Hrvatski Fokus
Feljtoni

Znamenite misli Lava Nikolajeviča Tolstoja (3)

O ženama

 

Lav Nikolajevič Tolstoj osim što je bio sjajan književnik bio je i anarhokršćanin, socijalist, deist, multikulti i naivan kao dijete (jurodiv, kažu Rusi za takve). Među njegovim mislima i mislima posuđenim od drugih ljudi i kultura nalaze se vječni biseri, ali i brojne iluzije. Uzmimo zasad ono što T.T. (ne Tomašević, hvala Bogu) smatra dobrim i zdravim.

“Postoji čudna, ukorijenjena zabluda o tome da su kuhanje, šivanje, pranje, njegovanje djece isključivo ženski poslovi i da je čak sramotno da ih obavlja muškarac. Međutim upravo je suprotno sramotno: da muškarac, često besposlen, troši vrijeme na gluposti ili ništa ne radi, istodobno dok umorna, često slaba, trudna žena jedva kuha, pere ili njeguje bolesno dijete.”

“Cijeli svijet i sve u njemu je prelijepo, ali najljepša u svijetu je poštena žena.” (Muhamed)

“Žena koja se trudi da sliči muškarcu izopačena je kao i ženskasti muškarac.”

“Pravo i trajno sjedinjenje muškarca i žene samo je u duhovnoj vezi. Tjelesna sveza bez duhovne je izvor nesreća za oboje supružnika.”

“Žena može raditi sve što radi muškarac, ali muškarac ne može raditi ono što radi žena (rađanje djece i njihov najraniji odgoj). Zato žena mora uložiti sve snage u to…” (podizanje i odgajanje u ljubavi novih Božjih radnika)

“Ženama je prirođeno samoodricanje. I ništa se toliko ne odbija od nje kao sebičnost.”

“Reci mi zanosna ženo, kad bi te netko upitao što bi više htjela – imati tijelo čisto, zdravo i prelijepo, a nositi bijednu odjeću, ili imati tijelo unakaženo i bolesno, ali hodati u zlatu i šepuriti se u raskošnoj odjeći, ne bi li prije poželjela privlačiti samom prirodom tvoga tijela nego raskošnom odjećom? Zar je moguće da tijelu želiš dobro, a duši loše? Ako ti je duša iskvarena, bezobrazna i crna, zar misliš da ćeš nešto izvući pomoću zlatnih ukrasa? Nije li to krajnje nerazumno? (sv. Ivan Zlatousti)

“Ne bira muž ženu, nego žena muškarca. Da bi mogla izabrati najboljeg oca  svojoj djeci, žena mora znati što je dobro, a što  loše. I tome bi ponajprije trebalo učiti žene.”

“Kad bi se postavilo pitanje  bi li za naše kršćansko društvo (u Tolstojevo vrijeme društvo se formalno smatralo kršćanskim, osim u Francuskoj, T.T.) bilo bolje da ostane bez svega što se danas naziva umjetnošću zajedno s lažima…, mislim da bi svaki razuman i moralan čovjek to pitanje riješio onako kako ga je riješio Platon i svi kršćanski i muslimanski učitelji… tj. rekao bi: “Bolje neka ne bude nikakve umjetnosti nego da ostane izopačena, kako to danas i jest.”

“Umjetnost je cvijet života cijelog društva. Taj cvijet društva ne može biti dobar u društvu okrutnih parazita našeg kršćanskog svijeta. On će neizbježno biti izopačen i nakazan. Takva je i umjetnost našeg društva koja je u posljednje vrijeme došla do višeg stupnja izopačenosti i nakaznosti.”

(Svršetak u sljedećem broju)

Teo Trostmann

Povezane objave

MOJ KRIŽNI PUT – Pravi pakao u koloni (6)

HF

Politika razboritosti Kirka Russela (2)

hrvatski-fokus

Cionizam i Treći Reich (1)

HF

LAŽ NA LAŽ – Obespravljeni Hrvati, povlašteni Srbi(janci) (5)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više