili “profit” prema funkciji i udjelu u nekom poslu. Zna se tko je najviše dobio.  Ne mogu sad reći da o svemu ništa nisu znali, da su sve što su radili radili na korist i u korist Zagreba i Zagrepčana. Kaj god! Sve što god su radili bilo je u điru: mito i korupcija. Pritom nije bilo važno, o čemu i o kome se radi. Bitna je pinka, zarada i mito. Čak niti Advent im nije bio svet, kao i sve manifestacije oko toga. Hvalili su se kako to rade bolje nego u Beču. Kako je zagrebački Advent nadmašio bečki Advent. Istina, sve su ti maheri nadmašili u mitu i korupciji, pa i sami sebe.

Od vozača, preko tajnica, službenica, referenata (ministara) do direktora RTV, uz prešutnu pomoć, pokroviteljstvo HDZ-a i aktualne vlade gazda Zagreba je radio što mu se prohtjelo, isključivo za osobnu korist i korist svojih bližnjih i daljnjih rodijaka, kumova, suradnika i podanika. Trajalo je to dvadesetak godina. Postalo je normalno i sasvim u redu. Neki su se bunili, ukazivali i upirali prstom. Od svega toga ništa, unatoč stotinjak i više prijava, dojava, pritužbi i optužbi. Zaključak je jasan: više je bilo onih koji su Bandića podržavali, nego onih koji su ukazivali na njegov sumnjiv rad i djelovanje, pri čemu se sukcesivno i planski uništavao grad, a gradski resursi iskorištavali za osobno materijalno bogaćenje gradonačelnika i njegovih pobočnika.

Mislim, da su ova spektakularna uhićenja i privođenja, početak strategije i taktike da se korupcija u našem kradu iskorijeni, posebice u gradskoj upravi, gdje je uposleno barem tri puta više djelatnika, nego što je potreba za njima. Sve je to bilo u sklopu rodijačkog nepotizma, klijentelizma, mita i korupcije, što se kapilarno proširilo gradom u sve njegove segmente i petrificiralo u cijeli sustav upravljanja i djelovanja, tako da je s vremenom to postalo normalno i novo moralno. Svima je bilo dobro. Nitko se nije usudio prigovarati, jer je znao kako bi završio. Veliko je pitanje što bi od ovoga svega bilo, unatoč saznanjima USKOK-a i ostalih nadležnih institucija da na izborima nije došlo do promjene gradske vlasti. Ta promjena bi morala dovesti do mnogih drugih promjena, do stvarnog pokušaja i mogućnosti iskorjenjivanja najvećeg zla pod kojim se gušimo, stenjemo, nazadujemo i ne možemo ga se otarasiti – mita i korupcije.

Vrijeme je da dođe vrijeme, kad se neće tražiti veza od “kolijevke do groba”, kako bi svaki običan čovjek, koji nigdje nema nikog svojeg, da ga pogura dobio od grada i države sve ono na što ima jednako pravo, kao i svi ostali. Vrtić, škola, fakultet, zaposlenje će ići svojim tijekom i redom kako dolaze, za sve jednako, bez velikog stresa, brige i potrage, gdje koga imamo, da nas malo pogura. Liči to na utopiju, ali je moguće, kad oni koji su to radili, naplaćivali i koristili svoj utjecaj nestanu s naše političke i javne scene. Jesu li to ovi “novi”, posebice sa platforme Možemo, vrijeme će pokazati. Dotle trebamo vjerovati i nadati se, kako ta vremena ipak dolaze.

U tom kontekstu bi trebalo promatrati i ova uhićenja, Nagledali smo se svakojakih cirkusa, predstava, performansa i farsi, prilikom sličnih uhićenja, tijekom godina. Manje-više, od svega toga nije bilo ništa, osim desetgodišnjih jalovih sudskih parnica, zastarijevanja slučaja, pogrješke u postupku, novog suđenja… i pojeo vuk magare. Je li ikome dosad igdje oduzeta nezakonito i na koruptivan način stečena, oduzeta takva imovina. Tko je od tih  “mahera” ovršen? Tko je u zatvoru, osim bivšeg premijera? Nije on sam  mogao izvesti sve ono što mu se stavlja na teret. Gdje su ostali? Gdje su oni koji su nosili i nose još uvijek pune torbe keša, u svim mogućim valutama, broje ga brojačem novca postavljenom šanku, dok se dio vlasti i povlaštenih osoba, gosti ićem i  pićem u opskurnom klubu. Došli su tamo samo za to “da hrana ne propadne”. Dajte, najte! Komu to pričate? Nismo baš tak’ bedasti i priglupi?

Da ne duljim. Ovo s najnovijim uhićenjem, saslušavanjem, eventualnim pritvorom procesuiranjem, osuđivanjem, kažnjavanjem,  je nešto novo i drugačije, nego dosad, obećava. Zagreb se ovih dana provjetrava, čisti, postaje ponovo  bijeli, makar u nijansama, vraća se sebi. Da bi to trajalo i postalo normalno, trebao bi i morao svaki onaj tko se o bilo što u gradu i upravljanju gradom ogriješio, tu pogrješku ispraviti i platiti, na bilo koji način. Oni koji su grad pokrali, moraju to nadoknaditi, kako god znaju i mogu, do posljednje kune i lipe.

Grad je u velikim dugovima. Gradska kasa je prazna. Treba je početi puniti, najprije onim što je gradu oduzeto, pokradeno i na prevaru na račun grada dobiveno. Konačno “neka institucije rade svoj posao”. Za vjerovati je i nadati se kako te institucije, u obavljanju njihova posla neće nitko ometati, neće im naređivati i neće ih sprječavati. Posao nove gradske vlasti je da to nadgleda, podupire i pomaže u tome. To je sad prioritet, a ne razmišljanje o promjeni imena ulica, trgova, škola, o širenju svoje platforme (stranke, koalicije?), diljem Lijepe naše i o preuzimanju vlasti na idućim parlamentarnim izborima.

Ankica Benček

Povezani članci

Braneći četnike Rakićka isključila cijelu televiziju

HF

Ima novaca za one koji perom rade protiv Hrvatske

HF

Životinjski protukršćanski spektakl projiciran za blagdan Bezgrješnog Začeća BDM na pročelju bazilike sv. Petra

HF

Laži koje jedan profesor širi o Vukovaru

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...