Hrvatski Fokus
Kultura

Dodijeljene nagrade Najhistrion za 2020. i 2021. godinu

Najhistrioni su Vanda Winter, Damir Lončar i Zlatko Vitez

 

U Histrionskom domu održana dodjela nagrade Najhistrion za 2020. i 2021. godinu. Najhistrioni su Vanda Winter, Damir Lončar i Zlatko Vitez, koji večeras nije mogao nazočiti dodjeli ali je umjesto njega nagradu primio Ivan-Goran Vitez. Dodjelu je vodila i nagrade dodijelila glumica Ana Herceg-Majhenić a na kraju nas je svojim nastupom počastila Gabi Novak u pratnji Matije Dedića.

OBRAZLOŽENJE O DODJELI NAGRADE NAJHISTRION za 2020. i 2021. godinu

Nagrada NAJHISTRION dodjeljuje se od 1993. godine.

Nagrađuje najzaslužnije pojedince s najboljim histrionskim (glumačkim, redateljskim, glazbenim, scenografskim i inim kazališnim) ostvarenjima u protekloj godini.

U 2020. godini (zbog pandemije) Nagrada nije dodijeljena pa je OCJENJIVAČKIM SUDOM za 2020. i ’21. godinu predsjedala Ana Majhenić-Herceg, a članovi Suda su bili Zoran Mužić, redatelj i Enes Hodžić, vršitelj dužnosti ravnatelja Centra za kulturu HISTRIONSKI DOM.

Tijekom 2020. godine Glumačka družina Histrion je izvela tri premijerna naslova: MAČAK U VREĆI, Georgesa Feydeaua i redatelja Damira Lončara, GLE, KAKO DAN LIJEPO POČINJE, Zvonimira Bajsića i redatelja Zorana Mužića i NA PAROVE RAZBROJ S’, Petera Quiltera i redatelja Ivana-Gorana Viteza.

U 2021. godini uslijedile su premijere, u svibnju praizvedba satiričnog kabarea Miroslava Krleže i Zlatka Viteza EVROPA ZA NAS IMA ŠTRIK, redatelja Zlatka Viteza, u srpnju, također, praizvedba Nine Škrabea STOKA SITNOG ZUBA, redatelja Zorana Mužića i u studenome BILA JE TO ŠEVA, Ephraima Kishona i redateljice Lee Anastazije Fleger.

Nagradom NAJHISTRION za 2020. i 2021. godinu nagrađeni su:

Vanda Winter za vrhunske glumačke transformacije u predstavama Stoka sitnog zuba, Nine Škrabea i redatelja Zorana Mužića, za ulogu Anđelke Capak te u predstavi Bila je to ševa, Ephraima Kishona i redateljice Lee Anastazije Fleger za uloge: Julije, dadilje Dade i Lukrecije.

Vanda se istaknula kad odlična komičarka te pokazala široki spektar svog talenta vješto i šarmantno prelazeći iz uloge u ulogu, čineći svaku od njih živom i punokrvnom osobom na sceni.

Damir Lončar nagrađen je za režiju Feydeauove predstave Mačak u vreći i ulogu načelnika Martina Kukučke u predstavi Stoka sitnog zubA Nine Škrabea i redatelja Zorana Mužića.

Damir Lončar kazališna je osoba par exellence, neizmjernog talenta i znanja, te scenskog šarma. Dugogodišnji je Histrion, izrazito vješt i kao redatelj i kao glumac koji uvijek donosi lakoću scenske igre, zavidnu glumačku vještinu te precizan osjećaj za komičnost situacije. 

Zlatko Vitez nagrađen je za autorski projekt – glumačku izvedbu, režiju, dramaturgiju i scenografiju predstave Evropa za nas ima štrik  kojom doseže vrhunac svog umjetničkog djelovanja.

Pomno birajući tekstove kojima se bavi čitav svoj život, iskazao se i kao vješt dramaturg. Oblačeći ih u scensku maštu i kao izvrstan redatelj, ali i kao interpret, pokazavši poštovanje i odanost velikom piscu.

Rijetko u suvremenom kazalištu možemo vidjeti tako izvrsnu ulogu kakvu je u ovom satiričnom kabareu ostvario Zlatko Vitez. Od početka do kraja izvrsno osmišljene predstave bazirane na Baladama Petrice Kerempuha te na drugim djelima Miroslava Krleže, glumac i Histrion Zlatko Vitez pokazuje maestralnu dubinu glumačkog umijeća, vještinu i snagu glumačkog zanata te karizmu glumca samoga na sceni. Vitez zadivljujuće potresno i snažno, nježno i strastveno govori, glumi, svira i pjeva najzahtjevnije moguće stihove pokazujući glumačku i govornu preciznost te emociju zbog koje ga publika nagrađuje dugotrajnim ovacijama.

Predsjednica OCJENJIVAČKOG SUDA za dodjelu NAGRADE NAJHISTRION, 2020/21. godine: Ana Majhenić – Herceg

Anđelka Felja

Povezani članci

U Dugom Selu nastupa 450 tamburaša

HF

Nisu stigli reći

HF

Dileme

HF

Dvaput duša boli

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...