Hrvatski Fokus
Religija

Tko je bio sveti Donat?

Sveti Donat je umro oko godine 811., a pokopan je u velebnoj crkvi Presvetog Trojstva, današnjoj crkvi sv. Donata

 

Filippino Lippi – sveti Donat – commons.wikimedia public domain

Sveti Donat (druga pol. 8. stoljeća – Zadar, prva pol. 9. stoljeća), zadarski je biskup i diplomat. Spominje se u franačkim analima iz 805. godine kao izaslanik dalmatinskih gradova Karlu Velikom u Thionvilleu. Pripisuje mu se izgradnja zadarske crkve – rotonde sv. Trojstva, koja u 15. stoljeću mijenja ime u crkva sv. Donata, izgrađene početkom 9. stoljeća. Sačuvan je mramorni kovčeg s Donatovim zavjetnim natpisom za moći sirmijske mučenice sv. Stošije. Prema predaji, te je moći Donat donio iz Carigrada, kada je s mletačkim duždem Beatom, u ime Karla Velikog, pregovarao s bizantskim carem o razgraničenju između bizantske teme i hrvatskog kneževskog teritorija u Dalmaciji.

Sveti Donat je umro oko godine 811., a pokopan je u velebnoj crkvi Presvetog Trojstva (današnja crkva sv. Donata). Godine 1809., nakon provale Francuza u Zadar, prenesene su kosti svetog Donata u katedralu svete Stošije gdje se i danas nalaze.

Slavi se 25. veljače.

https://vjeronaucni-portal.com/tko-je-bio-sveti-donat/

Povezane objave

Ante Gabrić – ljubav koja preobražava

HF

Krv je još na rukama ubojica Hrvata

HF

Zaključen Biskupijski postupak

HF

Slučaj zaposlenika Vatikana

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više