Hrvatski Fokus
Kultura

Senzualni krokiji Rade Marković

Žene isklesane kroz vjekove…

 

Rada Marković (1958.) iz Darde članica je HDLU-a Zagreb. Nedavno se zagrebačkoj publici predstavila ciklusom “Žene isklesane kroz vjekove.”

Tehnika tuša omogućuje brz i efektan crtež (tzv. kroki, croquis) koji zahtijeva majstorstvo, takva slikarska vrsta nastala je na Dalekom Istoku dok su Europljani bili još u barbarskom dobu, ili se bavili nečim sasvim drugim (npr. mozaik u Bizantu). Francuski slikari prije Drugoga svjetskoga rata najviše su doprinijeli tom miljeu, sjetimo se Bonnarda, Matissea, Duffyja, Rouaulta, Vuillarda, M. Gromairea ali i nekih njemačkih ekspresionista (npr. Mueller, Kirchner) te Bečanina Schielea i Venecijanca H. Prattija. Od naših modernističkih crtača imali smo darovite pokušaje velikoga Miroslava Kraljevića, solidan štih Fedora Vaića, te Ivu Dulčića.

Hitrina ruke, erudicija i smisao za sažimanje i kompoziciju ovu likovnu vrstu jako vezuju sa poezijom; ove bi slike čiste senzualnosti odlično stajale uz pjesme Pabla Nerude. “Žene isklesane kroz vjekove” Rade Marković  je vrlo solidan ciklus, dobro i temeljito “isklesan”, kojega treba svakako nastaviti jer pruža značajne likovne mogućnosti! Čestitamo na vrsnom radu.

Teo Trostmann

Povezani članci

»Zlatni opus« Damira Medvešeka

HF

Kerubin Šegvić – žrtva jugo režima

HF

U Dugom Selu nastupa 450 tamburaša

HF

Sve oko nas

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...