Hrvatski Fokus
Kultura

Nove apstrakcije Mladena Žunjića

Iznimni i energični kolorizam, svenazočan u brojnim raznovrsnim ciklusima

 

Jedan od ključnih elemenata prepoznatljivosti slikastva suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika Mladena Žunjića jest i veliki format platna, od metra do metra i pol, na kojima je vješto i neprekidno, nadahnuto i bez ustezanja izvodio različite varijacije tema i motiva u ulju i akrilu ili pak u dobro složenoj kombinaciji. Drugi ali i važniji element slikarstva Mladena Žunjića iznimni je i energični kolorizam, sveprisutan u brojnim raznovrsnim ciklusima, koji se godinama nastavljaju u logičnom slijedu, kao rezultat radoznalog i istraživačkog postupka, na kojima slikar i temelji svoj vrlo opsežni opus.

Pred nama je je ciklus Novih apstrakcija na klasičnom formatu platnu 100 x 90 cm, u kombinaciji akrila i ulja s motivima vibrirajući energetskih silnica ili praska koji je stvorio svemir ili nesvakidašnje zelenkaste konstrukcije na narančastoj podlozi uz nazočnost oblika za koje ne znamo jesu li ptice ili oči ili cvjetovi koji niču u prozirnim vodama ili pak ribe koje plutaju, plove. Svaka slika iz ciklusa Novih apstrakcija priča odmjereno ili u grču svoju posebnu, ne sličnu s drugima, pripovijest o nastanku  i življenju, o budućnosti i zamislima, o prostorima između svjetova. Imaginarni svijet oblika i pojava Mladena Žunjića, nastavlja svoj život iz ciklusa u ciklus, proširujući i produbljujući svoje različitosti i nedinstvenosti u stvaranju paralelnog svijeta. I u ovom ciklusu silina energetskog naboja je izrazita, fluktuirajuća i nezaustavljiva, posveta životu, realizirana žestokom autorskom gestom i bogatstvom kolora.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Peter Halley i Lauren Clay – Qube

HF

Vratio sam se u Trpanj, svome ishodištu

HF

Podvala ili istina

HF

Po prvi puta u Čakovcu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više