Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Šujica: 30 godina od zaustavljanja tenkova JNA

Neizvjesnost koja je vladala u cijelom kraju i nedostatak pouzdanih informacija činili su situaciju još napetijom

 

U povodu 30. obljetnice od zaustavljanja tenkova banjolučkog tenkovskog korpusa JNA, u Šujici su položeni vijenci te upaljene svijeće u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. U ime organizacijskog odbora pozdravnu riječ sudionicima današnjega događaja uputio je Krešimir Marković. Podsjetio je na značaj samoga događaja, neizvjesne i opasne situacije koja je u tom trenutku vladala, te o ciljevima i namjerama JNA. Također, podsjetio je sve nazočne da je inicijativni odbor za obilježavanje ovoga događaja kontaktirao s vlasnicima zemlje na mjestu gdje će planira uraditi spomen obilježje, te o svim svojim aktivnostima upoznao i načelnika općine Tomislavgrad, gosp. Ivana Buntića.

Da je situacija bila vrlo delikatna i da su stanovnici najprije Šujice, a zatim i Tomislavgrada i drugih okolnih mjesta bili vrlo odlučni u namjeri da se, unatoč prijetnjama i opasnošću od pogibelji, pod svaku cijenu suprotstave namjerama JNA govorio je jedan od sudionika, hrvatski branitelj Jerko Mioč – Medan. Predsjednik OV Tomislavgrad Ilija Papić upozorio je na različite pokušaje prekrajanja povijesti i različitog tumačenja i značenja ovoga događaja, te pozvao izravne sudionike ovih događaja da budu glasniji i da svojim svjedočenjem promiču istinu. Zahvalio je organizatorima, ali i svim braniteljima na žrtvi koji su podnijeli za našu slobodu.

Nazočnima se obratio i konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak koji se zahvalio svim sudionicima navedenih događaja na hrabrosti da se suprotstave opasnim namjerama JNA i tako spriječe opasnost za hrvatski narod u Hercegovini i Dalmaciji. Također, podržao je predstavnike organizatora da se na dostojanstven način obilježi ovo mjesto. Prigodnom molitvom koju je predvodio šujički župnik fra Anthony Burnside prisjetili smo se svih branitelja i njihove žrtve za našu slobodu.

U ime organizacijskog odbora, Ivica Mioč predao je predsjedniku OV Tomislavgrad Iliji Papića idejno rješenje budućega spomen obilježja. Idejno rješenje uradio je arhitekt Stipe Pašalić, koji živi i radi u Dubrovniku.

Trideset godina od ovoga značajnog događaj posebno zanimljivo bilo je čuti svjedočenje izravnih sudionika. Neizvjesnost koja je vladala u cijelom kraju i nedostatak pouzdanih informacija činili su situaciju još napetijom. Šujičani koji su koordinirali akciju pokušali su u noći blokada prometnice dobiti i stav i nalog tadašnjega vodstva Općine Tomislavgrad za akcije koje treba poduzeti. No, izričit stav i nalog nisu dobili. Zbog toga su: Ante Barišić, Ivica Pašalić Lhotak i Ivan Krstanović, kao predstavnici mjesnog stožera, donijeli odluku da se svih 17 voznih jedinica (od kamiona, dizalica i bagera) iz tadašnje šujičke pilane izvezu na cestu i tako blokira promet. U Livnu je očekivan prolazak tenkova preko Korićine, pa kada su vidjeli da tenkova nema, 6 kamiona s Korićine stiglo je također u Šujicu. Tijekom jutra stigli su i kamioni iz Tomislavgrada koji su bili izišli na Privalu i u Pakline zapriječiti put. No, ovo je tema za jednu širu elaboraciju, govore naši sugovornici. Značaj ovoga događaja svakako nadilaze lokalne okvire. Nadamo se da će se uskoro osigurati zemljište i završiti projekt spomen obilježja te i dalje obilježavati ovaj važni događaj – da se ne zaboravi!

Tomislavcity, https://www.tomislavcity.com/sujica-30-godina-od-zaustavljanja-tenkova-jna-foto-video/

Povezani članci

Što drugi ne smiju, Bošnjaci smiju

HF

Dayton

HF

Lažljivi Mustafa!?

HF

Prošle godine otišlo 14.559 Hrvata

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...