Hrvatski Fokus
Kultura

Noćne ptice Duška Šibla

Tajanstveni likovi na slikama malo govore o sebi, bez mimike, grimasa, lica su im ukočena

 

Nedavno je akademski slikar Duško Šibl u skrivenom kutku atelijera pronašao zamotuljak zaboravljenih radova. Riječ je o nizu portreta iz devedesetih godina, koje je autor provizorno nazvao Noćne ptice. U središtu pozornosti slikara nalaze se zaboravljeni marginalni likovi koji su se u ono doba motali po Zagrebu, punom Unproforaca, mešetara i dilera. Zanimljivo, u istom omotu bila je i slika iz autorove ekspresivno narativne faze, za koju je mislio da se izgubila pri selidbi iz Londona u Zagreb, datirana je 1983. godine, deset godina prije Noćnih ptica.

Šibl ističe kako je u ono vrijeme bio pod utjecajem njemačkih ekspresionističkih filmova s ludim iskrivljenim prostorima. Tajanstveni likovi na Šiblovim slikama malo govore o sebi, bez mimike, grimasa, lica su im ukočena, vješto skrivajući emocije, tek ruke u prvom planu kao da su pripremne za obranu, za iznenadnu gestu dok čekaju, dok nešto ili nekoga strpljivo čekaju. Oni su slučajni prolaznici, nepoznata lica koja će ubrzo izblijediti u vremenu, šutljiva, lica koja postupno gube svoju ljudskost i pretvaraju se u živo neživo biće. I muškarci i žene pripadaju istom svijetu, prostoru između, osobe koje će uskoro prekriti zaborav. Slikar je zabilježio raznolika ali istovrsna lica na kojima se zrcale promjene i mijene, oni su svjedoci proteklih vremena. Niz likova izronio je iz tame  jednako šutljivo i misteriozno, oni i dalje kriju svoje tajne.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Abažajem!

HF

Zmešane boje

HF

Ena Katarina Haler dobitnica nagrade Gjalski

HF

Slikajući vrijeme

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više