Hrvatski Fokus
Kultura

Oslobađanje oblika u novom ciklusu Ranka Ajdinovića

Opus karakterizira izniman kolor, suptilan i nenametljiv

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović stekao je znatan ugled svojim kompleksnim opusom apstrakcija, uz različita imena pojedinih ciklusa, radeći na njemu predano i kontinuirano, uglavnom u akrilu i na platnima većeg ili velikog formata. Opus karakterizira izniman kolor, suptilan i nenametljiv ali snažan i vrlo dojmljiv, uz redovito izmjenjivanje dominantnih boja, žute, plave, zelene  uz egzistiranje raznovrsnih crteža, konstrukcija, koje ponegdje izviru iz dubine platna, ispod boje a drugdje, vješto se i uporno zabijaju u površinu prekrivenu bojom.

Najnovije slike Ranka Ajdinovića, uz prepoznatljiv kolor i uobičajeni format platna i tehniku ukazuju na oslobađanje oblika, koji se jednostavno mijenjaju, metamorfoziraju, stvarajući lebdeće tragove boje, negdje taj proces izgleda poput slučajnog otiska a na drugim slikama, struktura postaje još zatvorenija. Svijet Ajdinovićevih oblika doživljava snažne, nezaustavljive mijene i teško je predvidjeti što će se dogoditi, što ćemo vidjeti i doživjeti.

Očito je, te promjene donose novu oblikovnost. Koliko će se ona i kako odraziti na kolor ostaje da se vidi. Moguće je stvaranje većih površina iste boje, na moguće je još većim formatima. Svakako, novi ciklus Ranka Ajdinovića pokazuje iznimnu autorsku ozbiljnost u realizaciji ali i novu nadahnutost koja ostvaruje impresivne slikarske dosege.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Čudesni događaji plovidbe kroz san

HF

Kolonne

hrvatski-fokus

Novi ciklus reljefa Bojana Doleneca

HF

Žunjićevi tekući akrili i ulja na platnu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više