Hrvatski Fokus
Feljtoni

Pupovac i Habulin – stalni provokatori i proizvođači “ustaša” (2)

U srpnju 1941. partizani i četnici spalili su sva hrvatska sela, te pobili i protjerali Hrvate

 

SNV i njegov predsjednik Milorad Pupovac daju prijeteće izjave, izmišljaju i proizvode ustaše, traža zabrane, ponašajući se kao da je Srb njegova privatna prćija, a ne mjesto u državi Hrvatskoj. Zabranjivao bi Pupovac, provodio svoju diktaturu, nametao praznike i obilježavanja propalog jugoslavenskog režima, a Hrvatska je raskinula sve državno-pravne sveze sa Jugoslavijom, što je točno definirano i u preambuli Ustava RH. Ali ne mari on za to kada je koalicijski partner u Vladi, pa samo malo poprijeti prstom i policija veoma brzo raščisti prostor da bi drug Pupovac mogao zadovoljiti svoju želju i karikaturalno odraditi svoj igrokaz polaganja vijenaca sa svojim poznatim patničkim i namještenim izrazom lica.

A što se ustvari dogodilo na taj dan „ustanka“? Dana 27. srpnja 1941. godine, tri mjeseca nakon nastanka Nezavisne Države Hrvatske, četnici i malobrojni jugo-komunistički partizani su ustali protiv hrvatske države (taj se dan u komunističkoj Jugoslaviji slavio kao “Dan ustanka naroda Hrvatske”). Toga dana je bilo napadnuto i Bosansko Grahovo i okolna mjesta u kojima su jugo-komunisti i srpski četnici poubijali brojne Hrvate, a najgore je prošao upravo vlč. Juraj Gospodnetić. Njega su četnici mučili, živoga nabili na kolac, strahovito zlostavljali i konačno ubili. (Vodili su ga kroz Bosansko Grahovo iživljavajući se na njemu, pred majkom su mu iskopali oči, mučili ga i živa pekli na ražnju) i pri tom su četnici bez ikakve grižnje savjesti pjevali pjesmu “Oj, Hrvati, mi ćemo vas klati, čim se Pera iz Londona vrati”.

Godine 1990. na rodnoj kući u Postirama mu je postavljena spomen-ploča. Također su i vjernici župe Odžak-Ćaić kod Livna velečasnom Jurju Gospodnetiću postavili spomen-obilježje na kojemu piše: „Jure, svećeniče hrvatskog roda, za križ sveti krv ti lila kao voda. K’o što sunce grije dobrog i zloga, životom i smrću slavio si Boga.“

Ubojstvo 37 članova hrvatske obitelji  Ivezić u Brotnji, koja su počinili Srbi-četnici. Hoće li Pupovac svojim plačljivim tonom i glasom izigravajući žrtvu spomenuti DABINU JAMU?

„Selo u kojem su živjeli Ivezići se zove Brotnjo. Kad su njih žive pobacali u Dabinu jamu i zatrli im sime, isto tako su zatrli i njihove kuće, pa i kamen di su živjeli, tako da se uništi svaki trag njihovog postojanja. Žive su ih bacali u jamu duboku 20 metara, a široku niti metar. Danima su još bili živi zatrpani. Njihovi jauci su još dugo odzvanjali… i jednog dana su zauvijek utihnuli. Dva dječaka od loze Ivezića su preživjela. bili su kod ovaca. Jedan od njih, Dane je tražio istinu o svojoj obitelji, mislio i vjerovao da će kad smo dobili našu Hrvatsku, konačno neko doći i pronaći istinu i da će imati neki kraj svojoj dugogodišnjoj težnji i potrazi za svojima najmilijima. Ali, nažalost, Dane se razočarao i umorio, i jednog dana odlučio sebi oduzeti život. Nije mu više vidio smisao…

Dana 20. ožujka 2014. godine otkrivena je Dabina jama. Ekshumirani su 6. svibnja iste godine. Kosti im još uvijek leže, ne više u Dabinoj jami, ali u zavodu za sudsku medicinu u nekakvim kesicama… i čekaju, čekaju kad će ih sahraniti i kad će nad njihovim grobovima pisati njihova imena…

Zatim je hrvatsko selo Boričevac u kojem su pobili 55 stanovnika i selo spalili. Zatim stravični zločini prema hrvatskim svećenicima, koji su zvjerski mučeni i ubijeni. Juraj Gospodnetić, kao župnik Bosanskog Grahova zvjerski od četnika je mučen. Uhvatili su ga, vodili su ga po Grahovu kao medvjeda, jezivo su ga izmasakrirali, na kraju ubili te nabili na ražanj i ispekli 27. srpnja 1941. godine. Grob mu se ne zna. Jugokomunistički režim zataškao je činjenicu o ovome. Ovaj divljački pohod prikazivan je 50 godina kao “Dan ustanka”, a nitko nije smio ni spomenuti nevine hodočasnike sv. Ani ni župnike Drvara i Grahova koji su barbarski ubijeni „in odium fidei“ Iz mržnje prema vjeri.

Dana 21. prosinca 2014. Sveta Stolica pokrenula je proces beatifikacije četvorice svećenika Banjolučke biskupije koji su ubijeni početkom i tijekom Drugoga svjetskog rata, župnika u Gumjeri kod Prnjavora Antuna Dujlovića, župnika u Drvaru Waldemara Maksimilijana Nestora, župnika u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca, Krešimira Barišića i župnika u Bosanskom Grahovu Jurja Gospodnetića.

„Dan sjećanja na genocid nad hrvatskim katoličkim življem, koji je izvršen zločinima koncem srpnja i početkom kolovoza prije 80 godina (1941.), još uvijek se negdje obilježava kao “Dan ustanka” u navodnoj borbi za slobodu. Ipak, to je za istinskog kršćanina dan vapaja u Nebo za istinu i pravdu, za Božje smilovanje zločincima. U tom smislu neka Gospodin pravedni sudac također Pupovcu i njegovoj današnjoj četi (okupljenoj u Srbu!) uzvrati točno prema njihovim ‘molitvama’!…, napisao je  na svom FB profilu Don Anđelko Kaćunko pod naslovom Dan „ustanka“ hrvatskih katoličkih mučenika!

Ove zločine prema hrvatskom življu Pupovac ne spominje! On je bijesan jer ga ometaju u njegovom scenariju neprestane proizvodnje srpskih žrtava pa izjavljuje: „Ustaše u Srb ne mogu i ne će“. Samo ne znam koje to ustaše? One koje on svakodnevno proizvodi i vidi u Keleminčevom namještenom igrokazu!? Predstavnici SNV-a su s konferencije za novinare naveli da je već danima u središtu Srba postavljena kamp kućica okićena ustaškim simbolima, uz otvoreno provociranje mještana Srba. „No, policija, istaknuli su, nije poduzela ništa protiv organizatora tih provokacija, a istodobno su, zbog negodovanja koje su iskazali protiv Keleminca i njegovih pristaša, privedeni mještani Srba, mladići od 20-ak godina koji s “četničkom i ustaškom ideologijom nemaju nikakve veze”. Kako će poduzeti kada nema ustaških simbola!

(Svršetak u sljedećem broju)

Lili Benčik

Povezane objave

Praznine u Meštrovićevoj strategiji (1)

HF

Rječnik pojmova Miroslava Krleže (1)

HF

Jesu li masoni retardirani, preprodavači kola ili sotonisti? (1)

hrvatski-fokus

Nepostojeća konstitutivnost Srba u Hrvatskoj (1)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više