Hrvatski Fokus
Kultura

Dodijeljene nagrade Najhistrion za 2020. i 2021. godinu

Najhistrioni su Vanda Winter, Damir Lončar i Zlatko Vitez

 

U Histrionskom domu održana dodjela nagrade Najhistrion za 2020. i 2021. godinu. Najhistrioni su Vanda Winter, Damir Lončar i Zlatko Vitez, koji večeras nije mogao nazočiti dodjeli ali je umjesto njega nagradu primio Ivan-Goran Vitez. Dodjelu je vodila i nagrade dodijelila glumica Ana Herceg-Majhenić a na kraju nas je svojim nastupom počastila Gabi Novak u pratnji Matije Dedića.

OBRAZLOŽENJE O DODJELI NAGRADE NAJHISTRION za 2020. i 2021. godinu

Nagrada NAJHISTRION dodjeljuje se od 1993. godine.

Nagrađuje najzaslužnije pojedince s najboljim histrionskim (glumačkim, redateljskim, glazbenim, scenografskim i inim kazališnim) ostvarenjima u protekloj godini.

U 2020. godini (zbog pandemije) Nagrada nije dodijeljena pa je OCJENJIVAČKIM SUDOM za 2020. i ’21. godinu predsjedala Ana Majhenić-Herceg, a članovi Suda su bili Zoran Mužić, redatelj i Enes Hodžić, vršitelj dužnosti ravnatelja Centra za kulturu HISTRIONSKI DOM.

Tijekom 2020. godine Glumačka družina Histrion je izvela tri premijerna naslova: MAČAK U VREĆI, Georgesa Feydeaua i redatelja Damira Lončara, GLE, KAKO DAN LIJEPO POČINJE, Zvonimira Bajsića i redatelja Zorana Mužića i NA PAROVE RAZBROJ S’, Petera Quiltera i redatelja Ivana-Gorana Viteza.

U 2021. godini uslijedile su premijere, u svibnju praizvedba satiričnog kabarea Miroslava Krleže i Zlatka Viteza EVROPA ZA NAS IMA ŠTRIK, redatelja Zlatka Viteza, u srpnju, također, praizvedba Nine Škrabea STOKA SITNOG ZUBA, redatelja Zorana Mužića i u studenome BILA JE TO ŠEVA, Ephraima Kishona i redateljice Lee Anastazije Fleger.

Nagradom NAJHISTRION za 2020. i 2021. godinu nagrađeni su:

Vanda Winter za vrhunske glumačke transformacije u predstavama Stoka sitnog zuba, Nine Škrabea i redatelja Zorana Mužića, za ulogu Anđelke Capak te u predstavi Bila je to ševa, Ephraima Kishona i redateljice Lee Anastazije Fleger za uloge: Julije, dadilje Dade i Lukrecije.

Vanda se istaknula kad odlična komičarka te pokazala široki spektar svog talenta vješto i šarmantno prelazeći iz uloge u ulogu, čineći svaku od njih živom i punokrvnom osobom na sceni.

Damir Lončar nagrađen je za režiju Feydeauove predstave Mačak u vreći i ulogu načelnika Martina Kukučke u predstavi Stoka sitnog zubA Nine Škrabea i redatelja Zorana Mužića.

Damir Lončar kazališna je osoba par exellence, neizmjernog talenta i znanja, te scenskog šarma. Dugogodišnji je Histrion, izrazito vješt i kao redatelj i kao glumac koji uvijek donosi lakoću scenske igre, zavidnu glumačku vještinu te precizan osjećaj za komičnost situacije. 

Zlatko Vitez nagrađen je za autorski projekt – glumačku izvedbu, režiju, dramaturgiju i scenografiju predstave Evropa za nas ima štrik  kojom doseže vrhunac svog umjetničkog djelovanja.

Pomno birajući tekstove kojima se bavi čitav svoj život, iskazao se i kao vješt dramaturg. Oblačeći ih u scensku maštu i kao izvrstan redatelj, ali i kao interpret, pokazavši poštovanje i odanost velikom piscu.

Rijetko u suvremenom kazalištu možemo vidjeti tako izvrsnu ulogu kakvu je u ovom satiričnom kabareu ostvario Zlatko Vitez. Od početka do kraja izvrsno osmišljene predstave bazirane na Baladama Petrice Kerempuha te na drugim djelima Miroslava Krleže, glumac i Histrion Zlatko Vitez pokazuje maestralnu dubinu glumačkog umijeća, vještinu i snagu glumačkog zanata te karizmu glumca samoga na sceni. Vitez zadivljujuće potresno i snažno, nježno i strastveno govori, glumi, svira i pjeva najzahtjevnije moguće stihove pokazujući glumačku i govornu preciznost te emociju zbog koje ga publika nagrađuje dugotrajnim ovacijama.

Predsjednica OCJENJIVAČKOG SUDA za dodjelu NAGRADE NAJHISTRION, 2020/21. godine: Ana Majhenić – Herceg

Anđelka Felja

Povezane objave

MUO – nagrada za muzejsku kreativnost

HF

Izložba Stjepana Perkovića

HF

Skulpturalni notni zapisi Vitolda Košira

HF

Izložba Viktora Daldona ‘korpo morto’

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više