Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Umjesto zabrane ZDS-a zabraniti SPC u Hrvatskoj

Odabrani motivi za euro su – promašaj!

 

Iz ”baze” motiva, njih 41, koji su sezali od kulturne i povijesne baštine od ranijih motiva s kovanica, članovi Komisije za odabir su predložili devet najboljih ocijenjenih rješenja, a Komisija za novac od tih devet je odabrala pet, koje je ocijenila najprikladnijim: šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Tesla!!! Predložena rješenja trebala bi predstavljati hrvatsku povijesnu, nacionalnu i vjersku osobnost koja je stara četiri tisuće godina i potječe iz mjesta Raj, na sjeveru današnjeg Irana koja je prepoznatljiva među drugima, koja se ističe jakim značenjem ili djelovanjem u javnosti. Odabrani motivi za euro nisu adekvatni u predstavljanju hrvatske baštine iz više tisućne opstojnosti.

  1. Hrvatski povijesni grb

Nema nikakvo hrvatsko nacionalno obilježje, nego služi kao podloga (ploča) sa šahovskim figurama za igranje šaha (chess). Kod Hrvata ustaljen je naziv –  ”Hrvatska šahovnica”, a to se  podrazumijeva samo po sebi – hrvatski grb, što je pogrlešno jer šahovnica (checkerboard) ima geometrijski izgled i nije od 3D geometrijskog objekta, kakvim je predstavljen hrvatski grb. ”Hrvatski grb je jedini grb koji simbolizira borbu koja započinje i završava bijelim poljem, poljem boga dobra. Na grbu treba biti po 12 bijelih i 12  crvenih polja, 25. polje je polje pobjednika. Kad grb počinje i završava bijelim poljem, to je grb Boga dobra, dakle božanski grb koji ima značenje da je dobro nadvladalo zlo. Ako grb počinje i završava crvenim poljem, to je grb boga zla, dakle sotonski grb koji ima značenje da je zlo nadvladalo dobro.

– Današnji hrvatski grb počinje i završava crvenim poljem, pa nije teško zaključiti kakva je simbolika takva redoslijeda koloriranih polja. Na krovu crkve sv. Marka u Zagrebu grb počinje i završava bijelim poljem.

Neki u Hrvatskoj sadašnji hrvatski grb smatraju grbom koji simbolizira revoluciju, a neki pak ovaj grb s početnom bijelim poljem smatraju ustaškim. I jedna i druga tvrdnja su rezultat domišljanja, ponekad i zlonamjernog. Hrvati već stoljećima ne znaju simbole tih polja, koliko ih treba biti i kojim poljem počinje i završava grb. To je zato što već odavno ne znaju ili ne mare za simboliku nastalu u njihovoj iranskoj prapostojbini pa relativiziraju broj polja i njihovu boju.

– Neki u Hrvatskoj broj polja povezuju s brojem srednjovjekovnih župa, broj pak ti župa nije bio isti npr. u 9. i 11. stoljeću, jedne su nestajale, druge su nastajali. U Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske (Narodne novine, 26/93) u 7. članku piše da umjesto bijele boje može biti i srebrna boja. Srebrna boja se može vezati značenjski samo uz bogataše za koje je Isus jednom zgodom rekao da će prije kroz iglene uši provući devin povodac nego što će bogataš ući u kraljevstvo nebesko. Nadalje, u heraldičkom smislu hrvatski grb je loše strukturiran: grb mora imati simboliku, posebno značenje znakovlja koje ga razlikuje od drugih grbova. Grb mora biti cjelina ili sastavljen od dijelova iste hijerarhijske razine. Hrvatski grb je originalna cjelina samo kad ima u vidu broj i raspored koloriranih polja. Dakle, u obliku krune sastavljen od pet regionalnih grbova predstavlja heraldički amaterizam zato što ti grbovi nisu iste razine s glavnim grbom. Kruna je inače obilježje kraljevine, a današnja Hrvatska nije kraljevina nego republika. (…)

– I hrvatska državna zastava trebala bi imati značajnu simboliku. Danas sve države imaju svoje zastave koje se razlikuju od zastava drugih država. Mnoge zastave su kombinacija boja i znakova. U svakoj državi bi njihovi stanovnici trebali znati što njihova zastava predstavlja i kakva joj je simbolika. Hrvatska zastava je trobojnica s grbom na sredini koji je  vrlo problematična, kako smo vidjeli u prethodnom odjeljku… Za Hrvate kao narod i danas su važne bijela i crvena polja. Boje hrvatske zastave jesu oznake  strana zemalja gdje su Hrvati živjeli u prošlosti. Hrvatska zastava je trebala biti riješena donekle poput poljske zastave tako da prva polovica odozgo prema dolje do sredine bude bijela boja, a da druga polovica odozgo prema dolje od sredine bude crvena, naravno bez grba.

– Bit će čitatelja koji će sve ovo smatrati nepotrebnim, čak i zločestim razglabanjem jer tko je vidio dirati u grb i zastavu, simbole suverene hrvatske države. Nažalost, iz teksta se može zaključiti da ni grb ni zastava nisu napravljeni dobro jer oni koji su to radili nisu imali dovoljno povijesnog i heraldičkog znanja. Ipak, istina  kad-tad treba izaći na vidjelo.” (* Prof. dr. sc. Milan Nosić , hkv.hr , 27. 6. 2021.)

Rješenje: Treba izbaciti riječ ”šahovnica” iz odabranih motiva i staviti hrvatsku riječ – grb koji započinje i završava bijelim poljem i ima 12+12+1 polja. 

  1. Zemljovid Republike Hrvatske

Današnja geografska karta Hrvatske uokvirena je u avnojske granice. Međutim, hrvatske državne granice, osim područja postojeće Hrvatske, obuhvaća i susjedna područja na kojima su živjeli Hrvati, ili koji su u prošlosti bili dio hrvatske države. Dakle, ovdje nije riječ o ustaškoj ”Velikoj Hrvatskoj” kao protuteža pandona konceptu četničke ”Velike Srbije”. Hrvatska ima svoje povijesne, nacionalne i etničke granice koje još nisu uključene u sastav današnje avnojske Republike Hrvatske, ali kad se u Europi budu ponovno preuređivale državne granice, hrvatski mrginji će biti postavljeni na povijesne granične međe i bit će  budno čuvani braniteljima Hrvatskih oružanih snaga. Aleluja!

Rješenje: Umjesto današnjeg zemljovida Republike Hrvatske, trebalo bi staviti panoramu Dubrovnika koji je prepoznatljiv svugdje u svijetu, a bit će još poznatiji sada kad je dovršen Pelješki most. Na otvaranje Pelješkog mosta nije bio pozvan Zoran Milanović predsjednik RH!?? Plenkoviću, izbriši mrlju! (Maculam delere!)

  1. Kuna

Kuna je hrvatska novčanica koja ja bila u financijskom sustavu za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.). Na Dan državnosti, 30. svibnja 1994. godine uvedena je kuna kao novčana jedinica Republike Hrvatske, a 2023. bit će zamijenjena europskom monetarnom novčanicom – eurom.  Gledajući s nacionalne točke gledišta, kuna je bila ne samo novčanica nego i simbol nacionalnog suvereniteta: Hrvatska kuna (novčanica) u hrvatskom džepu!

Današnja Plenković-Pupovčeva vlada konačno je presudila hrvatskoj kuni – zlatici (animalis mustelids) čiju kožu (mješinu) žele staviti na eurokovanicu kao simbol prošlosti!!! Krleža je napisao prije 88 godina: ”Europa uvijek za nas ima pripremljen štrik…” Usput rečeno, Hrvatska se predala Europi: ulazi u Schengen 2023.; uvodi euro 2023. Da je  Krleža živ, sigurno bi rekao: Kazna ide kao pratilica za grijehom!

Rješenje: Kuna kao mrtva životinja na euro kovanici ne će predstavljati nikakve hrvatske nacionalne simbole, samo može poticati dame na kupovanje mink kaputa. Dakle, trebalo bi staviti, umjesto kune, portret jednog  hrvatskog poglavara, među prvima trebao bi biti kralj Tomislav, koji je okrunjen 925. godine na Duvanjskom polju, a taj čin mu je priznao i tadašnji papa Ivan X. Kralj Tomislav bi predstavljao sveobuhvatnu povezanost hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Hrvata.   

  1. Glagoljica

Alfabetsko pismo koje je osmišljeno u 9. stoljeću za širenje kršćanstva među slavenskim narodima. To je pismo kreirano za glasovni sustav govora u okolici Slunja, na temelju kojeg je razvijen prvi slavenski književni jezik. Hrvati su u svojim liturgijskim i upravno poslovnim tekstovima održali do 19. stoljeća, te glagoljicu (uz latinski i hrvatsku ćirilicu) smatrali svojim nacionalnim pismom. Hrvatska Republika proglasila je 2014. godine ”umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice” hrvatskim nematerijalnim kulturnim dobrom te je odredila mjere zaštite (NN64/2914).

Rješenje: Budući da je riječ o prvom hrvatskom pismu iz 9. stoljeća, kad su mnogi današnji narodi međusobno komunicirali s crtanjem životinja i artikuliranjem. Glagoljica bi trebalo istaknuti, jer riječ je o hrvatskoj baštini i kulturi s kakvom se ne mogu pohvaliti mnogi veliki narodi i moćne države.  

  1. Nikola Tesla

Odabir lika Nikole Tesle na hrvatsku eurokovanicu izazvao je bijes u Srbiji. Oštro se oglasila srpska narodna banka s optužbom, da taj čin ”Predstavlja prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda.”!? Gordan Grlić Radman, hrvatski ministar vanjskih poslova  komentirao je bijes iz Srbije zbog eura: ”Ne znam kakve veze Tesla ima s njima? Tesla je hrvatski i američki znanstvenik, rođen u Smiljanu, školovao se u Hrvatskoj”. Mi biramo hrvatske motive za naličje eurokovanica. Komu pravo, komu krivo! Quo jure, cui iniuriam!

Nakon prijetnji iz Srbije, oglasio se potpredsjednik Vlade – Pupovčev jastreb Boris Milošervić o podrijetlu Nikole Tesle: ”Tesla je simbol koji spaja (Srbe i Hrvate) sa cijelim svijetom.”

Zoran Milanović predsjednik RH, rekao je za medije: ”Milošević je išao čelom gdje se Pupovac ne usudi čizmom.” Naime riječ je o Borisu Miloševiću, potpredsjedniku  Plenković-Pupovčeve vlade, koji je u nastavku napisao: ”Građani su izabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosi svojim rodom i domovinom te ostao vjeran tipičnoj krajiškoj i prečanskoj baštini, bude na hrvatskoj euro kovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Hrvatske.”

Ako je Tesla ostao vjeran ”tipičnoj krajiškoj i prečanskoj baštini”,  kako kaže Milošević, prevedeno na hrvatski bi značilo da je Tesla ostao vjeran – četnik u Hrvatskoj. Tesla nije bio ni četnik ni Srbin, nego pravoslavni Vlah, a takvih ima i danas veliki broj u Hrvatskoj. Ali, vlasti u RH ne daju da se registrira Hrvatska pravoslavna crkva, kakvu su imali u NDH, jer to nije u interesu četničke Srpske pravoslavne sekte (SPC), Pupovčevih četnika u RH i srpske vlade u Beogradu. 

  1. a) Račan je izdajnički dao četničkoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi pravni status u Hrvatskoj.
  2. b) Prava pitanja patrijarhu SPC Porfiriju.

”Hrvatska je prepoznatljiva u svijetu i po pronalasku kravate”, rekao je Elon Musk, koji je vlasnik Tesla auta u SAD, što je razbjesnilo Srbe: ”Osim očitane lekcije o Austrougarskoj, Mask je u komentaru mogao pročitati da su Hrvati pobili potomke njegove šire obitelji, zapalili njegovu rodnu kuću u Smiljanu i digli u zrak Teslin spomenik u Gospiću. Jedan je napisao da bi Hrvati ubili i samog Teslu da su imali priliku.”

Hrvati su imali priliku ubiti Milorada Pupovca XY puta ali nisu, nego su samo pokušali ”atentat” s korama od naranče na tržnici u Zagrebu!, što zamalo nije izazvalo novi Balkanski rat. Pupovac stalno huška ostatak krajiških četnika da provociraju hrvatski narod, kako bi mogao zatražiti pomoć od Beograda da ”zaštiti srpski svet”; zašto Hrvati nisu ubili predsjednika Srbije četnika Aleksandra Vučića (za kojeg se zna da je  20. ožujka 1995. u okupiranoj Glini rekao: ”Glina je bila i ostat će srpska!”), kad je bio pozvan i primljen na Pantovčaku (12. 2. 2018.)? Zašto Hrvati nisu Aleksandra Vulina, postavili pred zid kad je ilegalno došao u Karlovac? Kada jednom srpske majke budu više voljele svoju djecu nego što mrze Hrvate, tek onda će prestati uzaludno prolijevanje srpske krvi u Hrvatskoj.  Dakle, kad  prestane uzrok, prestat će i posljedice!

Srpske ”povijesne činjenice” su pouzdane kao i Neronova tvrdnja da su kršćani zapalili Rim (19. srpnja 64.). Neron je bio vođen tolikom mržnjom i ludilom pa je vojsci naredio da zapale Rim, kako bi okrivio i ubio kršćane u Rimu. Tako su četnici 27. srpnja 1941. poklali sve hrvatske hodočasnike u ličkom selu Srb, na kraju ubili te nabili na ražanj don Jurja Gospodnetića i – ispekli. Potom su digli ustanak protiv vlasti Nezavisne Države Hrvatske, kojeg se slavi kao ”Dan ustanka naroda u Hrvatskoj”. Ove godine Pupovac je na skupu, kojeg su ometali prosvjednici HSP-a, zaprijetio nazočnim ”ustašama”, da će naći načina kako se s njima obračunati i da se zabrani ZDS. Ako ovo nije izazov za rušenje Plenković-Pupovčeve koalicijske vlade, onda su Hrvati nevjerojatno strpljiv narod. Hrvatski branitelji su minirali četnički spomenik u Srbu, ali vlasti RH su obnovile taj četnički spomenik s hrvatskim novcem iz proračuna, što je okuražilo Pupovca i njegove četnike.  

”Dan ustanka naroda Hrvatske” bio je republički praznik SRH. Na isti dan slavi se ustanak naroda Bosne i Hercegovine, kad su etnički Srbi – četnici u obližnjem Drvaru u BiH također podigli ustanak protiv vlasti NDH i pobili mnoštvo – 400 Hrvata koje su uspjeli zarobiti. Ima mnogo primjera gdje su četnici u ustaškim odorama i znakovljem ubili pravoslavne obitelji i palili ”srpska” sela  u Hrvatskoj, onda bi za  zločine okrivili ustaše i potaknuli  četničko-partizansku odmazdu na hrvatski narod i NDH. Teslina obitelj, kuća i spomenik bili su također žrtve četnika u ustaškim odorama, kako bi posrbili Teslu i uvjerili svijet u fašističko-nacističke zločine hrvatskog naroda nad srpskim ”nevinim” narodom. Nikola Tesla nije ničim osramotio svoju domovinu Hrvatsku i pravoslavnu vjeru, da bi hrvatske vlasti takav zločin učinile naspram njegovoj obitelji, domu i rodbini.

  1. a) ”Otvoreno pismo profesoru znanosti, dr. Miloradu Pupovcu” napisala je Lili Benčik, u kojem ga posjetila na sve zločine od Odesse do Vukovara, koje su počinili Srbi zbog ideje stvaranja Velike Srbije, odnosno ”Ujedinjenja srpskog sveta? (Lili Benčik, hrvatskepravice, 4. srpnja 2021.)
  2. b) ”Srpska manjina dobila je veće prava od većinskog hrvatskog naroda.” (Lili Benčik, dragovoljac.com, 29. srpnja 2021.)

Milanović opet nastavlja: ”Tesla je proveo manje vremena u Srbiji  nego ja u Oklaju danas (24. srpnja 2021.) Bruce Lee ima veze sa Srbijom koliko i Tesla. To što je Srbija nazvala svoj aerodrom po Nikoli Tesli što da kažem”? Mi bismo mogli reći: Tko laže taj krade i sklon je ubojstvu!

Beogradski tisak prenosi tekst predsjednika RH Zorana Milanovića upućen zastupniku Hrvatskog sabora Miloradu Pupovcu, koalicijskom partneru Andreja Plenkoviću,  kojeg donosimo u prijevodu na srpskom jeziku: ”Srami se bedniče. Uživaj u nemoralno stečenim nekretninama u Preradovićevoj. Moja greška. Trebao je to prodati i podeliti siromašnim Banijacima. Na kojima parazitiraš. Srpski narod procvetat će u Hrvatskoj kad se otarasi tebe i tvojih lopova. Dnevnice koje si naroljao kao moj posmatrač u  Europskom parlamentu, da si čovek podelio bi siromašnim ljudima u Majskim Poljanama, ne u kupovanju kuće i stanova. A njih je obasipao poklonima onog čaršijskog ološa iz Beograda”, stoji u korespondenciji koju prenosi – blic.rs.

U ovim krutim vremenima, u kojima se nalazi Hrvatska i hrvatski narod u BiH i dijaspori, da nemamo Zorana Milanovića nitko se drugi ne bi usudio reći ono što je Milanović, kao predsjednik RH rekao četničkoj vladi u Beogradu (”šaka jada”); bošnjačkim islamistima u sarajevskoj čaršiji (”BiH nije država već ‘big shit’ i pretposljednja rupa na svirali u EU-a”); zaustavio zajedničku izjavu NATO-a o BiH zbog Daytona; odbrusio petokolonašima u Hrvatskoj, ne ćemo iznositi ”komplimente” kako je nazvao: Milorada Pupovca, Žarka Puhovskog, Dejana Jovića, Slavka i Ivu Godlsteina, Tvrtka Jakovinu, Miljenka Jergovića, Branimira Pofuka, Gorana Gerovca, Antu Tomića, Juricu Pavičića…, te bilten srpske ”Novosti”, Sorosov portal Index, i još mnoge će sigurno prozivati zbog lopovluka i zločina u Hrvatskoj prije nego se objavi ovaj osvrt.

Znam da će nekima iz Plenković-Pupovčeve koalicije ovaj osvrt biti neugodno iznenađenje, jer sam u mnogim svojim osvrtima oštro kritizirao Milanovićeve izjave i ponašanje u ”slučajnoj državi”, ali se je hrvatski predsjednik okrenuo, ili bolje rečeno obratio, pa je ljudski, hrvatski i politički korektno reći istinu – onda i sada.      

Nebo je ispunjeno obraćanim grješnicima svih  vrsta, i tamo ima mjesta za još…! – Sv. Joseph Cafasso  

Zaključna misao

Kako je moguće objasniti hrvatskom narodu, kojeg se guralo u zajednicu sa svim susjedima i pod tuđe vladare: Beč, Peštu, Rim, Istanbul, Beograd i konačno Brussels. Svi okupatori Hrvatske imali su snažnu podršku od unutrašnjih neprijatelja, koji su bili skloni prodati se za privilegij, novac, čast ili iz osvete nekima u susjedstvu ili u državi. Jednom zgodom napisali smo da je više Hrvata poginulo u obrani hrvatskog naroda i države nego koliko nas danas ima živi na ovoj kugli zemaljskoj. Samo su domoroci na američkom kontinentu imali više žrtava nego Hrvati u obrani svojih ognjišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Raskrstili smo s Bečom, Budimpeštom, Rimom i Istanbulom, tri puta smo porazili Srbiju, ali se ni danas nismo raskrstili s Beogradom, unatoč što smo ušli u Europsku zajednicu!? Nismo Srbiji oprostili ništa od zločina koji su učinili hrvatskom narodu u hrvatskoj državi; nismo skoro nijednog zločinca osudili za počinjene zločine; nismo od Srbije naplatili nikakvu ratnu štetu za porušene obiteljske domove, sela i gradove; nismo se ogradili od njihove (ne)kulture, Žikinog kola, riječi i izraza koji su vulgarni; nismo zabranili SPC u Hrvatskoj!? I još mnogo toga nismo, a trebali smo: izbaciti, otjerati i zabraniti u Hrvatskoj.

Hrvatski odnos sa Srbijom mogli bismo usporediti s lošim brakom, gdje muž zlostavlja ženu, progoni i udara, a ona se umiva u suzama i vapi da je više ne tuče. On se malo sažali i zagrli je, a ona sva sretna kao da ništa nije lošeg bilo, te opet nakon izvjesnog vremena padaju psovke, pljuske i batine. Scenarij se ponavlja već 100 godina!?   Hrvatska vlada u Zagrebu zna što treba učiniti: provesti lustraciju, ukinuti privilegije manjinama, zabraniti naslove ulica, trgova i svega što podsjeća na zločinca Titu, umjesto zabrane ZDS zabraniti SPC u Hrvatskoj. Tada bismo poslali odlučnu poruku srpskoj vladi u Beogradu, da među Hrvatima i Srbima mogu biti dobri odnosi tek kad Srbija plati ratnu odštetu, vrati pokradene umjetnine i arhivu, kad se ispriča hrvatskim majkama koji su izgubili svoju djecu ili očeve u agresiji srboslavlja na Hrvatsku.

Onima koji vjeruju nisu potrebna nikakva objašnjenja. Za one bez vjere nijedno objašnjen nije moguće. – st. Thomas Aquinas     

Rudi Tomić

Povezane objave

Ne želimo biti objekti diskriminacije!

HF

Dina

HF

Zrno pijeska

HF

Budni snovi hrvatskoga emigranta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više