Hrvatski Fokus
Povijest

Karl Pippich – bečki portretist

Zanimljiv po svojim prikazima Bosne i Hercegovine i vrlo solidno naslikane korčulanske katedrale sv Marka

 

Karl Pippich , također Carl Pippich (rođen 25. rujna 1862. u Beču a umro 26. rujna 1932. u Seebarnu am Wagramu u Donjoj Austriji) bio je austrijski žanrovskipejzažni i vojni slikar i akvarelist. Pippich je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču kod Carla Rudolfa Hubera i Augusta Eisenmengera. Bio je portretist za grad Beč na prijelazu stoljeća. Posebno su ga zanimale nove stvari. Primjerice, slikao je prometne objekte, ali i tvornice. Svoje radove je najčešće izvodio akvarelima ili gvaševima.

Osim svoje akvarel vedute, Pippich je također vrlo zainteresiran za vojnu temu. Šarolika i po mnogočemu vrlo specifična slika Austro-Ugarske vojske u posljednjim desetljećima monarhije više puta je poticala umjetnike da ovu vojsku zarobe kistom u manevrima i paradama uz pomoć najrazličitijih crtačkih i slikarskih tehnika. Pippich je također naslikao nekoliko ovakvih slika, pri čemu prikazi često poprimaju karikaturalna obilježja, primjerice na slici Žedna grla (Heeresgeschichtliches Museum, Beč) jedan od vojnika pije iz svoje trube.

Kao afirmirani slikar, Karl Pippich je relativno brzo nakon izbijanja Prvog svjetskog rata primljen u umjetničku grupu Austro-Ugarske ratne novinarske četvrti. Od 12. listopada 1914. do listopada 1918. Pippich je umjetnički bio aktivan kao ratni slikar na gotovo svim bojišnicama Austro-Ugarske vojske. Za nas Hrvate je Pippich zanimljiv po svojim prikazima Bosne i Hercegovine, ali i vrlo solidno naslikane  korčulanske katedrale sv Marka, dočim je prikaz dubrovačke Gundulićeve place nezainteresiran i razgledničarski površan. Povijesni izvor je i kod zauzimanja austrougarskog BiH, te kod I svjetskoga rata (npr. Galicija), ali i kod prikaza obuke, manevara i opreme austrougarskoga vojnika.

Pippicha zanimaju detalji, solidan je crtač, ali boje su prigušene, eventualno secesijski anilinske.

Teo Trostmann

Povezane objave

Zbornik radova Šibenik od prvog spomena

HF

Krunoslav Heruc i bračko ulje u Rusiji

hrvatski-fokus

Obogatio hrvatsku povijest umjetnosti

HF

Don Niko Batistić iz Žrnova na Korčuli

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više