Hrvatski Fokus
Hrvatska

Pavičići znaju čemu služe ministri financija!

Blaž je sin Mirka Pavičića kojeg Riječani već dugo zovu “kralj Korza”, koji kontrolira sve poslovne prostore na Korzu

 

Bio na vlasti HDZ ili SDP, u obitelji Pavičić posebnu pažnju pridaju bliskim odnosima s ministrom financija. Potvrđuje to najnoviji slučaja ministra financija Zdravka Marića koji je ovog tjedna ‘uhvaćen’ na obiteljskoj jahti Pavičićevih.

Iako je Marić na održanoj press konferenciji rekao da će ‘razmisliti’ o tome hoće li Povjerenstvu za sukob interesa otkriti na čijoj jahti je proveo dio svog odmora, samo par sati nakon toga obavijestio je Povjerenstvo da je jahta na kojoj je proveo dio godišnjeg odmora, zbog čega su ga u javnosti sumnjičili za sukob interesa, u vlasništvu obitelji njegova prijatelja Blaža Pavičića. Rekao je da taj prijatelj u njegovom mandatu nije radio ni s Poreznom ni s HBOR-om niti ima porezni dug. “Privatno se znamo dugi niz godina”, rekao je Marić ne otkrivajući detalje.

Blaž je sin Mirka Pavičića kojeg sugrađani već dugo zovu “kralj Korza”, zbog činjenice da kontrolira gotovo sve poslovne prostore na Korzu, no on je mnogo više od ‘trgovca s Korza’. Svoj poslovni uspjeh Mirko Pavičić je počeo graditi još kao zaposlenik u Brodokomercu u kojoj se pred kraj pojavljuje kao glavni direktor jedan od kontroverznih tajkuna iz devedesetih, Josip Gucić. Nakon neuspjele pretvorbe i privatizacije i propasti tvrtke Guciću se sudilo za upropaštavanje Brodokomerca, Vrhovni sud mu je i potvrdio dvogodišnju kaznu zatvora, ali nikada je nije odslužio – zbog apsolutne zastare. Pavičić je radio za direktora Gucića samo zadnje tri godine, a sveukupno je radio u Brodokomercu 27 godina. Izgledno je da je svoje poslovne kontakte koje je stekao kroz Brodokomerc ‘prebacio’ u svoj privatni biznis. S obzirom na to da se bavio opskrbom brodova, nastavio je taj posao kroz privatnu tvrtku, AMEC, s kojom je stekao impresivnu zaradu. Zbog činjenice da je tvrtka koja je bila vlasnik AMEC-a prvih nekoliko godina bila registrirana na Gibraltaru, krojile su se različite spekulacije oko njegovog ‘prvog milijuna’, no on je opravdavao taj Gibraltar činjenicom da se bavio međunarodnim poslovima i da je tako bilo lakše poslovati sa strancima.

Devedesetih se uključio u pretvorbu i privatizaciju i kupio tvrtku Rijekatekstil, a zajedno s njom i veliku robnu kuću, a nastavio je i zakup mnogih poslovnih prostora na najboljim lokacijama u Rijeci. To je bio taj čin ‘preuzimanja’ Korza i stjecanja titule ‘kralja Korza’.U intervjuu za Novi list izjavio je da ga takav naziv vrijeđa jer nema nikakve podanike, nego 400 zaposlenih u tvrtki Rijekatekstil Domus. U lokalnim medijima dosta pozornosti je izazivao njegov model korištenja poslovnih prostora na Korzu: on bi od grada Rijeke dobio u zakup najbolje lokacije lokala a potom bi ih dalje dao u podnajam.

Upravo u vrijeme preuzimanja lokala na Korzu počele su se redati i prve sumnje o posebnim odnosima s gradskom vlašću, dugogodišnjim utjecajnim gradonačelnikom Rijeke, Slavkom Linićem, a poslije i njegovim nasljednikom Vojkom Obersnelom.

Samozatajni Pavičić postao je široj javnosti poznat ne zbog svojih poslovnih kvadrata nego zahvaljujući Slavici Šoti. Motiv za borbu za početak je pronašla u vlastitoj priči koja se svodi na nekoliko rečenica: postala je vlasnica poslovnog prostora u riječkoj Starčevićevoj ulici tek deset godina nakon što ga je kupila od pravih vlasnika. U međuvremenu je taj prostor, uz podršku gradske uprave i nekih sudaca, uzurpirao riječki poduzetnik Mirko Pavičić, odnosno njegovo poduzeće Rijekatekstil. U borbi za vlastitu imovinu, Slavica Šota razotkrila je svu bijedu isprepletenih interesa ljudi iz gradske administracije, policije, državnog odvjetništva, sudova i tajkuna.

Jedan pokušaj fotografiranja društva u kojem su se našli poduzetnik Pavičić, Slavko Linić i predsjednik Županijskog suda Veljko Miškulin, završio je i prijavom policiji, a Pavičić je objasnio da je s utjecajnim predstavnikom sudbene vlasti. Fast forward, desetak godina kasnije, opet je prašinu podigla fotografija. Glavni akteri nisu SDP-ov ministar financija Slavko Linić i Mirko Pavičić nego ministar financija Zdravko Marić i Pavičićev sin Blaž. Sve je ostalo isto osim stranačkog predznaka.

https://www.rijekadanas.com/pavicici-znaju-cemu-sluze-ministri-financija/?fbclid=IwAR3Ij4WdgtZ8eRZ-pZGfkObELvPzYsJEbekJrAz2rBfHs84hxDeJyY2rs7s

Povezane objave

Crveni zločini

HF

Dodvoravanje srpsko-crnogorskom agresoru

HF

Oči moje majke

HF

Domovinski duh i hrvatska svakodnevica

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više